Isınan Hava ve Ruh Sağlığımız

Havaların ısınmasıyla birlikte insan psikolojisi de bu durumdan dolaylı olarak etkileniyor. Doğayla olan iletişimimizde değişen sıcaklığın ruh durumumuz üzerinde yönlendirici bir rolü mevcuttur. Alanyazında aşırı sıcak veya aşırı nemli havaların bireyler üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğine yönelik bilgiler mevcuttur. Halsizlik, sinir, tahammülsüzlük ve karamsarlık gibi olumsuz duyguların açığa çıkmasında tetikleyici bir neden olabilmektedir. Değişen ve artış gösteren sıcakların ruh hali üzerindeki etkisinin yönlendirici olmasındaki neden sıcak havaların ısı düzenleme
kapasitemizde oluşturduğu baskı olduğu düşünülmektedir. Havanın ısınması, sıcakların uzun sürmesi ve buna bağlı olarak vücudun su ve mineral kaybetmesi ise ısı stresine sebebiyet verebiliyor. Bu durum merkezi sinir sistemini etkileyerek beyinde salgılanan birçok kimyasalın dengesini değiştirmektedir. Bu değişimin neticesinde ise ruh halimiz doğrudan etkilenmiş oluyor. Peki aşırı sıcak hava hangi psikolojik etkilere neden olabilir?
• Zihinsel yorgunluk
• Termal stres
• Refleks zayıflığı
• Halsiz hisssetme
• Karamsarlık
• Dikkat eksikliği
• Ateş basması
• Kalp çarpıntısı
• Anksiyete
Güneş ışığının maruz bıraktığı ısı haricinde, sıcaklık da zihinlerimizi ve davranışlarımızı etkileyebiliyor. Yaklaşık 20 santigrat derecelik bir ideal sıcaklıktan uzaklaştıkça birey kendini daha rahatsız hissedecektir. Gerçekleştirilmiş olan bir çalışma da, sıcaklığın 20 santigrat değerinin altına düştüğü ve 20 santigrat değerin üstüne çıktığı durumlarda ihtiyaç duyulan durumlarda yardım etme oranlarının düştüğü bulgusuna ulaşılmıştır. Değişim ve artış gösteren sıcaklıkla birlikte hem fiziksel hem ruhsal sağlığımızı koruyabilmek adına daha dikkatli olmak, aşırı sıcağa maruz kalmaktan kaçınmak, düzenli uyumaya ve bol sıvı tüketimine özen göstermek oldukça mühimdir. Böylelikle iş yerinde, evde veya sosyal ortamlarda daha fazla empati ile ilişkilerin sürdürülmesine ve zarar görmesini engelleyici olacaktır . Artan sıcaklığın etkisi ile kendimizi daha gergin daha tahammülsüz veya daha huzursuz hissedebiliriz ancak ruhsal dengemizi sağlayabilmek adına bu yaşanan durum ve duyguların farkında olabilmek bu sürecin geçici olduğunu anlamak, içerisinde bulunduğumuz durumun herkesi olumsuz etkilediğini unutmadan birbirimize karşı anlayış göstermenin özünü unutmamak önemlidir.
Sevgi ile kalın…

Uzm. Psk. Berra Alkan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Berra ALKAN Arşivi
SON YAZILAR