KALP KRİZİ RİSKİNİ YARI YARIYA AZALTIN

KALP KRİZİ RİSKİNİ YARI YARIYA AZALTIN
Büyük Anadolu Hastaneleri'nden kalp krizi uyarısı

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yücel, günlük hayatta yapılacak basit değişikliklerin kalp krizi riskini yarı yarıya azalttığına dikkat çekti.

Bilgi, tecrübe, deneyim ve olanaklarıyla, topluma daha iyi sağlık hizmetlerinin sunulması adına bilgilendirmeye yönelik paylaşımlarda bulunan Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri, günlük hayatta yapılacak basit değişikliklerin kalp krizi riskini yarı yarıya azalttığına dikkat çekti.

KALP KRİZİ NEDİR

Kalp krizi, kalbi besleyen atardamarların aniden tıkanmasına bağlı olarak kalp kasının yeterince oksijen alamaması ve sonuçta kalp dokusunun hasara uğramasıdır.

Kalbe kan akımını sağlayan atardamarlarda kolesterol ve yağ gibi maddeler damar duvarlarında birikerek plak denilen yapıları oluştururlar. Damar sertliği olarak adlandırılan bu süreçte atardamarlar zaman içinde daralır ve plaklar üzerinde oluşan çatlaklarda gelişen pıhtılar damarları tıkar.

Eğer zamanında müdahale edilip damar açılmazsa söz konusu hasar kalp dokusunun kaybı yani ölümle sonuçlanır.

MUTLU OLMAK KALBİ KORUYOR

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yücel, günlük yaşamda yapılacak basit değişiklikler kalp krizi riskini yarı yarıya azalttığını, kişinin mutlu olmasının kabli koruduğuna da dikkat çekti.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yücel, "Bir kişinin hiçbir risk faktörü altında olmasa bile hayatı boyunca kalp krizi geçirme riski yüzde 1'dir. Ancak; yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, sigara kullanımı ,ailede kalp hastalığı öyküsü, hareketsiz yaşam ve 40 yaş üzeri olmak kalp krizi geçirme riskini yüzde 50 oranında artırmaktadır.

BOL BOL HAREKET EDİN

Gülmek ve ağlamak aslında aynı şey. Her ikisi de duyguların boşalması anlamına gelir. Genellikle aşırı üzüntü, öfke, aşırı yük gibi faktörler ağlama ya da gülmeye neden olur. Kişi gerçekten durumu kafasında algılayarak mizah duygusu ile hareket ederek gülerse, büyük oranda rahatlar. Gülmek, keyif hormonlarını salgılar ve stres hormonlarının baskılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kalbe zararlı olan faktörler de ortadan kalkar.

Hareketsiz olarak 2 saati masa başında geçirmek ciddi bir kalp krizi riski oluşturmaktadır. Öncelikle günlük 45 dakikalık yürüyüş yapmak çok önemlidir. Otururken yapılabilecek egzersizler çok önemlidir. Bunlar; boyun çevirme, bacakları karna çekip uzatma, pedal hareketi yapma ve kolları arkaya doğru açarak germedir. "

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.