İzmir’e MSC müjdesi

İzmir’e MSC müjdesi
İsviçre'nin Cenevre şehrinde, dünyanın en büyük kruvaziyer şirketlerinden MSC'nin tepe yöneticileriyle biraraya gelen İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yeni sefer müjdeleriyle döndü.

Demirtaş, MSC'nin yıl boyunca İzmir'e yeni gemilerle 68 sefer yapacağını belirterek, “MSC sefer sayısını arttırıyor. 2014 yılında 150 bin yolcu getiren şirket, bu yıl 220 bin yolcu getirecek. Kruvaziyer turizm gelişmeye devam edecek, endişeye gerek yok.” dedi.

Son günlerde kruvaziyer turizmiyle ilgili yapılan açıklamaları eleştiren Demirtaş, Doğu Akdeniz'in işaret noktasında olan İzmir'i, hiçbir kruvaziyer firmasının pas geçmesini istemediklerini belirtti. Demirtaş, “Güzel İzmir, cazibesiyle üç yıl üst üste Avrupa'nın en iyi kurvaziyer destinasyonu seçildi. Firmalar İzmir'den çıkmak istemiyor ama biz de 10 yıldır vaat ettiklerimizin pek çoğunu yapamadık.” dedi. Kruvaziyer gemilerin gelişinde üç önemli kriter olduğunu dile getiren Demirtaş, bunun ilkinin gidilecek limanın güvenli olması, ikincisinin de uygun iklim şartlarına sahip, örneğin soğuk iklimden gelenler için güneşli olması ve sezonun 12 aya yayılması olduğunu söyledi. İzmir'in bu iki şartı da başarıyla karşıladığını belirten Demirtaş, “Üçüncü kriter de yolcu başı maliyetin diğer limanlara göre daha ekonomik olması. Biz odamızın katkılarıyla kent olarak yıllarca bu kriterlerin karşılanmasını sağladık ama son iki yıl ekonomik bir liman olamadık, çünkü diğer ülkelere kıyasla çok yüksek rakamlarda verdiğimiz sağlık sıhhiye hizmeti yanısıra geminin limana yanaşmaya yardım hizmeti için bir romörkör alırken iki romörkör almaya başladık. Yanaşma için bir değil, iki römorkör ücreti ve fener ücreti ödemek zorunda kalan pek çok şirketin gündeminden çıktık. Elbette devletimiz, verdiği hizmetin parasını alacaktır ama çok yüksek rakamlarla alınması gerçekten çok yanlış ve bizi çok olumsuz yönde etkiliyor.” diye konuştu. Demirtaş, Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan'ın, sıkıntıları çözme talimatı verdiğini hatırlatarak, “Parmak iskeleleri yaparız, hangarları terminal haline çeviririz, liman yanaşma kanalının taramasını yaparız, tarifeleri de gözden geçiririz.” dediğini aktardı.

MSC'DEN BÜYÜK ARTIŞ

Bu gelişmelerin ardından dünyanın en büyük kruvaziyer şirketlerinden MSC'nin tepe yöneticileriyle 15 Ocak 2015'te Cenevre'de biraraya geldiğini belirten İZTO Başkanı Demirtaş, zirveden yeni sefer haberleriyle döndüğünü söyledi. 2014 yılında İzmir kruvaziyer pazarında yüzde 45 payı olan MSC'nin, 46 seferle 157 bin 90 yolcu getirdiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu: “MSC, İzmir'den çok memnun ve seferlerini daha da arttırmak istiyor. Yöneticileri, bunu son derece net olarak ortaya koydular. MSC, 2015 yılında İzmir'e devamlı olarak iki gemi koyacak ve bu gemiler düzenli sefer yapacak. Bir gemi de dönemsel gelecek. Böylece 2015 yılında MSC'nin İzmir'e olan sefer sayısı 46'dan 68'e yükselecek, 220 bin de yolcu getirecekler. MSC'nin 2016 programına göre de İzmir'e 250 bin kişi getireceği öngörülüyor, kentimizde de yatırım yapması planlanıyor. MSC'nin bir önceki yıla göre göstereceği bu ciddi artış, İzmir'in telaşlanmasına gerek olmadığı gösteriyor. Tek güzel haber sadece bu değil tabii. Başka firmalarla da temaslarımız sürüyor ama ticari nedenlerle bilgileri kamuoyuyla paylaşamıyoruz.” CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.