Kazakistan'da Türk su ürünleri tanıtıldı

Kazakistan'da Türk su ürünleri tanıtıldı
Türkiye'nin su ürünleri ihracatını arttırmak için dünya genelindeki gıda fuarlarına katılarak tanıtım yapan Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nun (STG) son durağı, Kazakistan'ın Almatı şehri oldu.

STG, 5-7 Kasım 2014 tarihlerinde düzenlenen 17. World Food Kazakhstan Gıda Fuarı'na katıldı. Yaklaşık 240 firmanın bulunduğu fuarda, yedi Türk firması yer aldı. STG'nin açtığı standa yoğun ilgi oldu. Aşçı Sait Merdoloviç'in pişirdiği levrek, çipura ve füme alabalık ikramları büyük beğeni topladı. Fuarda STG, aktif katılımcı ödülünü almaya hak kazandı. Ayrıca Almatı'nın sembolü elma hediye edildi.

Kazakistan ekonomisindeki gelişmelere dikkat çeken Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Kazakistan ekonomisinde yaratılan katma değerin büyük bir bölümü petrol sektöründen kaynaklanmaktadır. Petrol üretimi, ülkenin batısındaki Hazar Denizi'ne yakın bölgelerde yoğunlaşmıştır. Ağır sanayi sektörü ülkenin kuzeyinde konumlanmış olup bu bölgede nüfusun çoğunluğunu Ruslar oluşturmaktadır. Kazakistan, müteahhitlikte çok iyi olduğumuz bir ülke. Bunu su ürünleri ihracatına da yansıtmak istiyoruz.” dedi.

KAZAKİSTAN'A SU ÜRÜNLERİ İHRACATI YÜZDE 186 ARTTI

Fuar süresince özellikle levrek, çipura ve alabalığa ilginin büyük olduğunu aktaran Kızıltan, şunları kaydetti: “Kazakistan pazarı, Türk su ürünleri için yüksek bir potansiyel teşkil ediyor. Geçen yıldan bu yana su ürünlerine olan ilginin ve bilinirliğin belirgin bir şekilde arttığını gözlemliyor, Kazakistan'a yapılan Türkiye geneli ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre (Ocak-Ekim) yüzde 186'lık artış yaşandığını görüyoruz. 2013 Ocak-Ekim döneminde Türkiye genelinden Kazakistan'a yapılan su ürünleri ihracatımız 246 bin dolar seviyesindeyken bu rakam, 2014'ün aynı döneminde yüzde 186 artarak 820 bin dolara yükselmiştir. Ege İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarına göre Ege Bölgesi'nden 2013 yılının ilk 10 ayında Kazakistan'a 194 bin dolarlık su ürünleri ihracatımız varken bu, 2014'ün aynı döneminde yüzde 86,4 artmış ve 451 bin dolara ulaşmıştır.” CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.