KANSERLE SAVAŞ

KANSERLE SAVAŞ
Samsun’da çocuklar kansere savaş açacak

 SAMSUN'da başlatılacak 'Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider' projesi kapsamında görsel tasarım hazırlayıp en çok kişiyi yönlendirip kanser taraması yapılmasını sağlayan ortaokul öğrencilerine ödül verilecek. Halk Sağlığı İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, projeyle amaçlarının öğrencilerin ailelerine kansere karşı duyarlılık ve önleyici faktörler konusunda örnek olmalarını sağlamak olduğunu belirtti.

Samsun'da İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün koordinesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlkadım Belediyesi işbirliği ile 'Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider' adlı proje bu ay başlatılacak. Proje kentin tüm ilçelerindeki 300 okul, 74 bin ortaokul öğrencisi, 22 doktor ve 44 hemşirenin katılımıyla yapılacak.

KANSERE KARŞI KORUNMA ÖNEMLİ

Proje ile ilgili bilgi veren İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, "Öğrencilerle yürütülecek olan hem kendilerinin, hem de ailelerinin ve yakınlarının kanserden korunma yöntemleri ve taranabilir kanserler hakkında farkındalığının arttırılmasına yönelik yeni bir proje başlıyor. Kanser beraberinde taşıdığı fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra sosyal, maddi ve manevi yönleri ile mücadelesi zor bir hastalıktır. Kanser yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmakta ve çevresel faktörler arasında da tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısıyla kanser doğru korunma yollarıyla önlenebilir bir hastalıktır" dedi.

Kasapoğlu, yeterli ve dengeli beslenme, hareketli yaşam tarzını benimseme, tütün ve alkol kullanımından kaçınma, cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi elektronik aletlerin yaydığı radyasyondan kaçınma, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunma gibi davranışları benimsemesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

"Toplumsal farkındalığın başlayacağı yer olan okullarda, öğrencilerimizin, öncelikle sağlıklı yaşam davranışlarını alışkanlık haline getirmeleri, ailelerine bu konuda örnek olmaları, ayrıca ailelerini ve yakınlarını kanser taramalarına yönlendirmelerini hedeflediğimiz projemiz için kanserden korunma yolları, taranabilir kanserler ve tarama merkezleri konulu dereceye giren görsel tasarımları, yine sağlıklı ve hareketli yaşamı teşvik eden bisiklet, hediye çeki ve spor malzemeleri ile ödüllendirilecektir." DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.