"Karadeniz’de kanser Çernobil sonrası artış gösterdi"

"Karadeniz’de kanser Çernobil sonrası artış gösterdi"
Medical Park Samsun Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Dilek Erdem, diğer bölgelere göre Karadeniz'de kanser vakalarının sayısının fazla olduğunu söyledi.

Karadeniz’de kanser riskinin özellikle Çernobil sonrası artış gösterdiğini vurgulayan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Dilek Erdem, "Bu da çevresel koşullara bağlı kanser gelişimine bir örnektir. Özellikle meme, akciğer ve yumuşak doku tümörlerinde artış görülmüştür. Bunun dışında sık görülen kanserler Karadeniz’de de sıktır, özellikle sindirim sistemi tümörlerinden kalın barsak, mide tümörleri beslenme alışkanlıkları ile korele bir şekildedir. Samsun'da da yine meme, kalın barsak ve akciğer kanseri sık görülen kanserlerdendir." diye konuştu. 

Kanserin yaşlılık hastalığı olduğunu yani kişinin yaşlandıkça kanser riskinin arttığını hatırlatan Erdem, "Günümüzde toplum yaşlanmaktadır yani kişinin yaşam süresi artmaktadır bu da kanser görülme oranını artırır.Bir diğer kanser-ilişkili faktör çevresel koşullardır; bunlardan en önemlisi olan beslenme kanser ile doğrudan bağlantılıdır. Yanlış ve dengesiz beslenme birçok kanserin ana tetikleyicisidir. Meyve-sebzeden fakir, lifli gıdalardan fakir, yağ-tuz-şekerden zengin beslenme tarzı özellikle batı tarzı beslenme olarak bilinir ve de kanser gelişimine zemin hazırlar. Yanlış ve dengesiz beslenmenin en önemli sonucu olan aşırı kilo alımı sadece kanser değil hipertansiyon, diabet, kalp hastalıkları gibi birçok önemli ve ölümcül hastalıkları da beraberinde getirir ki yapılan çalışmalarda bu hastalıkların da aslında kanser gelişimi ile yakından ilgili olduğu saptanmıştır. Kanserden korunmak; sigara-alkol gibi tetikleyicilerden uzak durmakla, dengeli ve sağlıklı beslenmekle, sağlıklı kilo, hava kirliliğinden korunmakla ile mümkün olur." dedi.  CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.