KPSS’de kardeş payı !

KPSS’de kardeş payı !
Soruların çalındığı 2010 KPSS sınavını inceleyen yetkililer yeni detaylara ulaştı.

“Full çeken” adaylar üzerinden algoritmik çalışma yapıldı. İlk etapta aralarında bağlantı kurulamayan adayların kardeş oldukları ve evlilik nedeniyle soyadlarının değiştiği tespit edildi.

2010 yılındaki Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularıyla ilgili organize ilişkilerin bir başka uzantısı daha belirlendi. Soruları çalınan 2010 KPSS sınavıyla ilgili olarak daha önce aynı soy isimli karı-koca ve kardeş olan yüzlerce aday üzerinde inceleme yapılmıştı. Şimdi ise bunların dışında kardeş, yeğen, amca çocuğu şeklindeki akrabalık bağları olan yeni kişiler ortaya çıkarıldı. Bu kapsamda yapılan özel bir algoritmik çalışma yapıldı. Bu çalışmada farklı illerde aynı sınava giren ve kopya çeken ancak, önceki çalışmada soy isimleri yaptıkları evlilikler nedeniyle değiştiği için anlaşılmayan 10'larca kardeşin olduğu tespit edildi.

EVLER BİR ŞEHİRLER FARKLI

Buna göre aynı soyadı taşıyan örneğin, Öztürk/Öztürk soy isimli adaylar arasında herhangi bir akrabalığın olmadığı sonuçları da ortaya çıkarıldı. Ancak, örneğin S.O ile K.B isimli iki kişinin soyadları farklı ve farklı ilden sınava girdikleri halde algoritmik çalışmada aynı anne ve babanın çocukları olduğu belirlendi. Yine, R.T ve B.T'nin de farklı ilden sınava girmelerine karşın karı-koca oldukları belirlendi. M.Y ve A.Y'nin de farklı illerden sınava girmelerine karşın aynı anne-babadan olma kardeş oldukları tespit edildi. S.T ve V.C'nin aslında iki kardeş oldukları, evliliklerinden dolayı soyadlarının değişmiş olduğu belirlendi.

ORTAK KOPYA

Bu kişilerin tamamının kopya çektikleri belirlenirken, bu kişiler sınavlara girerken evliliklerinden dolayı sınava farklı soyadları ile girdikleri ilk etapta akrabalık bağı yönünden fark edilmemişti. Şimdi fark edilen bu gerçekle bu kişiler 2010 KPSS'de 120 sorudan 110 ve üzeri net yaptıkları ortaya çıkarıldı.

KOMŞULARA DA SORU SERVİSİ

YÖK Denetleme Kurulu'nun yaptığı tespitlerde akrabalık dışında komşuların da sınavda aynı yüksek başarıyı gösterdikleri belirlenmişti. Bu kapsamda Eğitim Bilimleri alanında 100-120 arası soruları net cevaplayan 3 bin 227 adayın adres ve komşuluk ilişkilerine bakıldığında 980 adayın aynı adreste aynı apartmanda, aynı sitede ya da sokakta ikamet ettiği ortaya çıkarılmıştı. İncelemde, 70 adayın da karı-koca olduğu, 23 adayın ise akraba oldukları ortaya çıkarılmıştı. SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.