Korku filmi sevenler dikkat!

Korku filmi sevenler dikkat!
Korku filmi izlemek üzerine ilginç bir araştırma yayımlandı. Amerikan Kimya Topluluğu'nun araştırmasına göre, korku filmi izlerken kendinizi ölümün eşiğinde hissediyorsunuz.

Korku sizi tepki vermeye itiyor
Korku filminde kovalanan insanları izliyorsunuz. İzlerken korkuyorsunuz. Kendiniz filmin başkahramanı oluyorsunuz. Korku da sizi tepki vermeye ya da kaçmaya yöneltiyor.

Korkunun beyindeki nöron kümesi tarafından kontrol edildiği düşünülüyor. Nöron kümesi talamus olarak bilinen PVT yani paraventriküler nükleüsü oluşturuyor. Beyinin bu bölgesi strese karşı son derece duyarlı. Bu bölge hem psikolojik hem de fiziksel gerilimde sensör görevi görüyor. Beyne gönderilen sinyal periakuadüktal griye ulaştığında alarm durumuna geçiyor.

Korku sizi tepki vermeye itiyor. Adrenal bezler adrenalin salgılamaya başlıyor. Bu da kalp atışını hızlandırıyor, duyular daha da keskinleşiyor, hayatta kalma mücadelesi için yüksek oranda enerji veriyor. Bazen de tehdit o kadar yoğun oluyor ki donup kalma tepkisi verilebiliyor. Bu, beynin şaşkına dönmesi ya da saldırgandan saklanmak için hareketsiz kalma yöntemi olarak yorumlanabiliyor. Eğer filmdeki katilden kurtulmayı başarırsanız çığlık atmaya başlıyorsunuz. Çığlık beynin konuşma bölümünden tamamen farklı bir bölümde gözlemleniyor. Normal konuşmadan farklı olarak çığlık kulaktan, beynin acil durum merkezi amigdala gidiyor.

Çığlık atmak içgüdüsel eylem
Çığlık atan kişi beyin kimyasını yani ruh halini paylaşma çabasına giriyor. Çığlıklar daha içgüdüsel oluyor ve diğer kişilerin korku hissetmesine ve tepki vermesine yol açıyor. Eğer filmdeki baltalı katil yerinize geçen oyuncuyu yakalarsa çok ciddi bir acı hissedeceksiniz. Eğer filmdeki kahraman yani siz yaralanırsanız nosiseptör adı verilen nöronlar beyne mesaj gönderiyor. Talamus tarafından toplanan bu mesajlar beyne bu yaranın bir daha olmaması için her şeyi yapmasını söylüyor. Şimdi de film kahramanı gibi yerde ölü yatıyorsunuz. Beyniniz zarar görmese de klinik olarak ölü kabul ediliyorsunuz. Ancak beyin çalışmaya devam ediyor.

Son araştırmalara göre beyin son bir gerilim darbesi geçiriyor. Bu da bilinç olarak açıklanıyor. Bazı toplumlar bunun ölüm duygusuna yakın bir deneyim olduğunu söylüyor. Bu aşamadan sonra da biyolojik ölüm geliyor. Bundan sonrasını ise kimse tahmin edemiyor.SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.