KURBANLIK HAYVANLAR VE KURBAN KESİMİ

Kurban kesmek bir ibadettir. Her ibadetin genel sıhhat şartları olduğu gibi kendisine özgü olarak da özel şartları vardır.

Kurban ibadetinin yerine gelmesi için gerek  kurbanlık olacak hayvanlarda ve gerekse kurbanın kesimi esnasında bir takım kurallara riayet etmek gerekir. Bunlara kurbanın sıhhat şartları denir.

Dinen kurban olarak  kesilmesi kabul edilmiş hayvanlar şunlardır. Koyun, keçi, sığır, manda ve deve. Kurban ancak bu hayvanlardan olur. Bu hayvanların erkekliği ve dişiliği fark etmez. Ancak koyun cinsinin erkeği, diğer cinslerin de dişilerinin kurban edilmesi daha uygun görülmüştür.

Koyun ve keçi sadece bir kişi için kurban edilirken, deve, sığır ve manda bir kişiden yedi kişiye kadar kurban edilebilir.

Koyun ve keçinin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ancak fıkıhçıların  bir çoğuna göre altı aylık olmasına rağmen bir yaşında gibi gösterişli durumda bulunan  koyun ve keçinin yavrularından da kurban olabilir.

Kurban olabilmesi için sığır ve mandaların iki yaşını, develerin ise beş yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır.

Kurban olarak kesilebilecek hayvanların kusursuz olması da esastır.

Kurban ibadetinin gayesini ve sağlık kurallarının ehemmiyeti dikkate alındığında kurbanlık hayvanların organlarının tamam olması, hayvanın sağlıklı ve besili olması önemlidir. 

Hasta, zayıf, aciz ve organları eksik hayvanlardan kurban olmaz. Yani ayakta duramayacak kadar düşkün ve zayıf, eti yenmesi halinde rahatsızlık verecek durumda hasta, hayatını yürütemeyecek derecede organları eksik –iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu düşmüş, kuyruğu ve memesi kesik- hayvanlardan kurban olmaz.

Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilmesi gerekir. 

Kurban kesmeye, bayramın birinci günü bayram namazından sonra başlanır, üçüncü gün akşama üstü zamana kadar kurban kesilebilir.

Her hangi bir yerde bayram namazı kılınmıyorsa orada  kurban kesmeye sabah namazından sonra başlanabilir.

Kurbanın bayramın birinci günü kesilmesi daha uygun görülmüş ve gündüz kesilmesi tavsiye edilmiştir.

Gece olması nedeniyle, kurbanın kesilmesi esnasında  her hangi bir olumsuzluk yaşanmayacaksa kurban gece de kesilebilir.

Kurbanın ibadet niyetiyle kesilmesi gerekir. Zira kurbanın eti ve kanı önemli görülmemiş, bu işlemi ve ibadeti yapan Müslümanın niyeti ve samimiyeti, takvası ve Allaha teslimiyeti  esas kabul edilmiştir.

Bu nedenledir ki, ortaklaşa kesilen kurbanlarda, ortakların her birisi  kurban niyetiyle-yani ibadet niyetiyle- kurbana katılmış olmaları gerekmektedir. 

Hanefi mezhebine göre ortaklardan birisi et elde etmek için kurbana ortak olmuşsa, bu diğer ortakların kurbanını geçersiz kılar.

Bir kimse tek başına almış olduğu bir büyük baş kurbana  daha sonra altı kişiyi daha ortak edebilir. Alınan kurban kesilmeden ölürse, zengin tekrar kurban alıp keser ama fakir için böyle bir zorunluluk yoktur.

Alınan kurban kesmeden önce kaybolursa ve ikinci bir kurban alındıktan sonra  birinci kurban da bulunursa bu defa iki kurbandan en iyi olanı kurban edilir. Fakir olanların her ikisini de kurban olarak keseceği belirtiliyorsa da bu zayıf bir görüştür.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR