• BIST 96.455
  • Altın 222,078
  • Dolar 5,6626
  • Euro 6,5275
  • Samsun 17 °C
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Samsun'da Bir İlk
  • Samsun Haberler.Tv
  • ALO HABER: 0541 950 50 00
  • Samsun'da Bir İlk
  • Samsun Haberler.Tv
  • ALO HABER: 0541 950 50 00

KİREÇLENMEYİ YAVAŞLATIYOR

KİREÇLENMEYİ YAVAŞLATIYOR
Kireçlenmeye karşı balık yağı tüketin

İnsan vücudu için çok önemli olan omega-3 yağ asidi sadece kalp krizi ve felci önlemekle kalmıyor; kaslar, tendonlar ve eklemlerin kireçlenme sürecini de yavaşlatıyor. Uzmanlar,“Omega- 3’ü sadece balık yağından değil yumurtadan, yağlı balıklardan, keten tohumundan ve cevizden de almak mümkün” tavsiyesinde bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç.Dr. Defne Kaya, omega-3 yağ asidinin sadece kalp krizi ve felci önlemekle kalmadığını belirterek kireçlenme sürecini yavaşlattığını söyledi. Doç.Dr. Kaya, şöyle konuştu:

“İnsan vücudu için hayati öneme sahip olan ama vücut tarafından üretilemediğinden gıdalardan düzenli olarak alınması gereken omega-3 yağ asidi (eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA)  sadece kalp krizini ve felci önlemekle kalmıyor, kaslar, tendonlar (kasları kemiğe bağlayan kirişler) ve eklemler için de mucizevi etkileri nedeniyle kireçlenme sürecini de yavaşlatıyor. 

Vücudun omega-3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnındayken başlıyor, ömür boyunca da devam ediyor. Omega-3 alımı ilk anne sütüyle olduğundan, anne sütünün önemi burada bir kez daha ortaya çıkıyor.

Uzun zamandır omega-3 yağ asidi, başta romatoid artrit olmak üzere romatizmal hastalıkların inflamatuar (yangılı) durumlarının tedavisinde yangıya neden olan kimyasalları azalttığı için doğal bir anti-inflamatuar ve ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. 

Aynı şekilde kireçlenmenin tedavisinde hem eklem yapılarının iyileştirilmesinde hem de kireçlenme ağrısını azaltmada güvenli olarak kullanılmaktadır. Omega- 3 yağ asitleri kıkırdak dokunun harabiyetine neden olan kimyasalları azaltarak özellikle başlangıç ve orta evre osteoartritte (kireçlenme) tedavi edici bir görev üstlenir. 

Diz ekleminde osteoartrit olan hastalarda hareket ve yaşamsal değişimlerle birlikte balık yağı takviyesinin alınması yürüme süresini, yürüme mesafesini ve fonksiyonelliğini artırmakta, ağrıyı ve dizdeki sertliği azaltmaktadır. Yayınlar günde 1000mg balık yağı alımının başlangıç ve orta evredeki osteoartritli hastalarda yeterli olduğunu vurgulamaktadır. 

Yumurta ve ceviz de tüketilebilir

Düzenli kullandığınız bir ilaç, sistemik hastalığınız ve özel bir durumunuz varsa doktorunuza danışmadan hiçbir takviyeyi almayınız. Omega-3 sadece balık yağından değil yumurtadan, yağlı balıklardan, keten tohumundan, cevizden de alınabilir.”

Osteoartridi (kireçlenme) yaşla birlikte herkesin deneyimleyeceği bir süreç olduğunu belirten Doç.Dr. Defne Kaya, “İyi ve dengeli beslenme, düzenli omega-3 alımı, hareketli bir yaşam ve vücudu hor kullanmamak bu tecrübenin daha ileri yaşlara taşınmasına yardımcı olacaktır” tavsiyesinde bulundu. 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İnme geçirdi erken müdahaleyle 3 günde ayağa kalktı04 Ekim 2018 Perşembe 12:25
  • Dünya Alzheimer Günü22 Eylül 2018 Cumartesi 12:42
  • Okul çağında beslenmeye dikkat!22 Eylül 2018 Cumartesi 12:04
  • Kanser Cerrahisi Deneyimli Hekimlere Yaptırılmalı18 Eylül 2018 Salı 13:50
  • İDRAR KAÇIRAN ÇOCUĞUNUZU AZARLAMAYIN17 Eylül 2018 Pazartesi 14:24
  • İLERİ YAŞTA KEMİK ERİMESİ KIRIKLARA SEBEP OLUYOR17 Eylül 2018 Pazartesi 14:12
  • Beslenme çantasına peynirli sandviç ve havuç koyun!17 Eylül 2018 Pazartesi 13:37
  • "Pankreas kanseri" uyarısı17 Eylül 2018 Pazartesi 13:29
  • Yüzme Havuzları Tehlike Saçıyor27 Ağustos 2018 Pazartesi 16:07
  • Anne sütü bebeği korur16 Ağustos 2018 Perşembe 13:26
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim