İYİ İNSAN OLMAK

 

 

Kötü insanlardan şikayetçi oluruz.

İyi insan olduğumuzu  düşünür, kendimizi hiç sorgulamayız.

Biz ve bizden yana olanları hep iyi ve faydalı görürüz.

Eşimiz, çocuklarımız, dostlarımız, akrabalarımız, kendileriyle iyi ilişki içerisinde olan herkes bizim için diğerlerinden daha iyidir.

İyi kabul ettiğimiz hiçbir kimsenin kötü davranışlarını göremez ve varsa kötü davranışları bunları sorgulamayız.

Esasen, çocuklarımızın ve çevremizdeki insanların iyi olmasını da isteriz.

İyi insan olmak; Allah’ı razı etmek, kullarını da memnun etmekten geçmektedir.

İnsan hayatını şekillendiren bir takım unsurlar vardır.

Bunların başında Din olgusu gelmektedir.

Din olgusunun da kaynağı vahiydir.

Yani Kur’an ve Sünnettir.

Eğer iyi insan olmak ve çocuklarımızı iyi insan olarak yetiştirmek istiyorsak Kur’an ve Sünnete müracaat etmek zorundayız.

Kur’an, iyi insan davranışlarını çeşitli ayetlerde  belirtmiş ve iyi insan prototipini ortaya koymuştur.

Aynı şekilde Hz. Peygamber (s.a.v.)’in ümmetine ve insanlığa tavsiyelerini incelediğimizde iyi insan modelini çok rahatlıkla görebiliriz.

İyi insan; güzel ahlak sahibi, erdemli, saygılı, hoşgörülü, adaletli, ibadetli, itikadi bütün, merhametli, güvenilir, elinden, dilinden ve belinden diğer insanların emin olduğu kimsedir.

Bir gün bir kişi Peygamberimize gelerek  “Size dünya ve ahiretle ilgili sorularım var.” dedi.

Peygamberimiz kendisine sorulan sorulara kısa kısa cevaplar vererek,  “Allah’tan çok korkup takva dairesi içine girersen insanların en alimi olursun.”, “Kanaatkâr olursan insanların en zengini olursun.”  “İnsanların en hayırlısı, faydalı olandır. Sen de insanlara faydalı ol.” “Kendin için istediğini insanlar için de istersen insanların en adili olursun.” “Allah’ı çok zikredip anar ve hatırlarsan o zaman Allah’ın en iyi kulu olursun.” “Allah’a, O’nu görüyor gibi ibadet et, her ne kadar sen O’nu görmesen de O seni görüyor.”  “Güzel ahlaklı olursan imanın kemale erer.”  “Allah’ın farzlarını yerine getir, itaat edenlerden olursun.”  “Hiç kimseye zulmetme, kıyamet günü nur içinde haşrolursun.” “Önce kendine ve insanlara merhamet et ki; Allah da sana merhamet etsin.”  “İstiğfar ederek günahlarının bağışlanması için Allah’a yalvarırsan günahların azalır.”  “Temizliğe devam edersen rızkın bol olur.” “Allah ve Rasulü’nün sevdiklerini seversen sen de sevilirsin” “Haramlardan sakınırsan duaların kabul olur.” “Namusunu koruyup iffetli ol ki; insanlar yanında rezil olmayasın.” “Kardeşlerinin ayıplarını örtersen Allah da senin ayıplarını örter.”  “Gözyaşların, saygıyla Allah’a kulluğun ve hastalıklara sabretmen sayesinde günahların silinir”. “Güzel ahlak, tevazu, belalara sabır ve kazaya rıza göster ki Allah katında faziletli olasın.”  “Allaha şirk koşmak, ana babaya asi olmak, içki içmek, kötü ahlak ve Allah’ın emirlerine karşı gösterilen duyarsızlıktan uzak dur ki Allah’a dost olasın.” diye buyurdular.

Peygamberimizin bu tavsiyelerini yerine getirmekle iyi insan  davranışlarına sahip oluruz.

Ramazan ayının ve oruç ibadetinin rahmeti ve bereketi ile  iyi insan olma yolunda gayret sarfetmeliyiz.

İyi insanın yardımcısı, koruyucusu Allah’tır.

İbadetler birer  araçtır ve insanı Allaha yaklaştırır, güzel ahlak sahibi yapar, dünyada ve ahirette huzur ve mutluluk sağlar.

O halde; dünya ve ahiret yaşamımızda İlahi ve insani itibar, huzur ve mutluk istiyorsak Kur’an ve Peygamber tavsiyelerine uyarak iyi insan olmaya gayret etmeliyiz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR