Japonlar'a mega proje çağrısı

Japonlar'a mega proje çağrısı
Türk-Japon İş Forumu'nda konuşan Başbakan Davutoğlu, "Japonlar'ı Türkiye'nin mega projelerinde görmek istiyoruz" dedi. Japon Başbakanı Abe ise yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin arttığını söyledi..

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve Japonya arasındaki ticaret hacmini en geç 5 yıl içinde 10 milyar dolara çıkarmalarının şart olduğunu belirtti. Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin katılımıyla gerçekleşen Türk-Japon İş Forumu'nda konuşan Başbakan Davutoğlu "Japon yatırımcıları Türkiye'nin mega projelerinde görmek istiyoruz" dedi. Konuşmasına Japonca 'Hoşgeldiniz' (Yokoso) diyerek başlayan Davutoğlu, özetle şunları söyledi: 

HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİRİZ: 
Japon yatırımcıları mega projelerimizde görmeyi arzu ediyoruz. Dünyanın en uzun asma köprüsü olması planlanan Çanakkale Boğazı Köprüsü projesi, İstanbul'daki dünyanın ilk 3 katlı Avrasya Tüneli ve Ankara-İstanbul yeni hızlı tren hattı projesi bunların bir kısmını oluşturuyor. Yeni hükümetimiz her türlü desteği vermeye hazır. 

    
PARİS İÇİN ORTAK TEPKİ


SİYASİ İRADEMİZ TAM: 
Çok kısa sürede iki iş forumunu ülke liderleri olarak gerçekleştiriyoruz. Biz, iş dünyasına şunu diyoruz: 'Siyasi irademiz tam. Potansiyelimizi kullanın. Siyasi iradeyle harekete geçerek Türk-Japon ilişkilerini ekonomik başarılarla taçlandırın.' 

4 YILLIK İSTİKRAR DÖNEMİ: 
Sayın Abe'nin başbakanlığı döneminde Türk-Japon ilişkileri gerçek bir sıçrama gerçekleştirmiştir. Sayın Abe'nin güçlü iradesi ve Türkiye'de de 1 Kasım sonrası ortaya çıkan yeni siyasi tablonun talepleri önümüzdeki 4 yıl içinde istikrarla bizim tarafımızdan karşılanacak. 

10 MİLYAR DOLAR HEDEFİ: 
2014 sonu itibarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmi 3.6 milyar dolar civarındadır. Ancak bu yetmez. Bu rakamı inşallah ilk 2-3 yıl içinde 5 milyara, en geç 5 yıl içinde de 10 milyara çıkarmamız şarttır. 

2023 HEDEFLERİNE KATKI YAPMAK İSTİYORUZ
Japon şirketlerinin Türkiye'yi daha iyi tanımaya başladığını ve giderek daha fazla ilgi gösterdiklerini ifade eden Shinzo Abe, otomotiv ve makine sanayisi başta olmak üzere birçok sektörde fırsatları incelediklerini vurguladı. Abe, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına doğru hayata geçirilmesi planlanan projelere Japon teknolojisinin katkıda bulunmasını istiyorum" dedi. Japon firmaların Körfez Geçiş Köprüsü, Sinop Nükleer Enerji Santrali gibi Türkiye'de yapımını üstlendiği önemli projelere değinen Abe, yatırımlarının arttığını vurguladı. Abe, konuşmasını Türkçe teşekkür ederek bitirdi.

'YATIRIM ARTIYOR ANCAK YETMEZ'
Haziran 2015 itibarıyla Türkiye'deki doğrudan Japon yatırımlarının toplamı kümülatif olarak 1.7 milyar dolara ulaşmıştır. Bu yatırımların 1.6 milyar doları son 5 yıl içinde gerçekleşmiştir. Ancak bu da yetmez. Japonya'nın 2014 yılında 113.6 milyar dolar olarak gerçekleşen dış yatırımlarının sadece 212 milyon dolarını Türkiye'ye çekebildik. Gerek karşılıklı gerek üçüncü ülkelerde ortak yatırım ve işbirliği konusunda hedefler koymalıyız. Sabah.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.