Semiha Sandıkçı

Semiha Sandıkçı

KADININ GÖRÜNMEYEN EMEĞİ

Kadın doğduğunda evlat,sonra kardeş, evlendiğinde bir eş,bir anne, eşinin ailesine gelin ve onlara da bir evlat.İki aile arasında herkesin ihtiyaçlarına koşan ,arada dengeyi sağlayan bir köprü.Bir kısmı iş hayatında ayrı, evinde ayrı çalışan herkese emek veren evinin dişi kuşu.

Kadının görünmeyen emeği; ev içinde harcadıkları ve karşılığında herhangi bir ücret almadıkları çalışma sayılmayan emeğidir.Bir yerde okumuştum çok hoşuma gitmişti."Değişim değeri olmadığı halde, kullanım değeri vazgeçilmez olan emek türü"yazıyordu. 

Kadın evlenir, eşinin soyadını alır,soyunun devamını sağlar. Bütün gün evinin işi, aşı, düzeni için çabalar,çocuklarına bakar.Bir iş yerinde çalışıyor olsa bile, asıl işi her zaman evle ,aileyle ilgili olandır.Ne de olsa yuvayı dişi kuş yapar.

Kadınların yaptıkları işlerle, erkeklerin yaptıkları işler arasındaki en büyük fark emeğinin karşılığının olup olmamasıdır.Erkekler çalışmalarının karşılığında genelde maddi kazanç elde ederken kadın işinin karşılığı ancak manevidir.O da kıymeti bilinen gözde ve gönülde.

Kadın her halükarda dışarıda çalışıyor olsa bile aile yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır.İşten eve gelir oturmadan mutfağa girer erkek televizyon karşısında dinlenirken o yemeği hazırlar masayı kurar, bulaşıkları yıkar,çocuklarla ilgilenir... Dinlenme saati,tatil günü olmayan uykuda bile devam eden mesai.. Emekliliği,sosyal güvencesi yok.Ayağı kırılsa değnekle işini gören,eli yansa sarıp sarmalayıp yemeğini yapan dirayet sahibi.Ama karşılığında çoğu zaman takdir bile edilmez, verdiği emeğin niteliği görülmez, değersizleştirilir.Çünkü bu aile içinde büyürken edinilmiş,istemesek de öğrenilmiş yeteneklerdir

2006'da yapılan Türkiye'nin ilk ve tek zaman kullanım anketinde hane içi iş bölümü sonuçlarına göre yetişkin kadınlar hane ve hane halkı bakım işlerine günde ortalama 5 saat 17 dk.ayırırken , erkekler 51 dk. ayırıyor. Yine anket sonuçlarına göre erkekler evlenince karşılıksız emek yükü %38 azalırken, kadınların ki %49 artıyor.Kadınlar eşinin ailesine de onlardan daha fazla emek veriyor.

Erkeğe göre kadının yaptığı işler herkesin yaptığı olağan işlerdir.Ev işi sonuçta ne kadar vakit alır ki?

Oysa o küçümsenen işler , her gün süregelen tekrar tekrar yapılan bıkkınlık veren işlerdir.Tıpkı kumdan yapılan kaleler gibi,siz uğraşır yaparsınız bir dalga gelir dümdüz yapar,tekrardan başlarsınız kumdan kaleleri yapmaya.

Kadınlar genelde bu emeklerinin karşılığında kıymeti bilinsin ister.Takdir edilsin ister.Bir teşekkür bekler.Birazcık şımartmak kadını bozmaz merak etmeyin.

Yazımı hak eden gerçek emek sahibi kadınlarımız için yazdım.Evine, ailesine,kendine sevgisi ve saygısı olan kadınlar için.Bir macera için çocuklarını yuvasını terk eden kadınlar üzerine alınmasın.

Kadınlar günümüz kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Semiha Sandıkçı Arşivi

KANIT

18 Aralık 2023 Pazartesi 13:57
SON YAZILAR