• BIST 108.594
  • Altın 144,399
  • Dolar 3,4942
  • Euro 4,1102
  • Samsun 25 °C
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 21 °C
  • KÖKTAŞ'TAN SAMSUNSPOR'A ZİYARET
  • SAMSUNSPOR'DA DURMAK YOK
  • SAMSUNSPOR'UN RAKİBİ GİRESUNSPOR
  • KÖKTAŞ'TAN SAMSUNSPOR'A ZİYARET
  • SAMSUNSPOR'DA DURMAK YOK
  • SAMSUNSPOR'UN RAKİBİ GİRESUNSPOR

Kış hastalıklarına karşı koruyan gıdalar

Kış hastalıklarına karşı koruyan gıdalar
Ocak ayı ile iyice soğuyan hava ve kar yağışları soğuk algınlığı gibi hastalıkları da beraberinde getiriyor.

Kış aylarında beslenme planının doğru yapılmasının hastalıklardan korunmada önemli rol oynadığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Mutlu Diyet Kliniği'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Köprülü, “Brokoli, balkabağı, kırmızı tatlı biber, mantar, domates, ıspanak, portakal, mandalina, greyfurt, kamkat, limon, nar gibi meyve ve sebzeler içerdikleri vitamin ve minerallerle vücutta enfeksiyonu önleyip, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur” dedi.

Kış döneminde havaların soğuması ile birlikte beslenme düzeninin de değiştirilmesi gerekiyor. Kış ayları boyunca beslenmeye dikkat ederek bu dönemde yaygınlaşan salgın hastalıklara karşı vücudumuzu korumak mümkün. C vitamininin kış aylarında bağışıklığı kuvvetlendirmede önemli olduğunu hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Köprülü, bu dönemde antioksidan yani hücre yenileyici özelliği bulunan meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerektiğini belirtti. Antioksidan açısından zengin besinleri sıralayan Dyt. Köprülü, “Antioksidan, sebzelerden brokoli, balkabağı, kırmızı tatlı biber, mantar, domates ve ıspanakta, meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kamkat, limon ve narda yoğunlukla bulunur. Bu meyve ve sebzeler içerdikleri E vitamini ve kalsiyum, magnezyum gibi önemli minerallerle de vücutta enfeksiyonu önleyip, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur” dedi.

Balık tüketimini arttırın

Kış aylarında balık tüketiminin de en az meyve sebzeler kadar önemli olduğunu belirten Dyt. Köprülü, “Balıklar bu mevsimde daha çok yağlanır, bu da Omega-3 yağ asidinden zengin oldukları anlamına gelir. Haftada 1-2 sefer tüketilecek olan somon, uskumru, palamut, sardalye gibi balıklar içerdikleri Omega-3 ile vücutta enflamasyonu önleyip, varolan mikroplar ile de savaşır” diye konuştu.

Yeşil çayı beslenme programınıza alın

Yeşil çay kullanımının bağışıklığı güçlendirdiğini anlatan Dyt. Köprülü, “Kahvaltıda veya ara öğünlerde meyve, çiğ kuruyemiş ya da lifli bisküvilerin yanında yeşil çay içmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz” dedi. Ada çayının da doğal antiseptik özelliği ile vücutta mikropları öldürmeye yardımcı olduğuna değinen Dyt. Köprülü ada çayının özellikle boğaz enfeksiyonlarında etkili olduğunu söyleyerek “Çayların içine 1 dilim limon koyarak, içeceğinize C vitamini de katmış olursunuz” diye konuştu.


Yumurtayı nasıl tükettiğiniz önemli

Kahvaltıda veya diğer ana öğünlerde tüketilen yumurtanın demir ve B12 açısından zengin bir kaynak olduğunu belirten Dyt. Köprülü, haşlanmış olarak tüketildiğinde yanında biraz peynir ve üzerine limon sıkılmış bol yeşillik ile omlet veya menemen şeklinde tüketildiğinde ise içine domates, biber, ıspanak, mantar gibi vitamin ve mineralden zengin sebzelerin eklenmesini önerdi.

Salatanızı çeşitlendirin

Kahvaltıda ve ana öğünlerde özellikle et, tavuk ve balıklarla birlikte tüketilen bol yeşillikli salataların içerdiği yüksek lif ve A, C, K vitaminleri ile vücudu kışın olumsuz etkilerine karşı koruyacağını belirten Dyt. Köprülü, “Salatalarınızı sadece marul, domates, salatalık ile hazırlamak yerine roka, tere, maydanoz, dereotu, kuzu kulağı, nane veya ıspanak gibi yeşillikleri karıştırarak hazırlamayı deneyin. İçine dilerseniz kırılmış ceviz, badem, nar, portakal gibi antioksidandan zengin gıdalar da koyarak salatanızı daha yararlı hale getirebilirsiniz” dedi.

Asitli içecekler yerine mineralli su tüketin

Kış aylarında içecek tercihlerinin meyve suyu ya da asitli içecekler yerine su ve maden suyu olarak değiştirilmesi gerektiğini hatırlatan Dyt. Köprülü; “Çok terlemediğimiz bu dönemlerde genellikle su içmek aklımıza gelmez ancak vücudun aynı şekilde suya ihtiyacı vardır. Günde 10-12 bardak su tüketimi kış aylarında da esastır. Suyunuzun içine koyacağınız 1-2 dilim limon, taze zencefil, nane yaprağı da hem sindirimi kolaylaştırır, hem de vücudu enfeksiyonlara karşı koruyup bağışıklığınız kuvvetlendirir” dedi. Maden sularında da tercihin sade olanlardan yapılması gerektiğini söyleyen Dyt. Köprülü, meyveli olanların yoğun miktarda şeker içerdiğini hatırlattı. Dyt. Köprülü bunun yerine maden suyuna taze meyveler veya tarçın, karanfil gibi baharatlar katmanın daha yararlı olacağını belirtti.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • REFLÜ TEDAVİSİ25 Şubat 2017 Cumartesi 10:34
  • Kemik sağlığınızı D vitamini ile koruyun24 Şubat 2017 Cuma 10:39
  • “GIDA TAKVİYESİ ÜRÜN” AÇIKLAMASI19 Şubat 2017 Pazar 12:55
  • ALTERNATİF TIP UYARISI18 Şubat 2017 Cumartesi 12:21
  • BEL FITIĞI TEDAVİSİ13 Şubat 2017 Pazartesi 12:18
  • FELÇLERDE ERKEN TEDAVİ11 Şubat 2017 Cumartesi 11:33
  • Probiyotik ve prebiyotik tüketin uyarısı10 Şubat 2017 Cuma 11:28
  • Bel fıtığı belirtileri ve nasıl tedavi edilir?08 Şubat 2017 Çarşamba 11:52
  • 'Kurugöz hastalığı' uyarısı07 Şubat 2017 Salı 11:33
  • HER 6 ERKEKTEN BİRİ PROSTAT KANSERİ07 Şubat 2017 Salı 11:32
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim