KORONAVİRÜSLE İMTİHAN OLMAK

Kur’an-ı Kerimde Yüce Allah ölümü ve yaşamı imtihan için yarattığını bildirmiş, insanların açlık, korku, mallardan ve mahsullerde yana eksiltme ile imtihan edileceğini buyurarak, sabredenlerin müjdelenmesini istemiştir. Hiçbir dünyevi sıkıntı Eyyup (a.s)’ın sıkıntısı kadar olamaz. Eyyup (a.s.) bir Peygamberdir ve Yüce Allah Onu en ağır bir şekilde denemiştir. Sabrettiği için de yine dünyada tekrar mükafatlandırmıştır.

İnsanların ilahi imtihana tutulduğu gibi zaman zaman da insanlığın ilahi imtihandan geçtiği tarihi süreçte görülmüştür. Günümüzün ilahi imtihan sorusu da Koronavirüs olmuştur. Gerek bireysel, gerekse ülkesel ve küresel anlamda her insan için bir soruna dönüşen Koronavirüs; ilahi bir imtihan vesilesidir ki, her kademedeki insan bu imtihan sürecinde çeşitle yönleriyle sınanmaktadır. 

Ticari, siyasi, askeri, politik, ve ibadet yönü gibi insanların  ve ülkelerin günlük ve yıllık olarak planladığı tüm yaşam gelecekleri Koronavirüs nedeniyle değişikliğe uğramıştır. Bir kısmının düzeni tamamen değişmiş, bir kısmında uygulama farklılıkları oluşmuş, bir kısmı da tamamen tedavülden kaldırılmıştır. Beklenmedik ve hesabı yapılmadık bir zamanda irade dışı insanlık önüne çıkan ve herkesi hedef alan böylesi bir küresel sorun; ancak ilahi imtihanla izah edilebilir. 

İnsanlar ve insanlık; ilahi imtihanın yaşam süresince her an gelebileceği bilinciyle yaşamış olsalardı, Koronavirüs insanlıkta bu kadar tahribat yapamazdı. İnsanların; kişisel planlarını da, bilinç oluşumunu da muhtemel ilahi imtihana göre şekillendirmiş olmaları gerekirdi. Bu konudaki günümüz sorunu; Koronavirüsün ortaya çıkardığı tahribat değil, özellikle Müslümanlar olarak ilahi imtihanın gündemimizde bulundurmayışımızın cevabıdır. 

Halbuki Peygamberlerin hayatı da dahil insanlık her dönemde benzer ilahi imtihanlara sahne ve şahit olmuştur. İnsanlığın geçmiş olduğu bu tarihi birikimlerine ve ilahi mesajların bildirdiğine göre; insanlık her zaman irade dışı bireysel ve küresel bir takım problemlerle karşılaşma ihtimaliyle yaşamaktadır. Dünyanın nimetleri ve nefsi bir takım arzularla, insani zaaflar; muhtemel ilahi imtihan sorularıyla karşılaşmayı insanlığa unutturmuştur.

Koronavirüsle geçen bu günleri en rahatlıkla Müslümanların atlatması gerekir. Zira, Müslümanın ilahi kitabı Kur’anın bu konuya işaret eden ayetleri ve sunmuş olduğu mesajları vardır. Bir yıllık süreç içerisinde konuyu bu yönüyle sesli olarak dile getiren neredeyse kimse olmamıştır. Halbuki, gerek ülkemiz gerekse dünya benzer imtihanları yakın zamanda da yaşamıştır. 99 depreminde yaklaşık 20 bin vatandaşımız 40 saniye içerisinde hayatını kaybetmiştir. Koronavirüs sürecinde ise 10 mart 2020 tarihinden sonra 10 ay içerisinde 20 bin vatandaşımız vefat etmiştir. 

Bir vatandaşımızın hayatı da çok önemlidir. Herkes bir kişidir. Bir kişinin vefatı kendi dünya yaşamanın bitmesidir. O nedenle bir kişinin yaşaması tüm insanlığın yaşaması, bir kişinin ölmesi de tüm insanlığın ölmesiyle tarif edilmiştir. Koronavirüs nedeniyle vefat eden kardeşlerimize rahmet diliyor ve asla bu konuyu küçümsemiyoruz. Ancak, bunun bir ilahi imtihan olduğunu, benzer süreçleri insanlığın sık sık yaşadığını hatırlatmak istiyor ve bundan derslerin çıkartılmasını hedefliyoruz.

Ölüm mukadderdir ve zamanı Yaratan Rabbımız tarafından tayin edilmektedir. İnancımız gereği; ölüm temenni edilmeyen ve tehir edilmeyen bir hakikattir. Öyleyse ! Koronavirüs’e ilahi bir imtihan sorusu olarak bakmak gerekir. Bu bakış açısı; hem ruhumuzu, hem de toplumumuzu rahatlatacaktır. Bu sürece; ilahiyat açsından da bakılıp, değerlendirme yapılması lazım gelir. Koronavirüs; ilahi bir imtihan konusudur, olayın ilahiyat yanı da unutulmamalıdır. İnsanlık; Koronavirüsle imtihan olmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR