Kronik migrene “toksin”li çözüm

Kronik migrene “toksin”li çözüm
Gıda zehirlenmelerinde ortaya çıkan bir bakterinin ürettiği “Botulinum Toksini” yani bilinen adıyla botox, migren tedavisinde başarılı sonuçlar veriyor.

Botoxun kronik migrendeki olumlu etkilerinden bahseden Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı ve Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Kronik migren hastalarının hayatını kabusa çeviren ağrıları botox ile kontrol altına alabilmek mümkün” dedi.

Türkiye’de kadınların yüzde 18’ini, erkeklerin ise yüzde 6’sını etkileyen migren, mevsim geçişleri, bazı yiyecekler, stres gibi birçok etken ile hastaların dayanılması güç ataklar geçirmesine neden oluyor.  Sebebi tam olarak bilinmeyen baş ağrıları içinde en çok karşılaşılan hastalık olan ve toplumun yüzde 1-2’sini etkileyen kronik migren ise hastaların neredeyse her ayın 15 gününü ağrı ile geçirmesi anlamına geliyor. Kronik migren tedavisinde, ilaçlar fayda etmediğinde aslında gıda zehirlenmeleri ile ortaya çıkan bir bakterinin ürettiği toksin yani Botox çözüm oluyor. Botox’un şu anda estetik uygulamalarla tanınsa da yıllar önce ilk kez şaşılık tedavisi için kullanıldığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, Botox’un zaman içinde pek çok nörolojik hastalığın da en önemli tedavi unsurlarından biri haline geldiğini belirtti. Prof. Dr. Kütükçü, “Botox, istemsiz kas kasılmalarını engelleyici özelliğiyle yıllardır nöroloji uzmanlarının tedavi protokollerinde sıkça yer alır” dedi.  

Bu tedavi sadece “kronik migren” hastalarına

Kronik migren tedavisinde Botox kullanımının FDA ve Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandığını anlatan Prof. Dr. Kütükçü, Botoks tedavisinin sadece “kronik migren” tanısının konulduğu ve ilaç tedavisinin artık fayda etmediği hastalarda, bir nöroloji uzmanı tarafından uygulanabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Kütükçü, “Dolayısıyla bu tedavi her migren hastasına yapılamaz” dedi. Ayrıca tedavinin hamile ve emziren kadınlar ile kronik migreni olan hastalar içindeki bazı kas hastalarına da uygulanamayacağını söyleyen Prof. Dr. Kütükçü, tedavinin birçok sistemik hastalıkta uygulanabildiğini ve bilimsel olarak bildirilen bir yan etkisinin de olmadığını belirtti. Sadece enjeksiyon yapılacak bölgede enfeksiyon var ise dikkatli olunması gerektiğini ve enjeksiyonun yapılmasına enfeksiyonun durumuna göre karar verilmesi gerektiğini söyledi.

2 -10 gün arasında etkisini gösteriyor

Tedavinin özellikle migreni tetikleyen bölgelere uygulandığını belirten Prof. Dr. Kütükçü,  enjeksiyonun boyun bölgesindeki özel bölgelere, alın kaslarına ve şakaklardaki kaslara uygulanabildiği gibi hastanın durumuna göre 30 civarında farklı bölgeye uygulanabildiğini söyledi. Prof. Dr. Kütükçü, “Çok ince bir enjeksiyon aracılığıyla doğrudan kasın içine enjekte edilerek yapılan uygulama yaklaşık 30 dakika sürüyor. Hasta en az yarım saat dinlendirildikten ve kontrolü yapıldıktan sonra taburcu edilerek günlük yaşamına kaldığı yerden devam edebiliyor” dedi. Tedavinin etkisini 2 ila 10 içinde gösterdiğini belirten Prof. Dr. Kütükçü, “Botox uygulaması, her 10 hastanın 6-8’inde oldukça iyi sonuçlar getirmesiyle, bugün ilaç tedavisinden fayda alamayan hastalar için iyi bir seçenektir. Uygulama, 3 ila 6 aya kadar bir rahatlama dönemi sağlarken; hastanın atak sayısını ayda 2-3’e düşürebilmesi açısından başarılı bir yöntemdir” dedi.

Migreniniz kronik mi? 

Her migrenin kronik migren olarak algılanmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kütükçü, “Kronik migren diyebilmemiz için o hastanın son 3 ayda ayın en az 15 gününde ağrılı dönem geçirmiş olması, bu ağrıların en az 8’inin migren özelliği taşıması gereklidir” dedi.  Ağrı sayısı bu rakamların altında olan migrenlerin  “Epizodik migren” olarak adlandırıldığını söyleyen Prof. Dr. Kütükçü, “Tüm migrenin yüzde 7-8’ini kronik migren oluşturmaktadır. Ortalama oran söylemek gerekirse kronik migrenin tüm toplumda görülme sıklığı yüzde 1-2’dir” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.