Kısırlığa Dikkat Edin!!!

Kısırlığa Dikkat Edin!!!
Çiftler genelde evlendikleri andan itibaren istedikleri zaman çocuk sahibi olabileceklerini düşünürler. Halbuki günümüzde çiftlerin istedikleri zaman çocuk sahibi olma oranı geçmişe göre düşmüştür.

İnfertilitenin (Kısırlık) çiftler arasında gittikçe yaygınlaşan bir problem oldıuğunu belirten Özel Clinic a Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Safiye Genç; Çiftlerde kısırlığın biyolojik, psikososyal, ekonomik, etik ve kültürel olarak önemli sorunlar yarattığını hatırlatarak konuyla ilgili yaptığı konuşmada şunları söyledi : 
 “ Evli çiftlerin bir yıl boyunca hiç bir doğum kontrol yöntemi kullanmadan düzenli cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen, gebeliğin oluşmaması yada gebeliğin sürdürülememesi durumuna infertilite veya bilinen adıyla kısırlık adı verilir. Kısırlık tanısında yapılan temel 3 test vardır.  Bu testlerden birincisi kadında yumurtlama olup olmadığına bakılmasıdır. İkincisi kadının tüplerinin değerlendirilmesi tüplerinin açık olup olmadığının gözlenmesidir. Bu da rahim filmi ile yapılır. Üçüncü test ise erkek sperminin normal olup olmadığını anlamak için spermiyogram adı verilen tetkikin yapılmasıdır. Belki son zamanlarda bu üç tetkike ilave olarak yumurtalık rezervinin incelenmesi de eklenebilir. Kadının yumurtalık rezervi ultrasonla ya da bir takım kan testleri ile tespit edilebilir.” 

KADININ YAŞI ÖNEMLİ BİR FAKTÖRDÜR
Tüp bebek başarısını etkileyen faktörlerin başında kadının yaşının geldiğini dile getiren Op. Dr. Safiye Genç; “ Özellikle 35 yaşından sonra kadının doğurganlığı giderek azalmakta 37 yaşından sonra aşağıya doğru inmekte, 40 yaşından sonra ise belirgin olarak azalmaktadır. Bunun sebebinin de yaşlanmış yumurta olduğunu biliyoruz. Kadın yaşı tüp bebek başarısında en önemli faktördür. İkinci önemli faktör ise kilo olarak düşünülebilir. Kadının kilolu gebeliğ engelleyebildiği ve düşük riskini artırdığı için tedavilerde iyi bir diyetle kilo vermek başarıyı her zaman artırır. Üçüncü önemli faktör ise sigaradır bugün sigara içen kadınlarda tüp bebek gebeliklerinde süşük riskinin yüksek olduğunu biliyoruz. Bu nedenle tedavi öncesinde ve tedavi süresince sigara kesinlikle içilmemelidir ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmadlır.” şeklinde konuştu.


ERKEN TEŞHİS EDİLMESİ GEREKİR
Eski yıllada kısırlık tedavilerinin çok uzun zaman aldığını ve hastalar için hem psikolojik hem fiziksel yönden oldukça zorlayıcı olduğunu ifade eden Op. Dr. Safiye Genç;”artık günümüzde teknolojinin gelişmesi ile bu süreler oldukça kısalmıştır. Kullanılan ilaçların dozlarının daha hafif olması, laboratuvar imkanlarının çok daha iyi hale getirlmesi ile hasta memnuniyeti açısından çok daha başarılı sonuçlar elde edilebilmketedir. Özellikle erken teşhis ile tanı koyulan çiftlerde başarı oranı oldukça yüksektir.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.