Necati Şahinkaya

Necati Şahinkaya

KADIN HAKLARI

    Türk kadınının seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 82. yıl dönümünün kadınların seçme ve seçilme hakkının elde etmesi milletimiz adına demokratikleşme yolunda atılmış en önemli adımlardan biridir.

    Kadın erkek eşitliğini öne çıkaran örnek ülke olmamız çok önem taşımaktadır. Yıllar önce bulunduğumuz coğrafyada kadını seçimle başbakan yapan önemli bir ülkeyiz. Beğendiğim siyasetçiydi.

    Cumhuriyet yönetimi kadınlarında eşit yurttaş olma bakımında eğitimlerine önem vermesi, toplumun geri kalmasını önlemiştir.

    Yıllar öncesinde köylerde eğitim görevi yaptığımızda kız çocukların okula gelmelerinde çok güçlük çekiyorduk.

    Öğretmen okulu bitirdikten sonra ilk görev yaptığım yer Kavak ilçesinin Akbelen köyüydü ilçeye 22 km uzaklıkta bulunuyordu. Köye tayin olduğumda 5 sınıf bir arada 47 öğrenci vardı hiç kız öğrenci yoktu. Devamsızlığım bir gün olmadı görevimi hiç aksatmadım.

    Köyde ilk yıl okula hiç kız öğrenci alamadım. Kavaklı olduğum için sosyal, kültürel, inanç yapısını bildiğimden kanunla zorla okula öğrencinin devamını düşünmedim.

    İkinci yıl ilçeden kız öğrencilere oyuncak aldım 22 km’lik yolu yürüyerek gidip geliyordum, evlerine gittim, oyuncakları onlara verdim, bana alıştılar birkaç gün sonra 5 tane kız okula geldi kayıtlarını yaptım aksatmadan okula geldiler.

    Askerlikde sonra, Terme ilçesinin 1 köyüne tayinim çıktı okulda kız öğrenci vardı. İki kız kardeş Nurcan ve Dürdane’yi okula kayıt etmek istedim. Rahmetli babalarının yanına gittim Allah rahmet eylesin, kızların okula gelmelerini istediğimde, bana kızların oğlanlara mektup yazacağını ifade etti. Bende ikna ederek okula kayıtlarını yaptım, çok zekiydiler ilkokuldan sonra okuyamadılar. 8 yıllık ilköğretim devam etseydi okurlardı.

    Siyasi partiler kadın kollarını çalışır hale getirsinler ülke nüfusunun yarısı kadın, kadınlarda ben yok, biz vardır. Beraber ve ekip çalışmasını severler. Görev yaptığım yıllarda seçimle sınıf başkanı olan kız öğrencim vardı.

    Samsun ilçe belediye başkanlarını kutluyorum, merkezdeki belediye başkanlarını konak evleri yapıyorlar, kadınları topluyorlar onlara değer veriyorlar. Çalışmalarının devamını diliyorum. Başkanların sempatik yaklaşımları çok hoş ve kadınlarda kendilerine değer verilmesinden çok mutlu oluyorlar. Onlar için sosyal tesisler ve ibadet yerleri açılması çok önem taşıyor. Onlar evde bunalıyorlar onların dualarını alınız.

     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Şahinkaya Arşivi
SON YAZILAR