Marmara Denizi’ndeki kirlilik bulaşıcı hastalıklara yol açabilir

Marmara Denizi’ndeki kirlilik bulaşıcı hastalıklara yol açabilir
Marmara Denizi’nde yaşanan deniz kirliliği ve çevresel faktörlerin sağlığımıza etkisi hakkında bilgilendirmede bulunan Liv Hospital Samsun Enfeksiyon ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Mustafa Sünbül, Marmara Denizi’ndeki kirlilik bulaşıcı hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulundu. 

Günümüzde dünyada milyonlarca insan güvenli gıda ve temiz suya erişimde önemli sorunlar yaşıyor. Her yıl yaklaşık 2 milyar kişi su ve gıda ile bulaşan hastalıklara yakalanırken, bunlardan bir milyonu ise maalesef bunlara bağlı sebeplerden hayatını kaybediyor. Marmara Denizi’ndeki kirliliğin sağlığa etkileri konusunda önemli bilgiler aktaran Liv Hospital Samsun Enfeksiyon ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Mustafa Sünbül, “Bu tür hastalıklar daha çok, az gelişmiş ülkelerde görülmekte ve sıklıkla çocukları etkilemektedir” dedi.

İnsan sağlığını tehdit eden birçok salgın hastalık kirli sularla bulaşabilir
Bulaşıcı hastalıklara dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Sünbül, “Bakteri, virüs, parazit gibi 30’dan fazla mikrop ve çeşitli kimyasallar kirli su ve yiyeceklerle alınıp insanlarda hastalığa neden olmaktadır. Özellikle mide ve bağırsakları etkileyen bu hastalıklar zaman zaman salgınlara yol açmaktadır. Kolera (Vibrio cholerae- cholera), bağırsak parazitleri, bulaşıcı sarılık (Hepatitis A virüs) ve tifo, gıda ve kirli su ile bulaşan başlıca hastalıkları oluşturmaktadır” diye konuştu.

Marmara’da deniz kirliliğine karşı alınması gereken önlemlere dikkat!
Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi’nde yaşanan kirlilik karşısında oluşabilecek tehlikelerden bahseden Prof. Dr. Mustafa Sünbül, “Son günlerde Marmara Denizi’nde görülen yoğun kirliliğin pek çok bulaşıcı hastalığa yol açması mümkündür. Bu konuda vatandaşlarımızın kirli alanlarda denize girmemesi, bulantı, kusma, ishal ve ateş gibi bulguları olanların acil olarak sağlık kurumlarına başvurması gerekmektedir. Ayrıca deniz kirliğinin yoğun olduğu alanlarda deniz ürünleri avının yasaklanması, deniz ürünlerinin iyi pişirilmeden tüketilmemesi toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir. El yıkama başta olmak üzere hijyen kurallarına azami özen gösterilmelidir” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.