Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

İşyeri Aydınlatmasının Çalışanlara Etkisi…!

Birkaç hafta siyasi yazıp, yerel seçim sonuçlarını değerlendirelim dedik. Nerdeyse mesleği unuttuk (!) Biz bakalım işimize.

Aydınlatma; İnsanların kendilerini iyi hissetmelerini, daha randımanlı ve verimli çalışmalarını yakından etkiler. Bu nedenle yapılan tüm aydınlatma tasarımları, insan faktörü göz önüne alınarak yapılmalı ve üzerinde önemle durulmalıdır. Aydınlatmanın uygulanacağı alanlar için kendine has bir aydınlatma seçilmelidir. Aydınlatma tasarımı iyi yapılmalı ki, iyi yapılan bir aydınlatmadan, enerji tasarrufu da elde edilebilsin. Tüm bu etkenleri bir araya topladığımızda, aydınlatmanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Işık ve armatürler çok zengin çeşitliliğe sahip olduğundan, seçmekte zorlanmazsınız.

Günümüzde aydınlatma üzerine bir hayli çalışma yapılmakta, bu nedenle de elektrik sektöründe aydınlatma grubu gittikçe büyümektedir.

Aydınlatmada, üzerinde önemle durulması gereken birkaç husus vardır. Bunları açalım.

GÖRÜŞ RAHATLIĞI; insanların çalıştığı işyerleri ve ofislerdeki ortam, çalışanın davranışını ve verimliliğini doğrudan etkilemektedir. Çalışma ortamında duvarlar ve tavanlar tam olarak aydınlatılmazsa, işyeri loş kalacak ve rahatsız bir ortam oluşacaktır. Böyle bir ortamda rahat bir çalışma olmayacağı gibi yapılmak istenen enerji tasarrufu verimliliğini de düşürecektir. Doğru olan bir aydınlatmada; enerji verimliliği yüksek bir aydınlatma yapılmalı, sadece ihtiyaç duyulan alanı değil, tüm çalışma alanını aydınlatmak gerekir.

RENK GÖSTERME ÖZELLİĞİ VE RENK SICAKLIĞI; Bu özellikte, insanların çalışma ortamlarının aydınlanması anlamında, çalışan üzerinde önemli bir etkisi vardır. Çalışma alanı ve ofislerde, aydınlatma sisteminde renk gösterme özelliğinin düşük olması halinde, renklerin hepsi olduğu gibi gözükmez. Bunun için seçeceğimiz aydınlatma lambası-ampul-çok önemlidir.

Çalışma ofislerinde, ofis için en uygun renk gösterme özelliği 80"dir. Bunu göz önüne alıp lambaları değerlendirelim. Floresan lambaların RENKSEL GERİVERİM özelliği 30 ile 80 arasıdır. Akkor lambaların renk gösterme özelliği çok iyidir ama tasarruf açısından baktığımızda, enerji verimliliği yönünden kullanışlı değildirler.

Aydınlatmada, renksel geriverim özelliği yükseldikçe renkler daha iyi görülür. Çeşitli renksel geriverim özellikleri olan lambalarda bir kısım renkler ortaya çıkar. Renksel geriverim özelliği çok düşük, 33 olan bir endüstriyel beyaz ışık; çok fazla yeşil, azda olsa kırmızı renk üretir. Böyle bir aydınlatmada da renkler gerçek anlamda ortaya çıkmaz.

Aydınlatma deyip geçmeyin. Çalıştığınız işyerleri ve ofislerde çok iyi aydınlatma yapıp, renklerin ortaya çıkmasını sağlayınız ki, huzurlu bir ortamda çalışıyor olasınız…!

Işığınız hiç sönmesin.

Her şey gönlünüzce olsun.

SEVGİLERİMLE.

Nihat KAHVECİOĞLU

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR