Necati Şahinkaya

Necati Şahinkaya

KADIN HAKLARI

Ülkemizin nüfusunun yarısı kadın, kadınlar üretmen, çalışkan ve her türlü zorluklara karşı umutsuzluğa hiçbir zaman kapılmazlar.

Kadınlar çocuklarını çok zor şartlarda yetiştirir. Kadınlar tutumludurlar. Tarlada çalışan kadınlar eve gelirken sırtında çocuk ellerinde o günün yemek kapları olurken, erkeklerin elinde hiçbir yük olmazdı.Elinde sigarası umutsuzca yola devam ederdi.

Kadınlar eve geldiğinde hemen o akşamın yemeğini yapıyordu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde 1930 yıllarında kadına sosyal medeni haklar verildi. Bu haklar verilmeseydi geri kalmış ülkeler arasında olurduk. Kadını seçimle başbakan yapan dünyada örnek ülke olduk.

Türk kadınının seçme seçilme hakkını elde etmesi milletimiz adına övünülecek bir adımdır. Yıllar önce bu haklar verilmeseydi, kadınlar kamu ve sosyal hayatın içinde olamaz yalnızca pencereden dışarı bakarlardı.

Cumhuriyet yönetimi, bulunduğumuz coğrafyada erkek kadın ayrımcılığı yapmadığı için, komşu ülkeler gibi olmadık biz. Kadınlar sivil toplum örgütlerinde her yerde görev almalı, onlar da sen ben yok biz varız demeliler. Siyasette de kadınlara yer veren partiler daha başarılı olurlar.

Köylerde görev yaptığımda kız çocuklarının okuması için çok gayret ettim. Terme'de bir köyde kız öğrencileri kayıt etmeye eve gittim. Rahmetli İsmail Dayı bana: "Kızı okula gönderirsen, oğlanlara mektup yazar." dedi. Ben ise ona senin haberin olmadan tarlalarda da buluşurlar dedim.. Onlar okulda kardeş oluyorlar dedim. İki kız kardeşin kayıtlarını yaptım.

Cumhuriyet yönetimi kadınlara eşit yurttaş olma bakımından, eğitime önem vermesi bakımından toplumun geri kalmasını önlemiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün kurmuş olduğu cumhuriyet yönetiminde kadın başbakan olmuştur. Milliyetçi de bir başbakandı.

Yazımın sonunda aklıma gelmişken, Kavak ilçesi Akbelen Köyü'nde okulda hiç kız öğrenci yoktu. Okula kaydını yaptığım ilk kız öğrenci Fethiye Saraçoğlu olmuştu. Lütfen kızlarımı okutalım. Ülkenin geleceği kadınlardadır.

Biz eski öğretmenler olarak çok  gayret sarf ettik. Aldığımız maaşların karşılığını verdik...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Şahinkaya Arşivi
SON YAZILAR