MAGAZİN

Bunlarla büyüdük dedik,televizyonun bize verdiği  Amerikan kültürünü anlattık, birde bizim magazin dünyamız vardı. Nasıl aczimendiler her gece ekranda yirmi kişiyle boy gösterip tüm ülke bunlardan havası estiriliyordu.işte bunun diğer versiyonu, hayatımıza yön veren magazin dünyamız.  Kim, kimle, nerde, ne yaptı. Nasıl yaptı. Ne zaman birleştiler,ne zaman evlendiler,ne zaman boşandılar,ne zaman evliyken başkasıylada oldular ne zaman,ne zaman……..

Magazin; çoğunluğu ilgilendirecek çeşitli konulardan söz eden, bol resimli yayındır. ''3500 kişiye konser veren sanatçının arkasındaki dansçı  kızlardan bir tanesi,sanatçının poposunu elledi.  Büyük bir resmin altında  uzun bir yazı.

Bir holdingin veliahtı, ünlü bir sunucuyla biten evliliğinin ardından, ikinci evliliğini yapıyor. Adı geçen şahıs yeni eşini evde bırakarak, eski eşinin yanına Amerika'ya   giderek bir hafta tatil yapmış. Birinci sayfada uzun bir magazin yazısı. Ertesi gün sunucu hanımın açıklamaları. Yine birinci sayfadan '' eski eşimle ayrı otellerde  kaldık,eskiyi yad ettik''  ile başlayan bir yazı.  Bu Türk toplumunun örf ve adetlerine uymayan buluşma iki gün gazetede yer buluyor.

Bir başka haber, uyuşturucu kullanmak ve temin etmek suçundan  operasyonla göz  altına alınan sanatçılar diyerek başlayan bir haber serisi;

Birinci gün; ünlü sanatçılar göz altına alındı

İkinci gün ; sanatçıların  emniyetteki sorguları bitti

Üçüncü gün; ………adlı sanatçı kimdir, diye sayfa sayfa görsellerle süslenmiş haber serisi ile bolca yer verilmiş gazete haberleri.

Gazetelerin magazin eklerinde, bu haberler fazlasıyla okuyucusuna sunulurken, ek çıkartamayan gazeteler ise ikinci sayfalarında bunları okuyucularınla paylaşırlar.Magazinin tanımında, çoğunluğu ilgilendiren diye başlamasına karşın,gazetelerin magazin haberleriyle dolu bir baskısının ücreti karşılığında okuyucularına sunduklarında trajının ne kadar olduğu ve hangi çoğunluğun ilgilendirdiği ortaya çıkacaktır.

Bir sanatçının poposunun ellenmesinin ülke kültürüne nasıl bir katkısı  yada genç toplumların yetiştirilmesinde  nasıl bir öneme sahip olabilirki. Erkek veya kadının eşini aldatması, evli bir sanatcının barda tanıştığı bir kişiyle gittiği evde ölmesine yönelik  haberlerin, toplumun gelişmesi,yönlendirilmesi açısından  nasıl bir fayda sağlayabilir.

Ekranlarda izlenen  bir dizinin oyuncularının uyuşturucu ile ilgili haber olmasının, onu izleyen gençler üzerindeki etkisi hiç düşünülmüşmüdür acaba.  Uyuşturucunun reklamının yapıldığının farkına varılmıyormu. Uyuşturucunun pazarlanması için bundan daha iyi bir reklam aracı olabilirmi. Ekranda sigara sahneleri kapatılmaya çalışılırken, magazin haberi yapılacak diye uyuşturucu  haberlerinin ortalıkta dolanması tezat oluşturmuyormu.

Tüm bu haberler magazin adı altında uzun yazılar ile zorla beynimize doldurulurken, ülkenin kanayan yarası olan terör eylemi sonucu şehit olan insanların haberlerinin birkaç satırla geçiştirilmesi nasıl bir mantık anlayışı olabilirki.

''Hakkari çukurcada çıkan çatışmada dört askerimiz şehit oldu'' haberinin tamamının dar alanda 26 satır olması, ne ile açıklanabilirki. Ülkenin çok büyük bir bölmünü ilgilendiren bu konunun basında işgal ettiği yer bu kadar.

Şehit haberlerinin magazin haberleri kadar değerinin olmaması ilginç değilmi.Oysa şehit haberleri magazin değil bir Türkiye gerçeği, dikkat çekmesi için magazinleştirilmesimi gerekli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR