KÖKTAŞ:'ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ'

KÖKTAŞ:'ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ'
03 Aralık Dünya Engelliler günü ve haftası olması sebebiyle, AK Parti Samsun İl Başkanlığı tarafından çeşitli programlar düzenlendi.

Samsun ve İlçelerde bulunan dernek ve spor kulüplerinin başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile AK Parti Samsun İl Başkanı Fuat Köktaş, İl Teşkilat Başkanı Muharrem Göksel, İl Sosyal İşler Başkanı Emine Karaçuha Yılmaz, Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı Hikmet Yücebaş, İl Yaşlılar Koordinasyon Merkezi Başkanı Mehmet Yılmaz ve bazı il yönetim kurulu üyeleri Acem Tekkesi'nde sabah kahvaltısında bir araya geldi.
Sohbet ortamında geçen kahvaltıda başkan Köktaş, dernek ve engelli spor kulüpleri başkanları ile görüş alışverişinde bulundu ve bazı taleplerini dinledi.
Engelli kardeşlerimiz ile her zaman bir arada olduklarını ifade eden Başkan Köktaş, "Sizlerle hep diyalog içindeyiz, sizlerin mutluluğu bizlerin mutluluğudur. Bugün burada teşrif ettiğiniz için sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Görüşleriniz bizim için çok önemli, bu istek ve taleplerin gerekli yerlere iletilmesi ve hayata geçirilmesi için bizlerde elimizden gelen ne varsa yapacağız" dedi.

AKÜLÜ ARAÇ TESLİM TÖRENİ YAPILDI
Programın öğleden sonraki bölümü ise Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde devam etti. Burada ilk olarak engelliler tarafından yapılan resim, takı ve ebru çalışmalarının sergisi gerçekleştirildi. Standları tek tek gezen Başkan Köktaş, çalışmaları yakından inceledi.
Amisos 55 Engelliler Gençlik Kulübünün sporcularının yaptığı bocce sporu hakkında da bilgi alan Başkan Köktaş, engelli kardeşlerimizin bu tür spor oyunlarında başarılı sonuçlar almasından büyük gurur duyduğunu söyledi.
Serginin ardından AK Parti Samsun İl Sosyal İşler Başkanlığı tarafından organize edilen "Akülü araç anahtar Dağıtım Törenine" geçildi.

SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI
Törenin açılış konuşmasını yapan İl Sosyal İşler Başkanı Emine Karaçuha Yılmaz, "Sosyal Devlet olmanın gerekliliğini her alanda yerine getiren AK Parti, toplumun bütün kesimlerine hizmet vermeyi amaç edinmiş, bu çerçevede dezavantajlı gruplardan olan engellilere ve engelli yakınlarına hizmet vermek amacıyla Engelliler Koordinasyon Merkezi'ni kurmuştur.
Engelli kardeşlerimizin yüz yüze, telefon veya e - posta ile başvurabildikleri Engelliler Koordinasyon Merkezi Genel Merkezimiz Sosyal İşler başkanlığımıza bağlı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Engelli vatandaşlarımızın ve onlarla birlikte ailelerinin geleceğe daha güvenle bakabilmeleri için çözümler üreterek önlerindeki hukuki, sosyal ve fiziki engelleri kaldırıp hiçbir ayrım gözetilmeksizin sunulan imkânlardan yararlanabilmeleri, bizler için gurur ve mutluluk kaynağıdır.
Bu anlamda; engelli kardeşlerimize pozitif ayrımcılık dışında hiçbir ayrımcılığın yapılamayacağı bir yaklaşımı, her zaman ortaya koyduk ve koymaya devam edeceğiz.
Engellilerin sorunlarının çözülmesi, haklarının teslim edilmesi, zihinlerdeki engellerin kaldırılması için çok samimi bir mücadele içinde olduk. Sağlıkta, eğitimde, istihdamda, ulaşımda ve bir çok alanda önce engelliler dedik.
Engellilerin başkalarına muhtaç olmadan toplumsal hayata katılmaları ve daha iyi hayat şartlarına kavuşabilmeleri için yapılan çalışmaları büyük bir titizlikle sürdürüyoruz ve sürdürmeye de devam edeceğiz. İşte bu bağlamda Samsun ve ilçelerinde 100 aileye dokunmak, onların duasını almak için yola çıktık. Bedensel engelli ihtiyaç sahibi bireylerimize bir ışık olmak istedik.
Bu duygu ve düşünce içinde tekrardan Dünya Engelliler Günü ve haftasını kutluyor, sizleri saygıyla, sevgiyle selamlıyorum." dedi.

HER BİRİMİZ ENGELLİ ADAYIYIZ
İnsanın gözünün görmemesi, kulağının duymaması, kolunun olmaması bir eksiklik değildir. Asıl eksiklik vicdanlardaki eksikliktir diyen AK Parti Samsun İl Başkanı Fuat Köktaş ise, "Engelliliği bir kader olarak görmeyen, bu alandaki her adımı cesaretle atan AK Parti, yaptığı çalışmalarla büyük bir farkındalık oluşturmuştur.
Unutmamak gerekir ki, her insan bir engelli adayıdır. İnsan başına gelecek bir kazadan veya felaketten ötürü engelli hale gelebilir.
Bu düşünce içinde; AK Parti'nin sosyal devlet anlayışında, kadim ve köklü devlet geleneği, insan odaklı bakış açısı ile "Hak" temeliyle, sosyal, ekonomik, ve kültürel alanlarda her bir vatandaşımızın, dil, din, ırk, engel ve cinsiyet gözetmeksizin yaşam kalitesini yükseltme hedefi vardır.
AK Parti olarak biz, Şeyh Edebali'nin 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' tavsiyesini siyasetin ve idarenin merkezi olarak kabul ediyoruz.
Aynı şekilde Yunus Emre'nin 'Yaradılanı severiz, Yaradan'dan ötürü' sözünü kendimize rehber olarak alıyoruz.
Bu ülkede hiç kimsenin, hiçbir bireyin, hiçbir ferdin kendisini yalnız hissetmesine, ötekileştirilmesine, ötelenmesine, dışlanmış hissetmesine, ayrımcılığa maruz kalmasına biz bilerek rıza gösteremeyiz.
Bu anlamda, engelli kardeşlerimizle ilgili çalışmaları yardım veya lütuf anlayışıyla değil onların haklarını teslim etme yönünde görüyoruz.
12 yıllık hükümetlerimiz döneminde, engelli vatandaşlarımızın hak ettikleri hayat şartlarına kavuşabilmeleri için pek çok reform yaptık, bu doğrultuda çok önemli adımlar attık."

İLK DEFA ENGELLİLER İÇİN KANUN ÇIKARILDI
Başkan Köktaş, "Engelli kardeşlerimizle ilgili pozitif ayrımcılık içeren kanunların Anayasa Mahkemesi engeline takılmaması için Anayasa'da köklü değişiklik yapıldı.
2005 yılında ülkemizin ilk engelliler kanunu çıkarıldı. 15 yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat ile birlikte yaklaşık bin 500 maddelik engelliler hukuku oluşturuldu.
Kamuda iş imkanı sağlamak, engelsiz yaşam merkezleri kurmak gibi köklü değişikliklere imza atıldı.
Hem ülkeye ekonomik katkısı, hem de engellilerin toplumsal hayata tam ve etkin katılım sağlaması amacıyla engellilerin istihdamını son 12 yılda görülmemiş derecede arttırıldı.
2013 yılında engelli vatandaşlarımızın tüm hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak "Engelli Memur Seçme Sınavı" hayata geçirildi.
Türkiye'de 2002 yılında 5.777 engelli memur kardeşimiz varken bu sayı 2013 yılında 32.021'e engelli memura ve 89.701 çalışan engelli işçiye ulaştı.
2013 verilerine göre Samsun'da kamuda 646 memur ve 1.011 çalışan işçi, toplamda ise 11.323 engelli kardeşimiz çalışmaktadır.
Şubat 2014'te 524 sayılı yasa ile engelli vatandaşlarımızın işgücü piyasasına kazandırılmaları, teşvik etmek üzere korumalı işyerleri için yeni teşvik politikaları uygulamaya koyuldu."

EVDE BAKIM HİZMETİ
"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız; engellilerin, sağlık ve rehabilitasyon hizmetlerine, toplumsal ve ekonomik hayata katılmalarına ilişkin çalışmalar yapmakta, vatandaşlarımızın hizmet alabilecekleri ilgili kuruluşlara yönlendirilmesini sağlamaktadır.
Yerel yönetimlerimiz hem ulaşım, hemde engelsiz yaşam alanları konusunda gerekli ciddi adımları atmış, atmaya da devam edilmektedir.
Bu anlamda; engelli Kimlik Kartı İle Ülkemizde Engelli Kişilere Hak ve Hizmetler sağlandı.
Bu hak ve hizmetlerden biri de evde bakım ücretidir. Samsun'da başlangıç yılında 551 bin TL olan evde bakım ödeneği ayrılırken bu rakam 2013 yılında yıllık 94,3 milyon TL'ye ulaştı.
2007-2013 yılları arasında Samsun'a engelli evde bakım ve rehabilitasyon hizmetleri için toplam 295 milyon TL ödenek ayrılmıştır.
Özel eğitim ihtiyacı olan tüm engelli vatandaşlarımızın özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmasını temin edildi."

VERGİ AVANTAJLARI SAĞLANDI
"Kendi namına çalışan engellilere ve bakıma muhtaç engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik imkânı tanındı. Yine iktidarımız ile birlikte engelli kardeşlerimiz için bazı vergi avantajları da sağlandı.
Bunlar; Gelir Vergisi İndirimi, Emlak Vergisi Muafiyeti, Özel tüketim vergisi ve motorlu taşıtlar vergisi istisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Katma Değer Vergisi İstisnasıdır.
Bu ve bunun gibi engellilere yönelik devrim niteliğinde olan bir çok hizmetler AK Parti hükümetleri döneminde kazandırılmış olup, kazandırılmaya da devam edilecektir.
Gelişmiş ülkelerde ekonomik krizler bahane edilerek engellilere sağlanan imkanlar kısıtlanırken, AK Parti hükümetlerinin bütçeden bu alana ayırdığı pay her yıl arttırılmıştır.
Engellilerin çevre koşullarını iyileştirmek, bağımsızlaşmalarına destek olmak toplumsal gelişmelerden pay almalarına yardımcı olmak ve toplumsal üretime katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla partimiz tarafından kurulan engelli koordinasyon merkezlerimiz de, engellilerimizin yaşam kalitelerinin yükselmesine büyük katkı sağlamaktadır.
Bu duygu ve düşünceler içinde tekrar 3 Aralık Dünya Engelliler Gününüzü ve haftanızı kutluyor, sizleri saygıyla, sevgiyle selamlıyorum." diyerek sözlerine son verdi.

Okunan şiirlerin ve konuşmaların ardından akülü araçların anahtar teslimleri yapıldı. Anahtarlar engellilere oturdukları yerlerde teslim edildi.

Düzenlenen Akülü Araç Anahtar Teslim Törenine ayrıca İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, bazı ilçe başkanları, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri, engelli dernekleri ve spor kulüpleri başkanları ve yönetimleri ve çok sayıda davetli katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.