KIŞ HAMİLELERİNE ALTIN ÖNERİLER

KIŞ HAMİLELERİNE ALTIN ÖNERİLER
Liv Hospital Samsun Kadın Sağlığı Kliniği’nden Op. Dr. Gökhan Öcal “Kış Hamilelerinin Dikkat Etmesi Gerekenler” hakkında bilgilendirdi.

Hamilelerin kış aylarında daha dikkatli olması gerekmektedir.

Öcal, “Kış mevsimi gereği anne adaylarımız soğuk hava ve grip salgınları gibi çeşitli rahatsızlıklardan ötürü bazı zorluklarla karşılaşıyorlar. Gebelerimiz yaza nazaran bazı konularda daha dikkatli olmalı. Kış mevsiminde gebe kalmanın anne adayına artıları ve eksileri bulunmaktadır; örneğin vitamin ve mineral kaynağı sebze ve meyve çeşitleri için kış zengin bir süreçtir. Ancak zorlayıcı hava koşulları hastalıklara sebebiyet vermektedir bu yüzden kıyafet seçimi önemlidir. Gebelikte anne adayının bedensel ve psikolojisi mühimdir, sağlıklı gebe sağlıklı bebek sahibi olur” dedi.

Kıyafet ve Ayakkabı Seçimi Kıyafet seçimine dikkat çeken Öcal, “Kış mevsiminde soğuk hava sebebiyle naylon ve sentetik kumaş giysiler zararlıdır. Pamuklu ve yünlü, hava alabilen kıyafetler tercih edilmelidir. İç giyim önemlidir; bel bölgesi açıkta kalmamalıdır. Anne adaylarımız ayaklarını soğuktan koruyacak uygun bir ayakkabı tercih etmelidir. Mutlaka tabanı rahat, duruşu destekleyen ve kaymayan bir ayakkabı olmalıdır. Ayakların sıcak kalması önemli olduğu için pamuklu veya yünlü çoraplar giyebilir” diye konuştu.

Fast Food’dan Uzak Durulmalı Öcal yiyecek hususunda, “Kış aylarında yağlı yiyecekleri tüketme isteği artabilmektedir. Fast food yemek bebeğin sağlığını tehdit ederken aynı zamanda aşırı kilo alımını da tetikler. Günlük 20 gr protein, 20 mgr demir ve 500 mgr kalsiyum alması gereken hamilelerin bitkisel ve hayvansal gıdalardan yararlanarak bebeğin gelişimine katkı sağlamaları gerekmektedir” dedi.

Spor Hamilelere İyi Geliyor Gökhan Öcal spor yapılması gerektiğini vurguladı, “ Kış mevsiminde soğuk havayla birlikte beden tembelleşmektedir; meditasyon, yoga ve pilates yapmak hamilelere iyi gelmektedir” önerisinde bulundu.

Ortam Havası Temiz Tutulmaya Özen Gösterilmeli Ortam havasının temiz tutulması gerektiği bilgisini veren Op. Dr. Gökhan Öcal, “Kapalı mekanlar hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Havalandırması yetersiz kapalı alanlar ve kalabalık ortamlar bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayılmasına zemin hazırlar ve hava kirliliği yaratması açısından bebeğe zarar verebilir. Evlerin sık sık havalandırılması gerekir. Yine evlerde kaloriferlerin kuruttuğu havanın nemlendirilmesi için tedbirler alınması faydalı olur. Ayrıca anne adayları sigara içilen ortamlardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Hamileler alışveriş merkezi gibi çok kalabalık ortamlarda bulunmamalılar. Çünkü kapalı ortamlarda mevcut olan tozlar ve iyi temizlenmemiş hava sahası en büyük risk ve alerji ortamlarıdır” bilgisini verdi.

Çatlayan Cilt, Enfeksiyona Yol Açar

Öcal cilt değişimleri hakkında “Hamilelik süresince cilt, daha hassas olduğu için bakıma ihtiyaç duyar. Soğuk havalarda yüz ve eller başta olmak üzere, cilt kuruyup çatlar ve bu çatlaklar da enfeksiyon riskini artırmaktadır. Bu nedenle, el ve yüz yıkamada soğuk su yerine,ılık su tercih edilmeli ve bol nemlendirici kullanılmalıdır. Her gün nemlendirici sürmeye özen gösterilmelidir” dedi.

Öpüşme ve Tokalaşmadan Kaçınmalı

Kişilerle temas halinden kaçınılmasından bahseden Dr. Öcal, “Anne adayları aile bireyleri olsa dahi tokalaşmak ve öpüşmekten mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Bulaşıcı kış hastalıkları en çok tokalaşma, öpüşme, sarılma gibi yakın temas ile yayılır. Anne adayları hamilelik süresi boyunca bu konuda daha fazla özen göstermelidir. Enfeksiyonlar tokalaşma teması ile ellerine geçebilir. Ellerin mümkün olduğunca sık sık bol su ve sabun ile yıkanması gerekir” tavsiyesini verdi.

Günlük 1 Saat Açık Hava Yürüyüşü

Dr. Öcal günlük yürüyüşlerin yapılması gerektiğine değinerek “Anne adayları soğuk havayı bahane ederek kendisini eve kapatmamalıdır. Havanın soğumasıyla sürekli evin içinde hareketsiz kalmak kilo artışı ve dolaşım problemlerine neden olabilir. Kış aylarında güneşten daha az yararlanmakla birlikte, her gün bir saat açık hava yürüyüşü hem bedensel hem de psikolojik olarak anne adaylarının kendilerini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

Onur Özsoy

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.