KUTSAL ZAMANLAR..!

Kutsal zamanlar, telafi sınavları gibidir. Kendinizi yenileme ve iyilerin seviyesine gelme fırsatını sağlar.

Kararan yürekler, kirlenen zihinler temizlenmesi gerekir, bunun için de bir operasyona ihtiyaç vardır. Dinde temizlik operasyonu Tövbe-i İstiğfar’la yapılır. Tövbe, her zaman, her yerde, her pozisyonda yapılabilmekle birlikte, bunun için önemli zamanların seçilmesi kendimizi Rabbımıza anlatmak bakımından daha da önem arz eder.

Kutsal zamanlar ve mekanlar duanın kabulü, günahların affı, yüreklerin temizlenmesi için fırsatlardır. Mescid-i Haramda, Mescid-i Nebevide, Mescidi Aksa da ibadet edip namaz kılmak Peygamberimiz tarafından övülmüş ve tavsiye edilmiştir.

Kutsal zaman ve mekanlar ilahilik arz ederler. Kutsallıkları ilahi bir değerlendirmenin sonucudur. Bu zaman ve mekanlar ilahileşmezler ama İlaha yaklaştırırlar. Fonksiyonları ölçüsünde önemlidirler, önemleri ölçüsünde de etkilidirler. Kutsal zamanların ve mekanların tayin ve tespitini ya Rabbul Alemin ya da Resulü Hz. Muhammed(s.a.v.) yapmıştır.

Cuma geceleri, bayram geceleri, ramazan geceleri, kandil geceleri, ramazan günleri, Cuma günleri, seher vakitleri, namazların sonları, ezan vakitleri kutsal, yani diğer zamanlara göre önemi ve özelliği olan zamanlardır. Bu zamanlarda olan önemli olaylar başka bir zamanda olmamış ve olma ihtimali de yoktur, şahsına münhasır olayların cereyanından dolayı  bu zaman dilimleri fonksiyonları ölçüsünde kutsaldır.

Kutsal zamanlar telafisi olmayan vakitlerdir ve geçmişin telafisi için önemlidirler. Peygamberimiz iki nimetin kıymetinin bilinmediğini buyurmuş bir hadis-i şerifinde, bunların bir tanesinin sağlık diğerinin de zaman olduğunu bildirmiştir.

İçerisinde bulunduğumuz ramazan ayı da en önemli zaman dilimlerinden ve en uzunlarındandır. Ramazan bayram sabahına cenneti kazanamayacak bir hal ile çıkanlar için Peygamberimiz kendilerine çok yazık ettiklerini hatırlatmıştır. Ramazan ayı, manevi iklimi nedeniyle kişiyi ruhen en üst seviyeye çıkaracak etki gücüne sahiptir.  Boşa geçirilmesi kişinin manevi intiharı demektir.

Madem ki yüce Yaratan böyle bir telafi imkanı veriyor, bunu değerlendirip bayram sabahına cennetlik kullarını özelliğini taşıyarak çıkmak her akıllı Müslümanının yapması gereken en karlı yatırım olacaktır. Hele ramazan ayının son yirmi gününü değerlendirmek akli selim Müslümanın kendisine, çoluk çocuğuna, ümmeti Muhammede ve insanlığa yapacağı en büyük katkı olur.

Günahlar nedeniyle yorulan kalplerin, dünyevi meşgalelerle karışan zihinlerin, çıkar ve menfaat hesaplarıyla kararan gönüllerin, haramlar nedeniyle örselenen midelerin, yalanlar nedeniyle zorlanan dillerin, asilikler nedeniyle karışan yürümelerin tedavisi için kutsal zamanlar öylesine önemlidir ki, bu dertlerden kurtulmanın ilacıdır. Ramazan ayı ve içerisinde bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir gecesinin ihyası ile hem nefisler, hem nesiller hem Ümmet-i Muhammed hem de İnsanlık refaha ve felaha ulaşacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR