Külleme Hastalığına Dikkat

Külleme Hastalığına Dikkat
Son yıllarda meydana gelen iklim değişiklikleri ve uygun hava koşullarının da etkisiyle İlimiz fındık üretim alanlarında külleme hastalığı (Erysiphe sp.) görülmektedir.

Fındık Bahçelerinde Külleme Hastalığına Dikkat

Tarım İl Müdürlüğü fındıkta külleme hastalığına dikkat çekti.  Külleme hastalığı hakkında bilgilendirmede bulunan metin, hastalığın belirtileri, bitkiler üzerindeki etkileri ve  alınacak önlemleri içeriyor. Haber metni şöyle: 

             Son yıllarda meydana gelen iklim değişiklikleri ve uygun hava koşullarının da etkisiyle İlimiz fındık üretim alanlarında külleme hastalığı (Erysiphe sp.)  görülmektedir. Üreticilerimizin fındık bahçelerini kontrol etmeleri ve hastalık görülen bahçelerde gerekli önlemleri almaları gerekir.

Külleme hastalığı ilk önce fındık yapraklarında tozlu beyaz koloniler şeklinde  görülür. İlerleyen zamanlarda iyice yayılır, yaprak yeşil rengini kaybeder, matlaşır, kahverengine döner. Yapraklar gevrekleşmeye kıvrılmaya ve dökülmeye başlar. Hastalık nedeniyle vaktinden önce dökülen yapraklar kalite düşüklüğüne sebep olabilir. Ayrıca hastalıklı yapraklar sağlıklı yapraklar gibi fizyolojik faaliyetlerini sürdüremeyecekleri için o yılın  sürgünleri olumsuz etkilenebilir ve hastalığın uzun yıllar devam etmesi halinde dallarda gelişme geriliği görülebilir.

 Fındık bahçelerinde kültürel tedbirler üretimin sürdürülebilirliği için önemlidir ve alınması gerekir. Külleme hastalığına karşı enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilerek imha edilmelidir. Budama işlemleri zamanında ve iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Ayrıca yabancı ot mücadelesinin de aksatılmadan  yapılması gerekir.

Külleme hastalığının mücadelesi için 2015 yılında bazı bitki koruma ürünlerinin geçici tavsiyesi yapılmıştır. Buna göre hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde çotanak bağlama döneminde, diğer bahçelerde ise belirtiler görülür görülmez ilaçlamaların yapılması gerekir. Hastalık için  uygun koşulların devam etmesi ve tekrarlaması halinde Bitki Koruma Ürününün etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalara devam edilmelidir. İlaçlamalarda aşağıda belirtilen bitki koruma ürünlerinden herhangi biri önerilen dozda kullanılmalıdır. Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalıdır.

Fındıkta külleme Hastalığına karşı Geçici Tavsiyesi Olan Bitki koruma Ürünleri;

Aktif madde adı

Formulasyon

Doz (100 l suya)

Son İlaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süre*

Fluopyram 200 g/l+ Tebuconazole 200 g/l

SC

25 ml

14 gün

       

Triadimenol %50

EW

100 ml

21 gün

Kükürt SC 800 g/l

SC

400 ml

7 gün

       

 

 

                                                                                                                             

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.