'Karikatür bize hoşgörü öğretiyor'

'Karikatür bize hoşgörü öğretiyor'
Alanında dünyanın en prestijli etkinlikleri arasında anılan ve karikatürün ‘Oscar’ları olarak kabul edilen 32’nci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda dereceye girenler, önceki akşam düzenlenen törenle ödüllerini aldılar.

Ödülünü Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkan Vekili Sema Doğan’dan alan yarışmanın birincisi Arnavut karikatürist Agim Sulaj törene, oğlu Joel ile birlikte katıldı. 8 yaşındaki Joel, sahnedeki hareketleriyle izleyicilerin sempatisini kazandı. 

Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen, 32’nci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması ödülleri önceki akşam Mecidiyeköy’deki Trump Towers’ta gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.

 

Yarışmada birincilik ödülü kazanan Agim Sulaj’a 8 bin ABD Doları ile Hürriyet gazetesi altın plaketi, ikinci Mohsen Nouri Najafi’ye 5 bin ABD Doları ile Kanal D plaketi, üçüncü Jalal Pirmarzabad’a 3 bin 500 ABD Doları ile Posta gazetesi plaketi, ‘Başarı Ödülü’ne layık görülen diğer karikatüristlere de 500’er ABD Doları ile Doğan Holding kurumlarına ait çeşitli plaketler verildi. 

Törene aralarında, ADV’nin Onursal Başkan Vekili Sema Doğan, ADV ve Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, ADV Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, ADV Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı Yahya Üzdiyen, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, Hürriyet gazetesi yazarları Ertuğrul Özkök, Mehmet Y. Yılmaz, Taha Akyol, Doğan Hızlan, Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rifat Ababay, Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, Volkan Vural, Altan Öymen, Latif Demirci, Candaş Tolga Işık’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

 

KARİKATÜRÜ ÖNEMLİ BULUYORUZ

Ödülünü Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkan Vekili Sema Doğan’ın elinden alan, yarışmanın birincisi Agim Sulaj “Teröre, şiddete ve savaşa karşı bir karikatür çizdim. Sosyal adaletsizliğin terörizmi provoke ettiğini anlatmak istedim” diye konuştu.

Düzenlenen törende konuşan Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, vakıf olarak 32 yıldır bu töreni yaptıklarını belirterek, “Vakıf olarak bizim amacımız ülkemizin çağdaşlaşmasına destek olmak. Bu yolda yapabileceğimiz; bütün amacımız, çağdaş bir Türkiye için biz ne yapabiliriz. Çağdaş Türkiye’den ne anlıyoruz? Hukuk devleti olsun, eşitlikçi olsun, ötekileştirilmesin, şiddet dışlansın, şeffaf bir toplum olsun, hoşgörülü bir toplum olsun. Karikatürü de burada önemli buluyoruz çünkü karikatür bize hoşgörüyü öğretiyor” dedi.

 

ONUR DUYUYORUZ

Törenin ev sahibi Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, “Bambaşka insanlar çizgileriyle insanlığın ortak acısını, ortak sevincini kâğıt üzerine dökmüş ve bu ortak mesajı dünyaya yaymaya yardım etmiş vakfımız. Bu görevden dolayı da onur duyuyoruz” diye konuştu.

 

İkinci İranlı Mohsen Nouri Najafi’nin ödülünü Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı verdi. (üstte)

 

66 ÜLKEDEN 787 SANATÇI

1983 yılından bu yana düzenlenen karikatürün ‘Oscar’ı olarak kabul edilen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda bu yıl 66 ülkeden 787 sanatçının 2 bin 289 karikatürü, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı’nın komite başkanlığını yaptığı, Yunan karikatürist Michael Kountouris’in başkanlığındaki Ercan Akyol, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Bayram Hajizadeh (Azerbaycan), Piyale Madra, Godfrey Mwampembwa (Tanzanya), Tan Oral, Yuko Shimizu (Japonya) ve Jen Sorensen’den (ABD) oluşan jüri üyeleri tarafından değerlendirildi.

Değerlendirme sonrası Arnavut karikatürist 50 yaşındaki Agim Sulaj’ın eseri birinciliğe, İran’dan Mohsen Nouri Najafi’nin eseri ikinciliğe, yine İran’dan Jalal Pirmarzabad’ın eseri de üçüncülüğe değer görülmüştü. Seçici Kurul ayrıca; Alberto Morales Ajubel (İspanya), Angel Boligan (Küba), İshimaru Hide (Japonya), Frank Hoffmann (Almanya), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Musa Gümüş (Türkiye), Cemalettin Güzeloğlu (Türkiye), Jose Antonio Garci Nieto (Meksika), Didier Pizzi (Fransa), Saman Torabi (İran), Jugoslav Vlahovic (Sırbistan) ve Mikhail Zlatkovsky’in (Rusya) eserlerini ‘Başarı Ödülü’ne değer gördü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.