“Kadına yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır”

“Kadına yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi ( OMÜ ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün düzenlemiş olduğu...

 I. Disiplinlerarası Dünden Bugüne Kadın ve Beslenme Sempozyumu” OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. Konuyla ilgili ülkemizde yapılan ilk bilimsel etkinlik olan sempozyum, Salı günü sona erecek.

Sempozyumun açılış oturumuna Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Kaplan, Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Prof. Dr. Sevilhan Mennan, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, Samsun Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç, akademik personel ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmalarının ardından konferansın ilk sunumunu Prof. Dr. Fazlı Arabacı yaptı. 

Sempozyumun açılış konuşmasını Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu yaptı. Özenoğlu konuşmasında, “ Sempozyumun amacı geçmişten günümüze ülkemizde kadına bakış açısı yanında, kadınların özellikleri, rolleri ve sorunlarını bütüncül bir bakış açısıyla ve farklı disiplinlerdeki araştırmacıların bilgi ve deneyimleri ışığında sizlerle paylaşmak. OMÜ Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak ülkemizde kadın ve beslenme odaklı ilk bilimsel etkinlik olan “ I. Disiplinler Arası Dünden Bugüne Kadın ve Beslenme Sempozyumu”’na ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Kadına yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır

Samsun Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç ise konuşmasında Beslenme ve Diyetetik alanının birçok disiplinin etkileşimiyle oluşmuş bir bilim dalı olduğuna dikkat çekti. “ Bu disiplinlerarasında Sosyoloji, Fizyoloji, Genetik, Tıbbi Biyoloji, Anatomi, Besin Teknolojisi, Sanat ve Spor bilimleri gibi pek çok disiplin var. Bizim okulumuz Beslenme ve Diyetetik Bölümü bu bilimlerin ışığı altında kadın odaklı ilk bilimsel etkinliğe ev sahipliği yapıyor” diyen Kılıç,  Kadın toplumu oluşturan en önemli halkadır ve kadına yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır diyerek sözlerini noktaladı.

İnterdisiplinel bir çalışmaya ev sahipliği yapmaktan mutluyuz

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan ise “ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında böyle güzel, kadın dolu ve kadını çok yakından ilgilendiren bir konu olan beslenmeye öncelik veren interdisiplinel bir çalışmaya OMÜ olarak ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Fazlı Arabacı: Kadın, erkek egemen kültür tarafından olduğu kadar dil ve kuram ile de kuşatılmıştır

Açılış konuşmalarının ardından OMÜ Samsun Sağlık Yüksekokulu Sosyal Hizmetler Bölümü’nden Prof.  Dr.  Fazlı Arabacı “Tarih Boyunca Aile ve Toplum Refahında Kadın” başlıklı sunumunu yaptı.

Arabacı, “ Tarih Boyunca Aile ve Toplum Refahında Kadın” konusunu ele almamız ya da böyle bir başlığı kullanmamız kadınla ve kadına ilişkin bakışımızla tarih boyunca yanlış bir bakış açısına sahip olunduğunu ilan etmektir. Çoğu medeniyette kadın olmak kuşatılmış olmaktır. Kadın erkek egemen kültür tarafından olduğu kadar, dil ve kuram ile de kuşatılmıştır. Bizim için önemli olan Kadın anadır, bacıdır, eştir, hayatın bütünleyici unsurudur” dedi.

Arabacı’nın sunumunun ardından  Prof. Dr. Peykan Gökalp, Kadının Ruhsal Dönüm Noktaları, Prof. Dr. Gülden Köksal  Bilim Kadını olmak, Prof. Dr. Çağatay İnam  Sanatçı Gözüyle Kadın,  Prof. Dr. Ayşe Bulut Mutfaktaki Kadın, Deniz Yılmaz Atakay  Anne olarak Kadın  ve Semra Demirer Eğitim Gönüllüsü bir Kadın, Doç. Dr. Mehmet Türkmen Türk Spor Kültüründe Kadın Unsuru, Prof. Dr. Erkan Perşembe Din ve Kadın  başlıklı sunumlar yaptı.

Sempozyumun ikinci günü Salı 09:00’da başlayacak ve bilim insanlarının  sunumlarıyla 17:30’a kadar devam edecek.  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.