KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTMAK ELİNİZDE

KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTMAK ELİNİZDE
Günlük yaşamda yapılacak basit değişiklikler kalp krizi riskini yarı yarıya azaltırken uzmanlar mutlu beraberliklerin de koruyucu olduğunu söylüyor.

Bir kişinin hiçbir risk faktörü altında olmasa bile hayatı boyunca kalp krizi geçirme riski yüzde 1'dir. Ancak; yüksek kolestrol ,yüksek tansiyon,sigara kullanımı ,ailede kalp hastalığı öyküsü,hareketsiz yaşam ve 40 yaş üzeri olmak kalp krizi geçirme riskini yüzde 50 oranında artırmaktadır.Büyük Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Oğuzhan YÜCEL kalp krizi riskini azaltan önerilerde bulunuyor.
MUTLU EVLİLİK
Düzenli ve mutlu bir evlilik , kalp krizini riskini düşürmektedir.Evli olmak , genelde toplumda kabul görme anlamına geldiği için evli olan insanlar toplumda sosyal barışı yakalar ve bunun getirdiği stres faktörlerinden uzak olurlar.
GÜLMEK
Gülmek ve ağlamak aslında aynı şey. Her ikisi de duyguların boşalması anlamına gelir. Genellikle asırı üzüntü , öfke ,aşırı yük gibi faktörler ağlama yada gülmeye neden olur. Kişi gerçekten durumu kafasında algılayarak mizah duygusu ile hareket ederek gülerse,büyük oranda rahatlar. Gülmek , keyif hormonlarını salgılar ve stres hormonlarının baskılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kalbe zararlı olan faktörler de ortadan kalkar.
DERT ETMEMEK
Çevredeki olayların çok fazla etkisi altında kalmak ve onlar için kederlenmek , kalbe oldukça zararlıdır. Çünkü kişinin sürekli kendini memnun ve mutlu edecek bir şeyler bulması,kalp krizi geçirme riskini düşürmektedir.Mutluluk , var olan hastalıklarının ilerlemesini de yavaşlatır.
HAREKETLİ YAŞAM
Hareketsiz olarak 2 saati masa başında geçirmek ciddi bir kalp krizi riski oluşturmaktadır. Öncelikle günlük 45 dakikalık yürüyüş yapmak çok önemlidir.Otururken yapılabilecek egzersizler çok önemlidir.Bunlar; boyun çevirme,bacakları karna çekip uzatma,pedal hareketi yapma ve kolları arkaya doğru açarak germedir.
ÖĞLE UYKUSU
Öğle uykusu uyuyanların uyumayanlara göre kalp krizi geçirme riski yarı yarıya düşmektedir. Çünkü uykuda beden ile birlikte ruhsal dinlenme de vardır. Fizik olarak uykusuzluğa dayanabilir ama ruhsal olarak dayanmak mümkün değildir.Ruhsal gerilim de vücutta zararlı hormonların salgılanmasına neden olur bu da kalp krizi riskini tetikler.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.