İTİBAR SAHİBİ OLMAK...

İnsan için en değerli sermaye itibardır. İtibar; hem dünya hem ahiret huzuru için esastır. Buna sahip olan kazanır, sahip olmayan da kaybeder. 

Hz. Ali efendimiz bir sohbetinde, "Malını kaybedersiniz hiç üzülmeyin, zira sahip olduğunuz hiç bir şeyi kaybetmiş sayılmazsınız. Çünkü mal-mülk Allah'a aittir. Allah'ın hazinesi geniştir, bugün alır yarın verir, neden alıp verdiğini sorgulayamayız. Bu bir imtihandır deyip, karşılaştığımız halin gereğini yaparız. Onun için malınızın elden gidişine üzülmeyin. Sağlığınızı kaybedersiniz biraz üzülün, çünkü sahip olduklarınızın yarısını kaybetmiş sayılırsınız. Sağlıklı olamazsanız ibadetleri gereği gibi yapamaz, dünya hayatını ahiret için gerektiği şekilde değerlendiremezsiniz.  Üstelik sağlıklı olmak büyük ölçüde kendi elinizdedir. Sağlık, kıymeti en az bilinen bir nimettir. Onun kıymetini bilmek, gereklerini yerine getirmekle olur. Dünya ve ahiret hayatının huzuru dönyadaki sağlıklı yaşamla yakından ilgilidir. Bu nedenle, sağlığınızı kaybederseniz biraz üzülün, çünkü sahip olduklarınızın yarısını kaybetmiş sayılırsınız. Bir üçüncü nimet vardır ki, onu kaybedersiniz gerçekten üzülün, çünkü onu kaybedersiniz sahip olduğunuz her şeyi kaybetmiş sayılırsınız. O nimet de, itibardır. İtibarı kaybetmek, büyük ölçüde kişinin kendi iradesiyle ortaya çıkan bir sonuçtur. O nedenle, itibarı kaybederseniz, her şeyiniz gitmiştir, gerçekten üzülünecek bir durum oluşmuştur" buyurmuştur. 

Gözden düşmek; itibarı kaybetmek, saygınlığı yitirmek, onursuzlaşmak, şahsiyetsizleşmek, sıradanlaşmaktır. Bu sonuç, kişinin kendi iradesiyle ortaya çıkardığı bir durumdur. Yanlışlar, hatalar, kusurlar, çıkarlar, menfaatler, riyalar, egoistlikler vb gibi insan zafiyetlerinin ön plana çıkmış olmasıyla, kişi itibar kaybına uğrar, gözden düşer, sözüne güvenilmez, davranışlarına değer verilmez olur. İtibar kaybı ilahi bir sonuç değil, beşeri süreçlerin ortaya çıkardığı olumsuz bir sonuçtur. 

Göz yaşı dökmek; gözden düşmekten evlâdır, iyidir. Göz yaşı dökmek ve dökebilmek; değerli olmak, itibarlı kalmak, onurlu yaşamak, şahsiyeti korumak demektir. Bunları muhafaza için gayret göstermektir. Göz yaşı dökmek; gözden düşmemek için onur savaşı vermektir. 

Timsah göz yaşları dökerek onur korunamaz. Yapmacık davranışlarla şahsiyet oluşturulamaz. Çıkarcı yaklaşımlarla itibar inşa edilemez. Menfaatperest düşünce ile ayakta durulamaz. Gözden düşmemek için; göz yaşı dökmek, bedel ödemek gerekir. 

Gözden düşmeme gayreti; riya değil, asaletli bir duruştur. Gözden düşmemek için göz yaşı dökecek kadar onurlu olmak; şahsiyetli insan olmanın göstergesidir. İnsanı ayakta tutan değerleridir. Kişiyi adam yapan fıtrat üzere yaşamasıdır. Adamı "Adem" yapan; vahyin ilkelerine uygun bir hayat tarzı tercih etmesidir.

İyi insan olmak, iyi insan olarak yaşamak ve iyi insan olarak ölebilmek;  insan için en büyük onurdur. Zor ama onurlu bir hayat, insanın tüm yaşamını itibar sahibi olarak geçirmesiyle olur. İnsan, göz yaşı dökmeli ama asla gözden düşmemelidir. Bir kimse için,  adı anıldığında, "Allah razı olsun" deniliyorsa, "Gözde İnsan", eğer "Allah belasını versin" deniliyorsa, "Bedbaht İnsan"dır. 

Allah'ın istediği, Rasulünün gösterdiği gibi bir hayat yaşayan, her yerde ve her zaman "Gözde İnsan"dır. Günah işlemeyi yaşam biçimi olarak tercih eden kimse de,  her zaman ve her yerde "Gözden Düşmüş" insandır. En büyük servet; itibar sahibi olmaktır. İtibarsız servetin, şöhretin ve yaşamın hiçbir anlamı yoktur. 

Karşı karşıya geldiğinizde mahçup olacağınız ve yüzünüzün kızarmasına neden olacak söz söylemekten ve davranışlar yapmaktan uzak durun. Dostluklar ihaneti kabul etmez. Zira dostluk emin olmaktır. Emin olduğu düşünülerek paylaşılanlara ihanet etmek dostluğu dinamitlemektir. 

Dostluk; yolların ayrılmasıyla sona erecek birliktelik değildir. Çıkar ve menfaatler devam ederken alkışlanan dostlar, menfaat ve çıkar sona erince kurşunlanmaz. Hesaba göre dostluk olmaz. Dostuna kurşun atanın birlikteliği aslında başlarken menfaat üzere kurulmuştur. Dost bunu sonradan fark etse de, her şeye kâdir olan  Allah süreci bilen, sonucu da ilân edendir. 

Kulun Allah katındaki değeri, toplum nezdindeki itibarıyla da anlaşılır. İtibarı zedeleyen;  çıkar, menfaat, hesap, fesat, iki yüzlülük gibi davranışlar da kişinin kimliğinin yansımasıdır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR