Kızılırmak Deltası leyleklerle şenlendi

Kızılırmak Deltası leyleklerle şenlendi

Samsun'da üç ilçenin sınırları içinde kalan 56 bin hektarlık alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne göç eden leylekler, turistleri ve kuş araştırmacılarını da bölgeye çekiyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğünce geçen yıl yapılan sayımda tespit edilen 950 leylek yuvasından 900'ü dolu bulunuyor

TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ALAN
Samsun'da 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, leyleklerin gelişiyle şenlendi.Bafra'nın Doğanca Mahallesi'ndeki iki dönüm alanda, ağaçlarda üçer ve beşer katlı 40 yuva oluşturulması nedeniyle bölge "leylek köyü" adıyla anılıyor. Deltaya mart başından bu yana gelmeye başlayan leylekler, turistleri ve kuş araştırmacılarını da bölgeye çekiyor.Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Samsun Şube Müdürü Murat Demir, "leylek köyü"nün Samsun ve Türkiye için çok önemli bir alan olduğunu söyledi.

KAMULAŞTIRILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI 
Burada leylek popülasyonunda yoğunlaşma bulunduğuna dikkati çeken Demir, "Yurt dışındaki bazı ülkelerde bu tarz bölgeler turizme kazandırılmış. Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki leylek köyünün bulunduğu alanın kamulaştırılması için çalışmalar başlatıldı. Bu alanın koruma altına alınıp 'leylek ormanı' ilan edilmesi için de çalışmalar yapılıyor." dedi.

LEYLEKTERİN TARIMADA KATKISI VAR
Türkiye'nin leylek popülasyonu bakımından dünyada beşinci sırada yer aldığını vurgulayan Demir, şöyle devam etti:
"Kızılırmak Deltası'nda her yıl yaklaşık 5 bin leylek olur. Samsun'un, Türkiye'de leylek popülasyonu bakımından önemli yeri bulunuyor. Leylekler deltayı her yıl düzenli ziyaret ediyor. Bir leyleğin günde 1 ila 1,5 kilogram besine ihtiyacı oluyor. Besin ihtiyaçlarını karşılamak için tarlalardaki zararlıları yiyorlar. Böylece tarıma da katkıları oluyor. Bu nedenle leylekler bölge halkı tarafından da seviliyor." 
Bölge Müdürlüğü olarak deltada her yıl leylek yuvası sayımı yapıldığını anlatan Demir, geçen yıl tespit ettikleri 950 yuvadan 900'ünün dolduğunu gördüklerini bildirdi. Demir, leyleklerin göçünün sürmesiyle diğer yuvaların da kısa sürede dolacağını belirtti.

140 TÜR ÜREMEK İÇİN BU DELTAYI TERCİH EDİYOR
Demir, deltanın 21 bin 700 hektarlık bölümünün sulak alan, 5 bin 174 hektarlık kısmının ise yaban hayatı geliştirme sahası olduğunu bildirdi.
Deltada 352 kuş türü bulunduğunu dile getiren Demir, "Bunların bazıları kış aylarını burada geçirdikten sonra Sibirya'ya göç ediyor. 140 kuş türü ise Kızılırmak Deltası'nda üremeyi tercih ediyor. Leylek, turna, saz horozu, yeşilbaş ördek gibi türler, üremeyi burada yaptıktan sonra geldikleri bölgelere dönüyor." ifadelerini kullandı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.