KİMLER SEVİLMEZ?

Allah yeryüzünde fesat çıkaranları /bozguncuları sevmez. O, iş başına geçti mi (ya da sırtını çevirip gitti mi) yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya, ekini ve nesli helak etmeye çaba harcar. Allah ise, bozgunculuğu/fesatçılığı sevmez. (BAKARA / 205) Allah israf edenleri sevmez. Ey Ademoğulları, yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez. (A'RAF SURESİ:31 Allah günahkâr ve kâfirleri sevmez, (Bu, Allah'ın) Kendi fazlından iman edip salih amellerde bulunanları ödüllendirmesi içindir. Şüphesiz O, kafirleri sevmez. (RUM SURESİ / 45)

Allah zalimleri sevmez. "İman edip salih amellerde bulunanların ecirleri eksiksiz ödenecektir. Allah, zalim olanları sevmez." (AL-İ İMRAN SURESİ / 57) Allah haddi aşanları-aşırı gidenleri sevmez. Ey iman edenler, Allah'ın sizin için helal kıldığı güzel şeyleri haram kılmayın ve haddi aşmayın. Şüphesiz Allah, haddi aşanları sevmez. (MAİDE SURESİ / 87)

Allah hainlik edenleri –ihaneti sevmez. Şüphesiz Allah, (müşriklerin saldırı ve sinsi tuzaklarını) iman edenlerden uzaklaştırmaktadır. Gerçekten Allah, hain ve nankör olan kimseyi sevmez. (HAC SURESİ / 38) Allah dünya malı ile gururlanıp, şımaranları sevmez. Gerçek şu ki, Karun, Musa'nın kavmindendi, ancak onlara karşı azgınlaştı. Hani kavmi ona demişti ki: "Şımararak sevinme, çünkü Allah, şımararak sevince kapılanları sevmez." (KASAS SURESİ / 76)

Allah istikbarı-kibri-büyüklük taslayanları-böbürlenenleri sevmez. "İnsanlara yanağını çevirip (büyüklenme) ve böbürlenmiş olarak yeryüzünde yürüme. Çünkü Allah, büyüklük taslayıp böbürleneni sevmez." (LOKMAN SURESİ / 18) Şüphesiz Allah, onların saklı tuttuklarını ve açığa vurduklarını bilir; gerçekten O, müstekbirleri sevmez. (NAHL SURESİ / 23) Kötü sözü açıkça söyleyenleri sevmez. Allah, zulme uğrayanlar dışında, kötü sözün açıkça söylenmesini sevmez. Allah işitendir, bilendir. (NİSA SURESİ / 148)

Allah c.c. tarafından sevilmeyenler, Müslümanlarca da sevil(e)mez. Yaratılanın Yaratandan ötürü sevilmesi her insan için geçerli değildir. Peygamberimiz; Asi Cin ve İnsanların dışında her varlık ve canlının kendisinin sevdiğini bildirmiştir. Peygamberi sevmeyenin insanlar/hele de Müslümanlar tarafından sevilmesinin istenmesi beklenemez. Dolayısıyla her insanın sadece insan olduğu için sevilmesi gerekmez.

Kul ve kamu hakkı ihlali yapanların sevilmesi de beklenemez ve istenemez. Peygamberimiz, savaş ganimetlerinden izinsiz olarak bir papuç(ayakkabı) alan sahabenin cenaze namazını kılmamış ve kıldırmamıştır. Bu tavrıyla ortaya verdiği mesajı dikkate aldığımızda, insanların dokunulmazlarına ihanet edenler de sevilemez.

Bir insanın sevilmemesi ve sevilemez gruplar içinde olması, ona karşı düşmanlık geliştirilmesi anlamına gelmez elbette. Onun hak ve hukukunun da korunması gerekmektedir. Ayrıca Müslüman değilse İslama davet edilmesi, Müslümansa nasihat edilmesi de, diğer Müslümanların sorumluluğudur. Sevilmeyen insanlara karşı da sorumluluk vardır. Onların da malına, canına ve doğuştan olan kutsallarına dokunulmaz.

Müslümanın ölçüsü Allah için sevmek ve Allah için buğuz etmektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR