Koç Grubu’ndan 51,3 milyar lira satış geliri

Koç Grubu’ndan 51,3 milyar lira satış geliri
Koç Holding, 2014'ün ilk üç çeyreğinde konsolide bazda toplam 51,3 milyar TL satış geliri elde ederken; ilk 9 ayında 5 milyar TL kombine yatırım yaptı.

Holdingin CEO'su Turgay Durak, 2011 – 2013 döneminde kombine yatırımlarının 11,1 milyar TL olduğunu bildirdi. Yatırımlara ara vermediklerini dile getiren Durak, şunları ifade etti:

“Toplam yatırım tutarı 3 milyar dolara varan Tüpraş'ın Fuel Oil Dönüşüm Projesi deneme safhasına girdi. Alanı yakında üretime açacağız. Bu projenin devreye alınması ile cari açığı her sene 1 milyar dolar indirmesi bekleniyor. 3,5 milyon tonu beyaz ürün dahil senede 4,2 milyon ton ürün üretecek olan proje sayesinde Tüpraş rafinerileri tam kapasite çalışabilecek ve Türkiye'nin büyük oranda ithalatla karşıladığı dizel ihtiyacının 2,9 milyon tonu bu alandan olmak sureti ile11 milyon tonu yerli üretimle karşılanabilecektir.”



Türkiye'nin otomotiv üretiminin ve ihracatının yarısına yakınının Koç Topluluğu Şirketleri tarafından karşıladığını anlatan Durak, Ford Otosan ve Tofaş'ın otomotiv sektöründe Ar – Ge yatırımları ile öne çıktığını kaydetti. Durak, Ford Otosan'ın yeni Ar-Ge merkezinin inşasının planlandığı şekilde devam ettiğini belirtti. Tofaş'ın da iki yeni binek otomobil kararı ile otomotiv sektörünün tarihinde en büyük yatırımlardan birini yaptığını aktardı.

Koç Holding CEO'su şöyle devam etti:

“İlk 9 ay Koç Topluluğu için önemli ilerlemelerin görüldüğü bir dönem oldu. Enerji sektöründe ise el ele verdiğimiz AES'in, AES Entek şirketimizde malik oludğu hisselerin Koç Holding ve Aygaz tarafından satın alınması yönünde karar verildi. Böylelikle Koç Holding'in AES Entek'teki payının yüzde 99,24 seviyesine ulaşacak. 70'inci senesini kutlayan Yapı Kredi yatırımlarına yenilerini ekledi ve ilk 9 ayda 35 yeni şube açarak ağını 978'e ulaştırdı. Yapı Kredi 70'inci senesini 1.000 şubeli bir banka olarak kapatmayı hedefliyor.”


Turgay Durak, Türkiye ekonomisinde üçüncü çeyrekte, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanması ile inen siyasi risk ve ülke dışında görece iyimser havanın etkisiyle olumlu bir faaliyet ortamının görüldüğüne işaret etti. Durak, üçüncü çeyrek faaliyet ortamını şöyle yorumladı:


“İkinci çeyrekte oldukça zayıf bir görünüm sergileyen iç talep, üçüncü çeyrekte sınırlı da olsa toparlanma sinyalleri verdi. Ancak yine de ilk 9 ayda uzun dönem ortalamalarının altında kaldı. Merkez Bankası'nın Mayıs - Temmuz döneminde toplam 175 baz puan faiz indirimi ve tüketici güveninde kaydedilen kısmi toparlanma ile üçüncü çeyrekte bankacılık sektöründe kredi artışları görüldü. İlk 9 ayda kredi büyümesi sene başından beri yüzde 13 oldu. Otomotiv pazarı, artan araç fiyatları, ÖTV zammı, taşıt kredilerine getirilen sınırlamalar gibi faktörler sonucunda ilk 9 ayda yüzde 19 gibi ciddi ölçüde geriledi; ihracatta büyüme bu daralmayı kısmen telafi etti. Üretim senelik bazda yüzde 1 indi.
Beyaz eşya pazarı da 2014'te daralan sektörler içinde yer aldı. İlk 9ayda beyaz eşya iç satışları senelik bazda yüzde 4 düştü. Benzer şekilde beyaz eşya pazarında da ihracat artışı Avrupa'da olumlu seyrin etkisiyle devam etti. Petrol fiyatları ise üçüncü çeyrekte OPEC dışındaki ülkelerden kaynaklanan yüksek petrol arzı ile azalırken, Eylül ayını 95 dolar varil fiyatından kapadı. Bu düşüşün, önümüzdeki dönemde hem cari işlemler açığı hem de enflasyon üzerinde olumlu yansımalarının olması bekleniyor. İç talep açısından zayıf bir sene olmasına ve faaliyet gösterdiğimiz tüketici sektöründeki daralmalara rağmen Koç Topluluğu olarak yatırımlarımıza tüm hızıyla devam ettik.” CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.