KİREÇLENMEYİ YAVAŞLATIYOR

KİREÇLENMEYİ YAVAŞLATIYOR
Kireçlenmeye karşı balık yağı tüketin

İnsan vücudu için çok önemli olan omega-3 yağ asidi sadece kalp krizi ve felci önlemekle kalmıyor; kaslar, tendonlar ve eklemlerin kireçlenme sürecini de yavaşlatıyor. Uzmanlar,“Omega- 3’ü sadece balık yağından değil yumurtadan, yağlı balıklardan, keten tohumundan ve cevizden de almak mümkün” tavsiyesinde bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç.Dr. Defne Kaya, omega-3 yağ asidinin sadece kalp krizi ve felci önlemekle kalmadığını belirterek kireçlenme sürecini yavaşlattığını söyledi. Doç.Dr. Kaya, şöyle konuştu:

“İnsan vücudu için hayati öneme sahip olan ama vücut tarafından üretilemediğinden gıdalardan düzenli olarak alınması gereken omega-3 yağ asidi (eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA)  sadece kalp krizini ve felci önlemekle kalmıyor, kaslar, tendonlar (kasları kemiğe bağlayan kirişler) ve eklemler için de mucizevi etkileri nedeniyle kireçlenme sürecini de yavaşlatıyor. 

Vücudun omega-3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnındayken başlıyor, ömür boyunca da devam ediyor. Omega-3 alımı ilk anne sütüyle olduğundan, anne sütünün önemi burada bir kez daha ortaya çıkıyor.

Uzun zamandır omega-3 yağ asidi, başta romatoid artrit olmak üzere romatizmal hastalıkların inflamatuar (yangılı) durumlarının tedavisinde yangıya neden olan kimyasalları azalttığı için doğal bir anti-inflamatuar ve ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. 

Aynı şekilde kireçlenmenin tedavisinde hem eklem yapılarının iyileştirilmesinde hem de kireçlenme ağrısını azaltmada güvenli olarak kullanılmaktadır. Omega- 3 yağ asitleri kıkırdak dokunun harabiyetine neden olan kimyasalları azaltarak özellikle başlangıç ve orta evre osteoartritte (kireçlenme) tedavi edici bir görev üstlenir. 

Diz ekleminde osteoartrit olan hastalarda hareket ve yaşamsal değişimlerle birlikte balık yağı takviyesinin alınması yürüme süresini, yürüme mesafesini ve fonksiyonelliğini artırmakta, ağrıyı ve dizdeki sertliği azaltmaktadır. Yayınlar günde 1000mg balık yağı alımının başlangıç ve orta evredeki osteoartritli hastalarda yeterli olduğunu vurgulamaktadır. 

Yumurta ve ceviz de tüketilebilir

Düzenli kullandığınız bir ilaç, sistemik hastalığınız ve özel bir durumunuz varsa doktorunuza danışmadan hiçbir takviyeyi almayınız. Omega-3 sadece balık yağından değil yumurtadan, yağlı balıklardan, keten tohumundan, cevizden de alınabilir.”

Osteoartridi (kireçlenme) yaşla birlikte herkesin deneyimleyeceği bir süreç olduğunu belirten Doç.Dr. Defne Kaya, “İyi ve dengeli beslenme, düzenli omega-3 alımı, hareketli bir yaşam ve vücudu hor kullanmamak bu tecrübenin daha ileri yaşlara taşınmasına yardımcı olacaktır” tavsiyesinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.