''Kanserde erken teşhis hayat kurtarır''

''Kanserde erken teşhis hayat kurtarır''
SAMSUN Halk Sağlığı Müdürü Dr.Mustafa Kasapoğlu, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri'nde (KETEM) ücretsiz kanser taraması yapıldığını belirterek, "Halkın bu konuda bilinçlenmesi için eğitim çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Erken teşhisin hayat kurtardığını söyleyen Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, KETEM'lerin toplumun kanser ve kanserde erken teşhis ile taramanın önemi hakkındaki farkındalığını eğitim yoluyla artırmak, kanserlerde erken teşhis ve toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek, bulunduğu ilde kanser kontrolünde etkin rol almak, tüm bu faaliyetler sonucunda da önlenebilir ve erken yakalanabilir kanserlerin morbidite ve mortalitesini azaltmak amacıyla kurulduğunu ifade etti.

Dr.Kasapoğlu, "KETEM'ler erken teşhis prensibiyle yola çıkılarak meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütmektedir. Ülkemizde KETEM’lerde tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsizdir. KETEM'lerde hizmetler, serviks ve meme kanserleri için yürütülen taramalar çeşitli yöntemlerle (mektup, telefon) kadınlarımızın davet edilerek gerekli muayene ve testlerin yapılması şeklinde devam etmektedir. Sigara bırakma ve danışmanlığı hizmetlerini yürüten ünitelerde 2011 yılı itibari ile bu merkezlerin bir parçası olarak hizmete açılmıştır. Ayrıca KETEM’ler obezite ve beslenme konularında toplumun bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi yanında taramalarında önemli katkı sağlamaktadır. Böylece vatandaşların sağlıklı bir yaşam sürerek ileriki yıllarda kansere yakalanma riskleri azaltılabilmektedir. Bunun için altın kurallar sayılan kanser farkındalığı eylemlerinin sürdürülmesi öneme haizdir" dedi.

Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve KETEM'lerde yürütülen, 30-69 yaş kadın ve 50-70 yaş arası erkekleri kapsayan rahim ağzı kanseri, meme kanseri ve bağırsak kanseri taramalarını sivil toplum kuruluşlarının da desteklediğini söyleyen Dr.Mustafa Kasapoğlu, önümüzdeki günlerde İlkadım ve Çarşamba ilçelerindeki KETEM'e ek olarak Atakum ve Bafra ilçelerinde de KETEM'lerin hizmete açılacağını belirtti.

Ayrıca eczaneler için özel hazırlanan ilaç poşetlerinde de kanserle ilgili halkı bilinçlendirecek bilgilerin yer alacağı ifade edildi. Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan da eczane poşetlerinin tüm eczanelere ulaştırılacağını, önlenebilir kanserler konusunda halkın daha duyarlı olması ve ücretsiz verilen bu hizmetten yararlanmasının toplum sağlığı açısından çok önemli olduğunu kaydetti. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.