KILIÇ BAŞKANLIK SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

KILIÇ BAŞKANLIK SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRDİ
Bakan Çağatay Kılıç, Başkanlık Sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu

 

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Başkanlık Sistemine ilişkin kanun teklifi çalışmalarının tamamlandığını, önümüzdeki günlerde anayasa değişikliği tasarısının meclise sunulacağını belirterek, “Bizim tartıştığımız rejim tartışması değil. Biz Cumhuriyeti, hukuk devletini, laik devleti, anayasal olmayı tartışmıyoruz. Biz o sistemin nasıl yönetileceğinin tartışmasını yapıyoruz. Rejimin yönetim sistemini tartışıyoruz. Başkanlık sistemi Türkiye'nin önünü açacak " dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, Başkanlık Sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2007 yılında hukuken düzenlenen, 2014 yılından itibaren fiilen gerçekleşen halkın oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanlığı uygulamasının mevcut sistemin restorasyonunu zorunlu hâle getirdiğine dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, “Biz 2011 yılında Başkanlık Sistemi önerisi yapmıştık. Uzun süredir Türkiye bu tartışmanın içinde. Muhalefet Partileri başta olmak üzere bazı çevreler bu tartışmayı “rejime” çekiyorlar. Burada çok ilginç bir oyun oynanıyor. Bizim tartıştığımız rejim değil, biz Cumhuriyeti tartışmıyoruz. Biz hukuk devletini, laik devleti tartışmıyoruz. Biz anayasal olmayı tartışmıyoruz. Biz o sistemin nasıl yönetileceğinin tartışmasını yapıyoruz. Rejimin yönetim sistemini tartışıyoruz.”diye konuştu.

Bugüne kadar yapılan kamuoyu yoklamalarında milletin başkanlık sistemini istediği sonucunun çıktığını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:

"Yeterince tartıştık, konuştuk, görüştük, istişareleri yaptık. Yüce Meclis teklifimizi görüşecek ve bu teklif milletin önüne gidecek. Meclisimiz ister 367, ister 330'la Anayasa değişikliğini onasın ama son kararı millete götüreceğiz. Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir. Eğer milletimiz bu işe evet derse biz de hayırlı olsun der ve Başkanlık Sistemine adımımızı atarak hızla yola devam ederiz. Yapacağımız çok iş var. Başkanlık sistemi Türkiye’nin önünü açacak. Bu şekilde çok daha hızlı yol alabileceğimize inanıyoruz. Kurucu Genel Başkanımız şu anda seçilmiş ilk Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koymuş olduğu 2002’deki atılım vizyonuyla, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın  aynı ivmeyle sürdürmeye gayret ettiği, bizim de hükümet programımız çerçevesinde çalıştığımız bu yolda, diyoruz ki; bugünkü sistem Türkiye'yi taşıyamıyor. Türkiye'ye dar geliyor. Başkanlık sistemiyle  inşallah çok daha hızlı bir şekilde şu anda temelini oluşturduğumuz gelişmeleri hayata geçireceğiz. Ülkemizin ve milletimizin meseleleri konusunda aktif bir rol oynamaya mecburuz ve zaman kaybına da tahammülümüz yok. Artık Türkiye sistem tartışmasını bir kenara bırakmalı. Enerjimizi, gücümüzü geleceği inşaa etmeye ayırmalıyız. Türkiye, pek çok tehditle karşı karşıya. Bütün bunlar ortadayken, bir de sistemle ilgili tartışmayı sürdürürsek, ülkeyi geleceğe taşımakta zaman kaybı yaşarız."

Başkanlık sistemine karşı çıkanların ‘ortada yasa yok birisi seçiliyor ve istediğini yapıyor’ dediğini hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Böyle bir şey yok. Türkiye Cumhuriyeti Devleti anayasal hukuk devletidir. Hukukla, kanunlarla yönetilir. Biz yönetecek olan kişinin tek olmasını savunuyoruz. Koalisyonu desteği aramasına gerek olmasın diyoruz. Bu millet Recep Tayyip Erdoğan’a sevgisini her zaman göstermiştir. Referandumda da gösterecektir.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.