• BIST 92.170
  • Altın 210,305
  • Dolar 5,3401
  • Euro 6,0888
  • Samsun 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 17 °C
  • EFSANE GOLCÜ DENGE'DE!
  • Samsun'da Bir İlk
  • Samsun Haberler.Tv
  • EFSANE GOLCÜ DENGE'DE!
  • Samsun'da Bir İlk
  • Samsun Haberler.Tv

'Kırmızı ette üretim 1 milyon tonu geçti'

'Kırmızı ette üretim 1 milyon tonu geçti'
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı ette üretim artışının devam ettiğini, üretimin ilk kez 1 milyon tonu geçtiğini söyledi.

Bayraktar, "Kırmızı et üretimi, 2014 yılında yüzde 1,2 artarak 1 milyon 8 bin 272 tona ulaştı." dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bayraktar, 2011 yılında 776 bin 915 bin ton, 2012 yılında 915 bin 845 ton, 2013 yılında 996 bin 125 ton olan toplam kırmızı et üretiminin 2014 yılında 1 milyon 8 bin 272 tona tona yükseldiğini belirtti. Bayraktar, 2014 yılında kırmızı et kaynakları içinde en fazla artış oranının yüzde 43,7 ile manda etinde görülürken, keçi eti üretiminin yüzde 13,7, sığır eti üretiminin yüzde 1,5 arttığını, koyun eti üretiminde ise yüzde 3,9 gerilediğini ifade etti.

Sığır eti üretimin toplam kırmızı et üretiminin yüzde 87,5’ini karşıladığına dikkati çeken Bayraktar, "Kırmızı et üretiminin yüzde 87,5’i sığır etinden, yüzde 9,8’i koyun etinden, yüzde 2,65’i keçi etinden, yüzde 0,05’i manda etinden oluştu. Koyun etinin payı 2013 yılında yüzde 10,3 idi, 2014 yılında yüzde 10’un altına indi. 2011 yılında kırmızı et üretiminin yüzde 83’ü sığır etinden oluşuyordu. Bu oran 2014 yılında yüzde 87,5’e çıktı." dedi.

TZOB olarak et ithalatına karşı olduklarını, ana hedefin, ette ithalatın ülke gündeminden tamamıyla çıkarılması olması gerektiğini belirten Bayraktar, "İthalat yapılan dönemde, kasaplık, besilik, damızlık canlı hayvan ve karkas olmak üzere 3,5 milyar dolara yakın bir döviz dışarı aktarılmıştır. Eğer bu miktar ülke içinde kullanılacak olsaydı ülke hayvancılığı daha iyi konuma gelirdi." diye konuştu. Bayraktar, önceliğin ithalattan ziyade, iç üretimin desteklenmesi, yem ve canlı hayvan başta olmak üzere maliyet düşürücü tedbirlerin hayata geçirilmesi, ıslah çalışmalarına devam edilmesi, hem üretici hem tüketici açısından piyasanın düzenlenmesi olması gerektiğini vurguladı. CİHAN

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Balık piyasasını Samsun belirliyor25 Kasım 2017 Cumartesi 10:29
  • VEZNELER HAFTA SONU DA AÇIK27 Kasım 2016 Pazar 14:35
  • GENÇ GİRİŞİMCİLER PANELİ'NDE KONUŞTU27 Kasım 2016 Pazar 13:37
  • KARAASLAN ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI12 Kasım 2016 Cumartesi 14:35
  • FAİZ KARARI AÇIKLANDI20 Ekim 2016 Perşembe 15:01
  • FABRİKA YATIRIMCISINI BEKLİYOR20 Ekim 2016 Perşembe 13:01
  • İTALYA'YA "FINDIK" TEPKİSİ19 Ekim 2016 Çarşamba 14:28
  • TERÖR DE KONUŞULMALI11 Eylül 2016 Pazar 10:47
  • Doğu’ya Yatırım Zamanı13 Ağustos 2016 Cumartesi 11:33
  • Askeri Tesisler Yeşile Bürünüyor13 Ağustos 2016 Cumartesi 11:29
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim