Maddeye bağlı ölümler yüzde 400 arttı

Maddeye bağlı ölümler yüzde 400 arttı
Samsun'da düzenlenen etkinlikte konuşan Prof.Dr.Tayfun Uzbay...

 "Türkiye'de yetkili makamların yaptığı değerlendirmelerde 2014 yıl sonu itibari ile 2013 yıl sonu karşılaştırıldığında doğrudan maddeye bağlı ölümlerde yüzde 400 artış olduğu ortaya çıkıyor. Bu korkunç bir rakam. Bunun yüzde 90'ı da bonzai adı altında gerçekleşti" dedi.

Samsun'da, madde bağımlılığına dikkat çekmek için 6'ncı Bölge Samsun Eczane Odası tarafından seminer düzenlendi. Anemon Otel'de gerçekleşen ve katılımın yüksek olduğu seminerde konuşan TEB Eczacılık Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tayfun Uzbay, son zamanlarda çok sayıda ölüme neden olan bonzai maddesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. 'Bonzai ve Madde Bağımlılığına Eczacı Yaklaşımı' konusuyla ilgili konuşan TEB Eczacılık Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Tayfun Uzbay, şu anda problemin bonzai olduğunu dile getirerek, "Madde kullanımı ve maddenin vermiş olduğu zararları biz bonzai üzerinden konuşuyoruz. Ancak geçen dönemden bonzai yoktu ama madde yine vardı. Gelecekte bonzai olmayacak, belki başka bir isim olacak ama gene madde olacak. Madde bağımlılığı meselesi başından sonuna çok eski dönemlere dayanıyor. Ve insanlık var oldukça da yeryüzünde devam edecek. Şu anda güncel adı bonzai. Bu bonzai bazı gençlerde çok hızlı ölüm yaratabilmesi ve çok yaygın olması nedeniyle medyanın da insanların da gündeminde. Bonzainin özeline inersek, nedir bonzai? Bonzai esrar bitkisidir. Esrar doğal bir maddeydi, sentetik değildi. Hatta halk arasında, 'Esrar bir ot, zararı yok' gibi bir tekerleme de vardı. Ama esrar son derece tehlikeli bağımlılık yapan bir maddedir. Esrarın ilginç bir şekilde fiziksel bağımlılık yapmadığı, psikolojik bağımlılık yaptığı düşünülüyor. 'Bunun bağımlılığı psikolojik. Ben psikolojik bağımlıyım. Bundan rahatlıkla kurtulabilirim' düşüncesi de vardı. Ama bilimsel veriler gösteriyor ki esrar fiziksel bağımlılıkta yapıyor ve zararlı bir madde" dedi.

Bonzainin, esrarın sentetik türevleri olduğunu ifade eden Prof.Dr. Uzbay, "Yani sentetik, kimyasal yollarla bir sürü esrar etkili maddelerden yeni kimyasallar elde edildi. Bunlar değişik isimler yerine bonzai adı altında piyasaya sürüldü. Bu piyasada tuttu da. Fakat içerisine çok farklı şeyler katılabiliyor. Yani sadece sentetik cannabinoid dediğimiz kimyasallar değil, bunların yanında polis yakalamalarından ve yapılan analizlerden gördüğümüz kadarı ile bonzai diye ele geçer şeyin içerisinden sinek ilacından, böcek öldürücüsünden tutun da, insanda ani kalp krizlerine, inmelere neden olabilecek çeşitli başka maddeleri de görüyoruz" dedi.

Prof.Dr. Uzbay sözlerine şöyle devam etti: 

"Bunlar bir defa kullanıldığında bile insanda şiddetli psikoz oluşturuyor. Psikoz dediğimiz şizofreniye benzer bir hezeyan tablosu. Ciddi bağımlılık oluşturuyor. Bunu neyin yaptığını çok fazla bilmiyoruz. Bunun yanında bir şeyler karıştırılıyor. Bu karıştırılan maddeler neticede ölüme yol açıyor. Burada salgın halinde ölümler görüldü. Türkiye’de geçen yıl yetkili makamların yaptığı değerlendirmelerde 2014 yıl sonu itibari ile 2013 yıl sonu karşılaştırıldığında doğrudan maddeye bağlı ölümlerde yüzde 400 artış olduğu ortaya çıkıyor. Bu korkunç bir rakam. Bunun yüzde 90’ı da bonzai adı altında gerçekleşti. Bir başka konu da, hep dikkatlerden kaçıyor. Çok fazla miktarda internetten gıda takviyesi başlığı adı altında kontrolsüz bir şekilde cinsel gücü arttırıcı, kilo verdirici, iştahı kesici bir sürü ürün geliyor. Bunlar son derece denetimsiz. Siz istediğiniz kadar polisiye tedbirleri arttırın, istediğiniz kadar dağıtım yollarını engelleyin. Dünya öyle bir hale geldi ki bu internet baya hızlı bir iletişim sağlıyor. İnternetten farklı başlıklar adı altında sipariş ediliyor ve kurye sayesinde kapınıza kadar ulaşabiliyor. Adı da gıda takviyesi. Yakalansa bile içerisinde ne olduğu anlaşılmadan gıda takviyesi diye güme gidiyor. O yüzden toplumda bir farkındalık yaratmak gerekiyor. Toplumun bilim dışı yollardan temin edilen şeyleri kullanma alışkanlığından vazgeçmesi gerekiyor." (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum