Maliyetlere göre zam yapmayı düşünüyoruz

Maliyetlere göre zam yapmayı düşünüyoruz
Samsun’da yeni yıldan itibaren yapılan zamların ardından ekmeğin 1 liradan satılması, 60 kuruştan satılan halk ekmek satışlarının yüzde 70 artmasına neden oldu.

İlkadım Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Abdullah Arslan, üretimin yüzde 70 arttığını, maliyetleri yeniden gözönüne alarak yönetim kurulunun belirlediği oranda zam yapmayı düşündüklerini belirtti.

Şu an için satış fiyatı olan 60 kuruştan istenen oranda para kazanamadıklarını, fakat halkı da mağdur etmemek için bugüne kadar zam yapmadıklarını belirten İlkadım Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Abdullah Arslan, “Samsun’da hatta Karadeniz Bölgesi’nin ilk ve tek halk ekmek fabrikasıyız. Bizim İlkadım ilçesinde 41 adet satış büfemiz var. Bizim dışımızdaki ekmeğin satış fiyatı 75 kuruştan 1 liraya yükseldi. Bu zam artışı bize olan talebi artırdı. Halkımızın bize olan talebi artmaya başladı. Üretimimiz yüzde 70 arttı. Fırıncılar ile halkımızı da mağdur etmeyecek şekilde maliyetleri yeniden gözönüne alarak yönetim kurulunun belirlediği oranda zam yapmayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

53 Nolu Halk Ekmek Satış Büfesi sahibi Cemal Çetinkaya da “Bizim sattığımız ekmek piyasadaki ekmeklerden 1 gömlek daha üstün. Zamdan önce 250-300 günlük ekmek satışım oluyordu. Zamdan sonra bu sayı 450-500’e kadar çıktı. Aradaki bu fiyat farkına göre benim satışlarım daha fazla olması lazım ancak 60 kuruşa satılan halk ekmekle rekabet etmek için el altından 70-80 kuruşa ekmek satan fırınlar var.” şeklinde konuştu.

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit ise Fırıncılar Odası'nın belirlediği yeni ücret tarifesiyle ekmek fiyatlarına yüzde 33.3 zam yapıldığını hatırlattı. Samsun’da 250 gram ekmeğin 75 kuruş yerine bundan sonra 1 liradan satılmaya başlandığını kaydeden Yiğit, “Zam yapmadan önce Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden ekmeğin maliyeti konusunda rapor istedik. Yapılan çalışmalar sonucunda bize verilen resmi rakamlara göre 250 gram ekmeğin maliyeti 83 kuruş olarak bildirildi. Bizde bilindiği gibi üretim el emeğine dayalı yapılıyor. Üretimler erken saatte başlayıp geç saatlere kadar sürüyor, 1 lira bizi kafa kafaya kurtarıyor. Ama halk ekmek fabrikasyon üretim yaptığı için maliyetleri düşük olabilir.” dedi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.