JEOTERMAL ÇARŞAMBA'MIZIN...

JEOTERMAL ÇARŞAMBA'MIZIN UMUDU OLACAKÇarşamba Kaymakamı olarak atanmasının ardından ilk iş olarak 'jeotermal kaynakların ortaya çıkarılması' konusuna el atan Caner Yıldız,''Kaynak bulunduğu takdirde Çarşamba bölgemizin bir numarası ve en gözde ilçesi haline gelecektir. Böylelikle Çarşambanın kalkınması, sosyal gelişimi ve modernleşmesi daha hızlı olacaktır. Gelecekte Çarşamba altın çağını yaşayacak" dedi. Bu haftaki Pazar Sohbetimizin konuğu olan Kaymakam Caner Yıldız Jeotermal ile Çarşamba'nın şaha kalkacağını ifade etti. Muhabir arkadaşımız Bekir Duran ile keyifli bir sohbet gerçekleştiren Yıldız,''“Jeotermal insan sağlığı açısından önemli olduğu kadar bulunduğu yer içinde çok önemlidir. Jeotermal için araştırmalarımızı sürdürüyoruz.''diye konuştu.

Bekir DURAN: Sayın Kaymakamım önce okurlarımıza kendinizden bahseder misiniz?

Kaymakam YILDIZ: Ben 13.05.1958 yılında Eskişehir İlinde doğdum. Evli ve 2 Çocuk Babasıyım. İlk Orta ve Lise öğrenimini Eskişehir'de tamamladım. 1977 yılında kaydolduğum Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin İktisat ve Maliye Bölümünden 1981 yılında iyi derece ile mezun oldum. Daha sonra, 1982 yılında İçişleri Bakanlığı'nda stajyer Kaymakam olarak göreve başladım. 1983 yılında 69'uncu Kaymakamlık Kursunu birincilikle tamamladıktan sonra ilk olarak, kendi isteğim ile Aydın ilinin Kuyucak ilçesinde Mülki İdare Amirliği görevine başladım. Sırasıyla Çanakkale ili Bozcaada ilçesi, Şanlıurfa ili Akçakale Kaymakamlığı, Diyarbakır Vali Yardımcılığı ve aynı zamanda Peşmerge Kampı Sorumlusuydum, Bitlis ili Hizan Kaymakamlığı, Ağrı ili Eleşkirt Kaymakamlığı, Burdur Vali Yardımcılığı, Kırklareli Vali Yardımcılığı, Yalova Vali Yardımcılığı, Kocaeli Vali Yardımcılığı ve burda Deprem İl Koordinatörlüğü yaptım. İstanbul Vali Yardımcılığı, Adana Vali Yardımcılığı ve Aydın ili Nazilli Kaymakamı  olarak görev yaptım daha sonra. 29 Ağustos 2011 tarih ve 28040 (mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Kararname ile İlçemiz Çarşamba Kaymakamlığı görevine atandım ve Çarşamba'da görev yapmaktan oldukça memnunum.

Bekir DURAN: Efendim  dikkat ettiğim, kadarıyla,görev yapmış oluğunuz yerler genelde hep kritik noktalar, bunlar bir atamamı yoksa kendiniz isteyerek mi görev yaptınız?

Kaymakam Caner YILDIZ: Kesinlikle bir atama değil, ben kendim istedim ve bu kritik tarihleri şöyle anlatayım isterseniz. Burada ben hep olağan üstü işlerde çalıştım. Kırklareli'nde Arnavut,Kosova kampı vardı biliyorsunuz. Sırbistan savaş halinde iken, görev yaptım.  Çamurlarıyla soğuklarıyla on binleri aşan vatandaş sınıra dayanmıştı. Biz o gece mültecileri Kırklareli'nde Gazi Osmanpaşa mülteci kampı vardı, onları orda misafir ettik. Daha sonra, biz bu işi iyi yapıyoruz diye bizi deprem bölgesine gönderdiler. Biliyorsunuz deprem yeri tam bir kaostu, binlerce kişi ölmüş yaralı ayrıca, peşmerge kampında aynı şekildeydi. Saddam'ın oyalamasıyla Kürtler Irak Kürtleri yüz bine yakını Türkiye'ye geldi. Bende Diyarbakır kampına baktım ve daha sonra yine İstanbul Vali Yardımcılığı'na geçtim. Orada bir yıl görev yaptım daha sonra Kocaeli valimiz gel dediği için, Adana'ya geçtim.  Adana da iki buçuk yıl görev yaptıktan sonra, Aydın Nazilli'de görev yaptım, buradaki görevimi tamamladıktan sonra,2011 yılında Çarşamba'ya geldim burada görevimizi sürdürmekten mutluluk duyuyorum.

Bekir DURAN:Kaymakam Bey Çarşamba İlçesinde izlenimleriniz nelerdir?

Kaymakam Caner YILDIZ: Ben hep bereketli ovalarda çalıştım, Çukurova'da,Menderes Ovası'nda, Çarşamba Ovası'nda. Biride şunu gördüm Kuran-ı Kerimde şöyle der: ''Bereketli topraklarda iyi ürünler çıkar.''Kuran-ı Kerimin 58.ayetinde yazar,kendime göre hep bereketli toprakların üzerinde görev yaptım. Onun için buradaki, insanların daha çok şükretmeleri lazım. Benim görüşüm,Çarşamba'da müthiş bir güzellik var ve ayrıca, Çarşamba ovası verime dayalı topraklara hakim bir yer.

Bekir DURAN: Efendim çoğu yerde Vilayet ayarında görev yapmış olduğunuz yerler var Çarşamba'da vilayet ayarında, Çarşamba'nın sizin için ne artısı var?

Kaymakam Caner YILDIZ: Ben onbeş yeri gezdim,hiç Karadeniz'de çalışmadım. Şimdi ben şunu gördüm. Ekonomisi güzel. Sosyolojik açıdan baktığımızda kültürel hareketler az. Bunun kaynağı nedir bunu iyi irdelemek lazım. Bölgelerden gelmiş insanlarımız var, birde şunu gördüm, hedef yok insanlarımızda. Burda hareketliliğin sağlanması için bir hedef koymak lazım. Çarşamba'nın diyelim ki,2023'de bir hedef koymak lazım. Bu hedefi de bütün siyasi partilerin mutabık olmaları lazım. Demeleri lazım ki evet doğru bir numaralı konumuz bu gelenler bunları devam ettirirlerse daha iyi ve güzel olur,şimdi 2023'de biz on yıllık süreç içerisinde Çarşamba'nın en zengin ilçesi olacağına inanıyorum. Biz bunu iyi planlarsak tarımlarıyla çok süratli bir şekilde Türkiye'nin en zengin bir ilçesi oluruz.  Ben jeotermal konusunu çok önemsiyorum. Bundan elektrik enerjisi yaparsınız,ikinci seralar yapıyorsunuz. Bu şekilde yapılan seralarda üretilen gıdaları yurtdışına servis edebileceğiz. bir organize sanayi serası yapmak istiyoruz. 350 metre eninde kumsallarımız var böyle bir doğa zenginliğine sahip bir yer var mı bilmiyorum. Kısacası Çarşamba ilçemiz her yönden avantajlı bir ilçeye sahibiz.


Bekir DURAN:Peki Kaymakam bey Jeotermal'de son durum nedir, hangi boyutlara gitmektedir?

Kaymakam Caner YILDIZ: Cemal Yılmaz Demir vekilimiz bu iş için çok koşturuyor. Sağolsun kapalı kapılarımızı Cemal Bey açtı. Buraya deneme kuyuları koyduracağız.  Burada aldığımız veriler Kızılcahamam Medar Bölge Müdürü ,İsmail bey burada jeotermal emareleri var dedi. Şimdi burada ayrıntılı araştırmalar yapılacak.  Araştırma yaptığımız yerler,Namazlı, Mamutlu, Ömerli,Kestane Pınar burada kireç taşları var ayrıca fay hatları var, fay kırıkları olduğu için çıkması mümkün ve  olursa Karadeniz için büyük bir çığır açacağım. Umudumuz var arama ruhsatımızı alıp çalışmalara başlayacağız.

Bekir DURAN: Efendim seralaşma olacak dediniz, bunlar yüksek maliyetli işler.Bu teknolojiye köylü ve dar gelirli vatandaşlar bu sistemden nasıl yararlanabilecek?


Kaymakam Caner YILDIZ: Organize sera bölgesi kurduğumuz zaman vatandaş bize taksitlerle ödeyebilecek. 5 dönümlük vatandaşın serası demek iki adet fındık fabrikası demek. Çünkü seralar müthiş yerler,son derce hijyenik Bu proje Çarşamba'yı ikiye üçe katlayacak bir proje. Bu projeye ilk başta güldüler,şimdi ise halk bize destek çıkıyor. Bu sistem içinde dar gelirli vatandaşlarımız kesinlikle mağdur kalmayacak. Gerçekleştireceğimiz projelerle Çarşamba ilçesinde  gerçekten çığır açacağız, bir bakmışsınız ilçe tanınmayacak bir boyutlara ulaşmış.


Bekir DURAN: Bize ayırdığını zaman ve bu keyifli sohbet için çok teşekkür ediyoruz efendim.

 


Kaymakam Caner YILDIZ: Asıl ben size teşekkür ederim. Bize bu fırsatı tanıdığınız için. Size ve Denge Gazetesi'ne bundan sonraki hizmetlerinde de başarılar dilerim.

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Pazar Sohbeti Arşivi
SON YAZILAR