Kurt'tan Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili açıklama

Kurt'tan Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili açıklama
AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, 316 milletvekilinin imzasıyla T.B.M.M.’ye sunulan Anayasa değişikliği teklifinin 1.tur görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili açıklamada bulundu.

Değişiklik teklifinin rejim değişikliği değil hükümet sistemini tanzim ettiğini belirten Milletvekili Hasan Basri Kurt, “Anayasamızda Yasama, Yürütme ve Yargı erkleri tamamen birbirinden ayrıdır. Getirilen Cumhurbaşkanlığı sisteminde iddia edilen tek adam rejimi tamamen asılsız mesnetsiz iddialardan oluşmaktadır. Erklerin birbirlerini denetleme mekanizmaları vardı ve var olmaya da devam edecektir.” Getirilecek yeni düzenlemede Cumhurbaşkanın, geçerli oyların %50 + 1 oyu ile seçilir ibaresi vardır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde ikinci oylama yapılır. Birinci oylamada en fazla oy alan iki aday arasından tekrar Cumhurbaşkanı seçimi yapılır ve ikinci oylamada en çok oyu alan aday seçilmiş olur. Yürütmenin başı da Cumhurbaşkanı’dır. Yakın zamanda Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında oluşan ihtilaf durumda anayasa kitapçıklarının havada uçuştuğu bir dönem milletimizin bir hayli canını acıtmıştır. Bu tür karmaşaların yaşanmaması için koalisyon ihtimalini ortadan kaldıran bu sistem ile amacımız güçlü bir yürütme oluşturmaktır. Aynı zamanda 550 olan milletvekili sayısı 600’e çıkarılacak ve seçilme yaşı 18’e düşürülerek temsil yetkisi daha da artırılacaktır. Seçim sonucunda oluşan 45 günlük hükümet kurma süresi beklenmeyecek ve vakit kaybetmeden hizmet için 5 yıllığına iş başı yapacaktır. Anayasadan askeri yargının çıkarıldığını belirten Ak Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, “Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak. Ancak savaş halinde kişilerin askeri görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkeme kurulabilecek.”Yargı bağımsızlığı konusunda önemli düzenlemelerin yapıldığını söyleyen Kurt, “Üst yargı kuruluşu olan Hakimler ve Savcılar Kurulunun Başkanı Adalet Bakanıdır. Hakimler ve Savcılar Kurulunun 13 kişiden oluşması, T.B.M.M’nin 7 üye seçmesi, Cumhurbaşkanını 4 üye seçmesi öngörülmüştür. Böylece HSK’nın meşruiyeti iki seçilmiş organların iradesine dayandırılmış olacaktır. Adalet Bakanı müsteşarı kurulun tabii üyesi olacaktır.” 

“ÖNERİLEN HÜKÜMET SİSTEMİNDE KANUN TEKLİF ETME YETKİSİ MİLLETVEKİLİNİNDİR”
CHP ve HDP’nin anayasa değişikliği teklifinin halkın huzuruna gelmesinden korktuklarını ve maddeler hakkında halkı yanlış bilgilendirdiğini belirten Milletvekili Hasan Basri Kurt, “Teklifimizin 15. Maddesinde açıkça belirtilmiştir ki, kanun teklif etme yetkisi Milletvekillerinindir. Bütçe ve kesin hesap konusunda onay mercii de T.B.M.M’dir. Cumhurbaşkanı yalnızca bütçe kanunu hazırlama ve Meclis’e sunmakla yetkili ve görevlidir.” şeklinde konuştu.AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, “Anayasa değişikliği teklifimizin 2. Tur görüşmeleri 18 Ocak Çarşamba günü başlayacak ve her madde tek tek, ardından teklifin tümü oylamaya sunulacaktır.” Açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.