• BIST 93.016
  • Altın 212,032
  • Dolar 5,2859
  • Euro 6,0290
  • Samsun 15 °C
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 13 °C
  • EFSANE GOLCÜ DENGE'DE!
  • Samsun'da Bir İlk
  • Samsun Haberler.Tv
  • EFSANE GOLCÜ DENGE'DE!
  • Samsun'da Bir İlk
  • Samsun Haberler.Tv

Kafein, sıvı kaybını artırır

Kafein, sıvı kaybını artırır
SAMSUN'da özel bir hastanede çalışan diyetisyen Mine Özkazanç, kafeinir, idrar yolu ile sıvı kaybını artırdığını belirterek...

"Kafeinin zararlarını azaltmak için kahvenizi daha çok sütlü şeklinde tüketin" dedi.

Diyetisyen Mine Özkazanç, kahvede bulunan kafeinin vücuttaki etkileri hakkında bilgi verdi. Kafeinin bu yüzyılda insan beslenmesinin bir parçasını oluşturan orta derecede bir uyarıcı olduğunu ifade eden Özkazanç, "Günümüzde kafein içeren yiyecek ve içecekler beslenme modelimizin büyüyen bir parçasını oluşturmaktadır. Birçok kişi sabah kahvesini içmeden uyanamaz, güne başlayamaz. Kahve kafeinin en önemli kaynağıdır. Kahveden yapılan latte, mocha ve capucino içecekleri de buna dahil edilebilir. Bu içeceklerdeki kafein miktarı, kahve çeşidine, miktarına ve kafeinli olup olmamasına göre değişmektedir. Kahve, kafeinin diüretik etkisinin olmasından dolayı iyi bir sıvı kaynağı değildir. Yani kafein, idrar yolu ile sıvı kaybını artırır. Ancak diüretik etkisi kafeinin miktarına bağlıdır. Kafein alımı artıkça sıvı atım miktarı da artmaktadır" dedi.

Kafeinin idrar ve dışkı yoluyla az miktarda kalsiyum kaybına da neden olduğunu vurgulayan Mine Özkazanç, "Bu miktar, normal bir kahvenin her kupası başına yaklaşık bir tatlı kaşığı sütteki kalsiyum miktarı kadardır. Bu olumsuz etkiyi azaltmak için, kahvenizi daha çok sütlü şeklinde tüketin. Ve bu kahveyi içerken, tam yağlı süt kullanmak yerine, kalsiyum içeriği daha yüksek olan yarım yağlı veya yağsız süt kullanılabilir. Aşırı kahve alımı, sinirliliğe, huzursuzluğa ve uykusuzluğa neden olabilir, kalp atım hızını artırabilir. Kafeinin bu etkileri uzun süreli değildir. Genelde 3-4 saat içinde atılır. Sağlıklı yetişkinlerin birçoğunda günlük 200-300 miligram kafein veya 2 kupa kahvedeki kafein miktarı fiziksel bir problem oluşturmamaktadır" diye konuştu.

İnsanların aşırıya kaçmadan kahve tüketebileceğini söyleyen Özkazanç, şöyle devam etti:

"Uyku problemi yaşayanlar veya kahve içtikten sonra sinirli hale gelen insanların kahveyi kesmesi akıllıca olur. Buna ek olarak, gebe ve emziklilik döneminde iseniz kahveyi kesmeniz gerekebilir. Gebelik süresince kafeine karşı bir hassasiyet gelişebilir. Herhangi bir sağlık sorununuz var ise, özellikle yüksek kan basıncı, gastrit veya ülseri olan bireyler kahve tüketimini diyetisyenlerine danışarak saptamalıdır. Demir eksikliğiniz var ise kahveyi öğünlerde değil, aralarda tercih edin. Yemekten bir saat sonra alınan kahve demir emilimini etkilemez. Ancak genel anlamda kahve yerine elinizin altında her zaman bir bardak su bulunması daha iyidir." (DHA)

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sağlıksız Beslenmede Mide Kanseri Riski29 Kasım 2018 Perşembe 17:56
  • KIŞ HAMİLELERİNE ALTIN ÖNERİLER29 Kasım 2018 Perşembe 14:11
  • Artroskopi Yöntemilye Aynı Gün Taburcu Olma İmkanı27 Kasım 2018 Salı 14:34
  • İNME ARTIK KADER DEĞİL TEDAVİ EDİLEBİLİR HASTALIKTIR26 Kasım 2018 Pazartesi 13:50
  • Nefesim Özgürlüğüm!24 Kasım 2018 Cumartesi 14:41
  • Soğuk Havalarda Hastalıklardan Korunma Önerileri22 Kasım 2018 Perşembe 16:48
  • "KOAH Tedavisi Olan Bir Hastalık"22 Kasım 2018 Perşembe 11:03
  • Havza Devlet Hastanesi Yeni Sağlık Hizmetleri21 Kasım 2018 Çarşamba 13:57
  • Endokrin Sistemi nedir? Hangi hastalıklara yol açar?15 Kasım 2018 Perşembe 16:05
  • Prematüre Bebeklerin Yaşama Şansı15 Kasım 2018 Perşembe 13:02
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim