Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

KENDİNİ YÜKSEKTE GÖRENLER

Siyasette seçim öncesi kedi gibi kapılarda yatıp seçim sonrası aslan kesilip boş konuşanlar...

Ticarette yokluktan varlığı geçip, yokluk günlerini unutanlar...

Sosyal hayatta itibar görüp, kimseyi tanımayanlar...

Alçak gönüllü olmak yerine ayakları yerden kesilenler her şeyi ben yaptım diyenler...   
Alçak gönüllülük, insanın kendi değerini, yeteneklerini, olumlu ve olumsuz yanlarını bilerek kendini olduğundan başka türlü göstermemesi veya göstermeye kalkışmamasıdır. 
Fazilet ve erdemliğin temeli olan alçak gönüllülüğe sahip olan kişilerin davranışları doğal ve içtendir. Aynı zamanda bu kişiler şefkatli, hoşgörülü ve kendisine güvenen insanlardır.
Alçak gönüllülük; kibir, gurur, kendini beğenmişlik ve büyüklük taslamanın karşıtıdır. 

Alçak gönüllülük beğenilen, insanı insan yapan bir özelliktir. 

Alçak gönüllü olmaya"Tevazu"alçak gönüllü insanlara da "Mütevazi" denir. 

Alçak gönüllü insanlar iyi niyetli kişiler olup, kendisinden aşağıda bulunanları hor, hakir , küçük görmez ve büyüklük taslamazlar. Alçak gönüllü insanlar benlik duygusundan arınmış, göze değil öze önem veren kişilerdir.

Alçak gönüllülük en büyük şereftir.

En değerli kişiler, alçak gönüllü olanlardır.

Çünkü günümüzde birçok insan makam ve mevki sahibi olunca kimseye selam vermez olurlar. Dost, akraba ve çevresinde bulunan eski tanıdıklarını unuturlar. Sanki küçük dağları kendileri yaratmışlar gibi büyüklenerek ve kibirlenerek insanlara tepeden bakarlar.

En yüksek dağın bile ayağının ovada olduğu anımsayacağımız gibi insan ne oldum dememeli, ne olacağım demeli. 

Büyüklük yapmakla sahip olduğunuz makam ve mevkiyle veya maddi kazançlarınızla kibirli ve gururlu davranmak çok çirkin ve basit davranışlardır. 

Üstelik insanın değerini düşürür ve de bir müslümanda olmaması gereken bir özelliktir. Ayrıca “Mütevazi”olmak yüce Yaradan’ımızın ve İslam’ın emridir. 

 İnsan ne kadar yükselirse, gönlü o kadar alçalmalıdır.

İnsanı değerli kılan içinde taşıdığı değerlerdir. İnsanı geliştiren, yetiştiren, yükseltip ve yücelten öz budur. Benlik tutkusundan kurtulmayı bilmek, gösterişe değil öze önem vererek gereksizce öğünmemek lazımdır. 

Gerek kişilik ve gerekse bulunduğu mevki dolayısıyla kendisini farklı, dev aynasında gören kişiler maalesef ki kişiliğini yeterince kazanamamış ve onu oluşturan değerleri yeterince özümseyememiş kimselerdir. 

Çevremizde de ne yazık ki kişilikleri kibir ve gurur ile kaplı şahsiyetsiz o kadar çok insan var ki, bunların büyük bir bölümü de kendi durumlarıyla ilgili gerçekleri algılayabilmekten çok uzaktadırlar.

Nasıl ki, insanın düşmeden ayakta dengede durmasının bir nedeni varsa, alçak gönüllü olmada da “Kişilik ”gerekli bir denge unsurudur. 

Kibir, gurur ve büyüklenme insana sıkıntılar yaşatan kötü ahlak özelliklerindendir. Tevazu ise, insana rahatlık ve huzur verir. 

Eğer bir toplumda mutlu ve huzurlu yaşamak istiyorsak yüreklerimizdeki kin, nefret, düşmanlık, kıskançlık, kibirlilik gibi kötü tohumları söküp atmalıyız. Birbirimize sevgi, saygı, muhabbet gibi güçlü bağlarla bağlanmalıyız. 

Kibirin olduğu, sevgi ve saygı bağlarının zayıflayıp büyüklük ve üstünlük davranışlarının arttığı bir toplumda huzur ve mutlu bir yaşam hayalden öteye geçemez. 

Toplumların ayakta kalabilmesi için alçak gönüllülük olmazsa olmazdır.

İnsanın tevazu sahibi olması, kendisine ikram getirir.

Güçsüz durumda iken tevazu göstermek bir meziyet değildir. Ama zirvede iken, övülürken tevazu göstermek ender rastlanan erdemli bir davranıştır. 

Bu nedenle makamlarda ve yönetimde olanlar büyüklenme elbiselerini üzerlerinden çıkartıp, hata yapabileceklerini kabul edip, kendilerini övmekten kaçınmalarını, iyi olan her şeyi kendilerine mal etmemelerini istiyoruz. 

Zorluklarla mücadelede sabır ve hoşgörülü olmalarını, tevazu ile her detaya özenle yaklaşmalarını, seviyeli, adil ve eşit davranmalarını bekliyoruz.

Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

İyilik ve tevazu tüm düşmanları yener.

Tevazu içinde yürüdüğümüzde önümdeki bütün yollar açılır.

Hayatta rahat ve huzurlu olabilmek için alçak gönüllü olalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR