KİTABININ GELİRİNİ TÜRKMENLERE BAĞIŞLADI

KİTABININ GELİRİNİ TÜRKMENLERE BAĞIŞLADI
Eksen Sağlık Sen ve Eksen Eğitim-Bir Sen ile OMÜ Medeniyet Kültür Sanat ve Fikir Topluluğu tarafından düzenlenen konferansta yazar Mehmet Yılmaz, yeni romanı Tuna’nın Türküsü üzerinden Balkanlar ve Türkler hakkında bir konuşma yaptı.

Eksen Sağlık Sen ve Eksen Eğitim-Bir Sen ile OMÜ Medeniyet Kültür Sanat ve Fikir Topluluğu tarafından Samsun öğretmenevi Konferans Salonunda düzenlenen konferansta Samsunlu eğitimci-yazar Mehmet Yılmaz, yeni romanı Tuna’nın Türküsü üzerinden Balkanlar ve Türkler hakkında bir konuşma yaptı.

"GÖNÜL BAĞIMIZ VAR"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Eksen Eğitim-Bir Sen Samsun temsilcisi Adem Akça ile OMÜ Medeniyet Kültür Sanat ve Fikir Topluluğu başkanı Muhammet Emin Karacalı birer açılış konuşması yaptılar. Ardından Mehmet Yılmaz’ın Balkanlardaki seyahatlerine ait fotoğraf kareleriyle süslediği konuşması başladı. Kendisi Balkanlı olmamasına rağmen Balkanlara neden ilgi duyduğunu çeşitli maddeler sıralayarak anlatan Yılmaz, "Türkiye’nin elbette bir siyasi haritası vardır ve biz buna saygı duyuyoruz ama bizim bir de gönül bağı haritamız var ve Balkanlar buradaki müstesna yerini her zaman koruyor." dedi. 

"TÜRKLERİN YERİ AYRI"

Türklerin Balkan kültüründe önemli bir yeri olduğuna değinen Yılmaz, yemek adlarından, eşya adlarına kadar pek çok Türkçe kelimenin Balkan dillerinde halen varlığını devam ettirdiğini ifade ederken ‘geçmişte Balkanlarda bir kişi Müslüman olduğu zaman ‘Türk oldu’ dendiğini, Bosna katliamları sırasında da Sırpların, Boşnakları ‘siz Türksünüz’ diyerek katlettiklerini’ de ilave etti. Yılmaz, ‘Biz aslında Balkanları kaybederken bir vatan kaybettik. Bugünkü mantıkla bunu anlamak mümkün değil ama mesela şehir kaybedilene kadar Selanik’teki Türk sayısı Anadolu’nun hemen her şehrindeki Türk sayısından bile fazlaydı. Yine bence 20. yüzyılın iki büyük Müslüman lideri olan Atatürk ve Aliya İzzetbegoviç’in Balkanlı olması da tesadüf olamaz.’ derken fotoğraflarla Balkanlardaki bazı Türk eserlerini gösterip, Anadolu şehirleriyle olan benzerliklerine dikkat çekti. 

Tuna’nın Türküsü romanında bir tarafı Balkanlara, diğer tarafı Kırım’a dayanan ve Anadolu’ya yerleşen bir Türk ailesinin son yüzyıldaki hikayesini anlattığını söyleyen Yılmaz. "I. Dünya Savaşına ait bir fotoğraf, gidip gördüğüm Bükreş Türk Şehitliği ve yine gördüğüm Tuna Nehri romanın ortaya çıkışındaki ana sebepler oldu" dedi. Yılmaz, salonun tamamen dolduğu etkinliğin sonunda kitaplarını imzalarken, o akşamki kitap satış gelirinin ise Alperen Ocakları aracılığıyla Türkmendağı ve Bayırbucak Türkmenlerine gönderileceği ifade edildi. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.