KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN

Bugün Kanuni’nin ölüm yıl dönümü. Yaklaşık 450 yıl önce yaşamış ve Osmanlı’nın en kudretli padişahı olarak tanınmış, 71 yaşında da ebedi âleme göç etmiştir. Daha çok Fransa’ya yazdığı mektuplarda bildiğimiz, devletin bekâsı için çocuk ve torunlarını idam ettirdiğini tarihi kaynaklardan öğrendiğimiz Kanuni bugün de övündüğümüz ecdadlarımız arasındadır.   

Kanuni Sultan Süleyman, 27 Nisan 1495günü Trabzon'da dünyaya geldi. Babası Yavuz Sultan Selim, annesi ise Kırım Hanı Mengli Giray'ın kızı Ayşe Hafsa Sultan'dır. 7 yaşında gittiği Topkapı Sarayı'nda çok iyi bir eğitim aldı. Karakızoğlu Hayrüddin Efendi en önemli hocalarındandı. 1509'da Kırım'daki Kefe Valiliği'ne gönderildi. Ardından babası Yavuz Sultan Selim'in tahta çıkmasıyla birlikte Manisa Valiliği'ne atandı.

Babası Yavuz Sultan Selim'in 1520yılında ölümü üzerine, tek varis olarak tahta çıktı. Osmanlı Devleti'nin onuncu padişahı olmuştu. Bu sırada 25 yaşındaydı.

Osmanlı Devleti; en parlak, en güçlü dönemini onun zamanında yaşadı. Yaptığı hukuki düzenlemelerden ötürü 'Kanuni' unvanını aldı. Avrupalılar ise ona 'Muhteşem' diyorlardı. Birçok batılı düşünür, kötü durumda olan Avrupa'nın kurtuluş reçetesi olarak Osmanlı Devleti'ni gösteriyor; Kanuni'nin yönetim tarzına olan hayranlıklarını açıkça belirtiyorlardı.

Kanuni Sultan Süleyman, başarılı bir devlet adamı olduğu kadar başarılı da bir şairdi. 'Divan-ı Muhibbi' adında bir divanı vardı. Bu divanında 2779 gazel bulunmaktadır.

Kanuni Sultan Süleyman, padişahlığı boyunca devletin sınırlarını oldukça genişletti. Bu dönemde fethedilen topraklar şunlardı: Belgrad(1521), Rodos(1522), Mohaç(1526), Bağdat ve Tebriz(1534), Boğdan ve Preveze(1538), Macaristan(1541), Estergon(1543), Trablusgarp(1551), Irak, Azerbaycan ve Erivan(1555), Sakız Adası(1566)

Kanuni döneminde yapılan fetihleri rakamlarla açıklamak gerekirse; Devletin sınırları, Babası Yavuz Sultan Selim döneminde 6.557.000 kilometre kare iken, onun döneminde 14.893.000kilometre kareye ulaştı.

1535 yılında, Avrupa'daki Hristiyan birliğini bozmak ve Akdeniz ticaretini canlandırmak için Fransızlara kapitülasyon verdi.

Zigetvar kuşatması sırasında, 6 Eylül 1566 günü, hayatını kaybetti. Osmanlının dönemin en güçlü dünya devleti olması Kanuni’nin dirayetli idaresi nedeniyle olmuştur. Övünmekte haklı olduğumuz, bir çok konuda da örnek teşkil eden idari yönetimi sayesinde Osmanlı 620 yıl hükümdarlığını sürdürmüştür. Aynı idari başarı ve dirayetli yönetim kendisinden sonraki dönemlerde de devam etmiş olsaydı bugünün dünyası hak ve adalet üzere yaşardı. Allah’tan rahmet diliyoruz.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR