KARADENİZ VE TURİZM

Değerli okuyucular, yazımızın birinci bölümünde turizmin yerelde ve genelde beldelerin ve ülkenin ekonomi, istihdam ve tanıtımına etkisi üzerinde bilgiler ve düşünceler paylaşmıştık.

Bu bölümde ise karadeniz bölgemizdeki turizm, potansiyeli ve turizm yatırımları ile ilgili eksiklikler üzerinde durmak isterim.

Bir bölgeyi turizm açısından önemli kılan belirli özellikler bulunmaktadır. Bu kapsamda dikkat çekilmesi gereken ana nokta bölgenin sahip olduğu doğal ve tarihi cazibe merkezleridir. Bölgenin sahip olduğu doğal ve tarihi yapılar turistlerde ilgi uyandırmalıdır.

Turizm açısından dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise coğrafi ve beşeri faktörlerdir. Bölgenin turistik faaliyetler adına ne denli uygun olduğu, bölgenin iklim koşullarının turizm faaliyetlerine ne denli uygun olduğu önem taşımaktadır. Beşeri faktörler doğrultusunda ise bölgenin tanıtımının ne boyutta yapılabildiği büyük önem taşımaktadır. Turistler ancak belirli şekillerde duydukları, gördükleri bölgelere seyahat edeceklerdir.

Karadeniz bölgesi, turizm kapsamında gelişen oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi açıdan da birçok önemli yapı bu bölgede bulunmaktadır. Bölgenin turizm faaliyetlerinde diğer bölgelere nazaran bir adım geride bulunması, bu noktada bölgenin reklamının günümüze dek yeteri kadar yapılamamış olmasından kaynaklanmaktadır. 

Bu kapsamda Karadeniz bölgesine ulaşan turist sayısı her geçen yıl artış göstermektedir.Bunun daha da fazla artması elbette öncelikle reklam ve tanıtım etkinliğine bağlıdır.Ancak, sahip olduğunuz bu doğal ve kültürel varlıklarında gelecek nesillere mirası içinde çok korunması, bakılması gerekmektedir.

Bu kapsamda esasında yöremizde hem deniz, hem kış, turizmi, bunun yanında, doğal ve kültürel turizm etkinliklerini aynı zaman dilimi içerisinde yaşamak mümkündür.

Eksiğimiz olan reklam ve tanıtım ile ilgili gerek yerel yönetimlerimiz, gerekse sivil toplum kuruluşlarımızın daha fazla ön alması, kitle iletişim çağında, sosyal medya yı çok iyi kullanarak bu açığı kapatması elzemdir.

Ayrıca yerel yönetim kurumlarımız, doğal ve tarihi cazibe merkezleri ile, tarihi ve kültürel yapılarının bulunduğu yerleşim yerleri ve alanlarının, alt yapı hizmetlerini (yol, su, kanalizasyon, enerji ihtiyacı vb.) ivedilikle tamamlaması gerekmektedir.

Bunun akabinde de yöreye turizm tesisi kazandırabilme adına, gerek yerel, gerekse yabancı yatırımcı kazandırmak için uygun “teşvik” imkanları yaratılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Bayram Arşivi
SON YAZILAR