MECLİS ÜYELERİ BELLİ OLMAYA BAŞLADI

Yerel seçimlere elli gün kala sıra geldi meclis üyelerinin belirlenmesine. Bu ayın 19’unda meclis üyeliklerinin ilçe seçim kurullarına verilmesinin son günü. Cumhur ittifakı Belediye Başkanlıklarında ittifak yapacak ama meclis üyeliklerinde her parti kendi meclis üyesini seçecek. Böylece hangi partinin ne kadar oy aldığı da ortaya çıkmış olacak. Millet ittifakında ise durum farklı, Belediye Başkanlarıyla birlikte meclis üyeliklerinde de tek listeyle seçime gidecekler. Listeler İYİ Parti ve CHP’li üyelerden oluşacak. Tek rakamlı isimler bir partinin, çift rakamlı isimler de diğer partinin olacak. Böylece karma listeyle seçime gidilmiş olunacak. Millet ittifakı listeler konusunda bir hayli sıkıntı çekebilir. Zira meclis üyesi olmak için çok isim müracaat ettiğinden listelerde kendilerine yer bulamayanlar karşı tarafa geçer korkusuyla zorlanmalar olabilir. Cumhur ittifakı bu konuda daha rahat, her parti kendi meclis üyesini seçeceğinden listelerde pek çok isim kendisine yer bulabilir.

 

Geçtiğimiz Çarşamba günü AK Parti İl Başkanlığında meclis üyeleriyle ilgili sabahtan akşama kadar süren bir toplantı yapıldı. Toplantıda kimlerin listelere girdiğini üç aşağı beş yukarı öğrendik. Ama parti açıklamadan bizim yazmamız etik olmayacağından yazmayacağım. Atakum, İlkadım ve Canik Belediye Başkan adaylarının ilçe Başkanlarıyla birlikte hazırladıkları meclis üyelerinin taslak listesini İl Başkanlığına sundular. İl Başkanlığı da İl Başkan yardımcıları, İlçe Belediye Başkan adayları ve Büyükşehir Belediye Başkan adayından oluşan komisyon ile bu listeleri değerlendirip, listelerden çıkması gerekenleri çıkarmışlar. İlave edilmesi gerekenleri de ilave etmişler ama listelere son şekli de verilmemiş. Üzerinde tereddüt bulunan bazı isimlerle ilgili görüşmeler ve GBT araştırmaları yapıldıktan sonra son şekli verilip ilçe seçim kuruluna verilecek.

 

Belediye meclis üyeliğinin ekonomik bir karşılığı yok denecek kadar az bir geliri olan bir iştir. İlçe Belediye meclislerinde aylık ortalama beş yüz lira civarında bir oturum parası olur. Büyükşehirde de bunun yüzde elli fazlası olur. Encümen olursalar bin lira gibi bir rakam da oradan alırlar. Ama partilerin ilçe teşkilatlarına ödenen aidatlar, il teşkilatına ödenen aidat ve harcanan zamana bakıldığında bu parayla bu işi yapmak tamamen zaman israfıdır. Lakin olaya hizmet olarak bakılırsa o zaman yapılması gereken bir görev olabilir. Bu görevlerde bulunan insanlar kendi işlerini güçlerini takip etmek veya çoluk çocuklarına iş bulmak için bu işi yaparsalar, büyük vebal altında kalırlar. Üzülerek söylemek gerekirse bugüne kadar görev yapmış pek çok meclis üyesi ya çocuğunu belediyeye yerleştirmiş veya yüksek binalar yapmak için meclisten plan kararları geçirmiş veya ‘Cukkacıbaşı’ gibi yaptığı işlerin karşılığını çok iyi ekonomik gelire bağlamışlardır.

 

Cukkacıbaşı deyince aklıma geldi, bu arkadaş geçtiğimiz haftaya kadar meclis üyeliğine müracaat etmemişti. Geçtiğimiz hafta son dakika müracaatıyla Atakum ilçesinden Belediye meclis üyesi olmak için müracaatta bulunmuş. Merak ettiğim nedir bilir misiniz, bu arkadaşın ilk siyasete girdiği dönemde ekonomik durumu perişandı. Beyaz eşya işi yapardı ondan iflas etti. Daha sonra cemaatçilerle ortak mobilya işi kurdu. Oradan da zarar ederek ayrıldı. Ardından bir AVM’de ayakkabı satıcılığı yaptı, oradan da zarar etti, sonra beyaz eşya bayiliği yapmaya başladı, oradan da bir şey kazanamayıp kapattı. Pek çok AVM’de yeme, içme işleriyle uğraştı. Hepsinden zarar etti fakat her ne hikmetse bunca zarara rağmen çoluk çocuğunun altında son model arabalar, lüks evler, atlar yatlar, katlar var… Bu değirmenin suyunun nereden geldiğini bir türlü anlamış değilim. Aldığım bilgilere göre hazırlanan taslak listede Atakum’dan Büyükşehir’e gelecek bir yerde yok. Liste başında genç dinamik ve dürüst bir mimar kardeşimiz, ikinci sırada da bizim Recep var, kontenjanda da kerteller varmış. Vezir hazretleri son dakika hamlesi yaparak Mustafa Demir’i ikna edip cukkacıbaşını bir yere koyarsa şaşırmam ama Mustafa Demir bunu yaparsa tüm inandırıcılığını yitirir. Zaten Atakum’dan Büyükşehir’e Başkanla birlikte beş meclis üyesi gidiyor. Bunlardan üçü AK Partili ikisi de CHP’li olur kanaatindeyim. Diğer İlkadım ve Canik’te de yeni isimler olduğunu duydum. Eskilerden de birkaç isim varmış ama ağırlıklı olarak listelerin yenilendiğini öğrendim. Bu sevindirici bir durum, meclis üyeleri mutlaka yenilenmeli. Genç, dinamik, donanımlı ve kaliteli insanların meclislere girmeleri gerekmekte. 

 


Bir de yıllardır teşkilatlarda çalışıp çile çekmiş insanların tecrübeleriyle meclislere katkıda bulunmaları gerektiği kanaatindeyim. Bu insanlar meclislerde dönecek dolaplara engel olup şehre çok büyük katkı sağlayacakları kanaatindeyim. Hem onlara vefa adına meclislerde olmaları gerekli, hem de şehir adına yapılacak güzel işlerde öncülük yapmaları adına meclislerde olmaları gerekir. Meclis üyelikleriyle ilgili listeler yayınlandıktan sonra daha detaylı değerlendirmeler yapmak üzere bugünlük de bu kadar, kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR