KIRSAL KALKINMADA "JERSEY" HAMLESİ

KIRSAL KALKINMADA "JERSEY" HAMLESİ
Atakum Belediyesi, Samsun Karadeniz Rotary Kulübü iş birliği ile kent ekonomisine önemli katkı sağlayacak “Jersey İnekleri Dağıtımı Projesi’’nde hak sahibi 25 kadın çiftçiye 50 gebe inek teslim kurası gerçekleştirdi.

Atakum Belediyesi ve Samsun Karadeniz Rotary Kulübü iş birliği ile ‘’Bir Kadına Bir İnek Verin ve Dünyayı Değiştirmesini İzleyin’’ sloganı ile çalışmalarına başlanan ‘’Jersey İnekleri Dağıtım Projesi’’ adım adım hayat buluyor. ‘’Köyüm Köylüm’’ projeleri kapsamında çalışmaları yürütülen projenin ilk ayağında ihtiyaç önceliği olan 25 kadın çiftçi seçilmişti. Kırsal kalkınmada önemli fark yaratacak projenin ikinci etabında ise önce Bafra Osmanbeyli Yavuzlar Çiftliği’nde bulunan Jersey tipi inekler seçilip numaralandırıldı. Ardından hak sahibi 25 kadın çiftçiye teslim edilecek 50 gebe inek düzenlenen kura töreni ile belirlendi. Vedat Türkali Eğitim Sanat ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız, Atakum Belediye Başkan Vekili Necmi Yazıcı, CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, İYİ Parti Atakum İlçe Başkanı Selen Gülhan Çam, Samsun Karadeniz Rotary Kulübü Dönem Başkanı Diş Hekimi Mehmet Demirel, Samsun Rotary Geçmiş Dönem Başkanı Uzm. Dr. Teoman Kaynar, Samsun Karadeniz Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Diyetisyen Merve Kaynar, Atakum Kent Konseyi Genel Sekreteri Şenol Katkat, ziraat mühendisleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

PROJELER ANLATILDI
Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Küçükala yaptığı açılış konuşmasında belediyenin Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nün çalışmaları olan Karakılçık ve İza buğdayı, AtaTohum Merkezi, Halk Yem Evi, peynir atölyeleri, ipek böceği projesi, ceviz fidanı desteği, sebze fidan desteği ile sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

atakum-2-017.jpg

“TARIM STRATEJİK KONUMDA”
Samsun Karadeniz Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Uzman Dr. Teoman Kaynar projenin çıkış öyküsünü anlattığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: ‘’Biz yaşadığı topluma daha hizmet vermek için yeni fikirler arıyoruz, yenilikçiyiz; ama toplumun geleneklerine göreneklerine de saygılıyız. Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektörü, kırsal kalkınma açısından stratejik konumunu hala devam ettirmekte. Coğrafi işaretli ürünler ise kırsal kalkınmanın anahtarıdır. Coğrafi işaretli ürünler için lütfen eğitimler ve sertifikalar alın ki bu sertifikalar sayesinde ürünleriniz ülkenin her yerinde ve hızla satılabilsin. Eğer bu konuda bizim üzerimize bir şey düşüyorsa size şimdiden söz veriyoruz. Her konuda size yardım etmeye yemin ediyorum” dedi.

‘’TARIMIN ANA FAKTÖRÜ KADINLAR”
Atakum Belediye Başkan Vekili Necmi Yazıcı ise Atakum’da köylülerin toprağa sahip çıkmak için uğraştığını belirterek Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” sözünü hatırlattı. Yazıcı, “Köylülerimizin üretime katılması için desteklenmesi gerekmektedir. Burada en önemli faktör kadınlarımızdır. Çünkü üretimde kadınlarımız ön plana çıkmaktadır. Milli ekonominin temeli tarımdır. Tarımın ana faktörü de üretici kadınlardır’’ ifadelerini kullandı.

‘’KADIN TOPLUMUN ÇİMENTOSU’’
Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız kadının toplumdaki önemine değinerek şöyle konuştu: ‘’Gelişmiş kalkınmış tüm toplumlara bakın, her zaman kadını sosyal hayatta kültürel hayatta siyasal hayatta ve iktisadi hayatta en önde olur. Türk toplumu da kadınına önem verdiği, hayatın içine soktuğu, en az erkek kadar onu da toplumun içerisinde bulundurduğu müddetle ancak başarılı olacaktır. O anlamda ben bu projenin daha şimdiden başlangıçta başarıya ulaştığını düşünüyorum.” dedi.

atakum-3-013.jpg

“ATAKUM’UN DOĞASI TARIM İÇİN ELVERİŞLİ”
Projenin mimarı Atakum Belediyesi Veteriner Hekimi Hakan Temur, Atakum'un doğasıyla hayvancılık ve tarım için son derece uygun olduğunu belirterek, “Burada hayvan çok rahat bakılabilir; çünkü o toprağın verdiği hava, temiz bir havadır. O toprakta yapılan tarım doğru yapıldıktan sonra temiz tarımdır. Özellikle tarımla uğraşan ailelere bu konularda ara ara destekler vereceğiz. Total bir rakam söyleyeyim. Bir dişi buzağı kaybedildiğinde ne kadar milli sermayenin size gittiğini söylersem inanamazsınız. Türkiye'nin bir buzağındaki kaybı 10 bin dolar. Bunları yaşatmamız lazım. Bunları yaşatmak da bizim gibi insanların görevi. Bizim gibi insanlar gelecek size bu hizmetleri yapacak." sözlerini kaydetti.

BAŞKAN DEVECİ’YE TEŞEKKÜR
Proje sayesinde iki Jersey ineğe sahip olan Atakumlu yurttaşlar Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’ye ve projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından çekiliş ile 25 kadın çiftçiye verilecek gebe inekler belirlendi. Jersey tipi 50 inek, çiftçilere önümüzde hafta teslim edilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.