İşadamı Hamdi Ulukaya'ya büyük ödül

İşadamı Hamdi Ulukaya'ya büyük ödül
Ünü dünyayı saran Chobanı yoğurt markasının kurucusu ve CEO'su Hamdi Ulukaya, Birleşmiş Milletler Vakfı'nın, 'Küresel Liderlik' ödülüne layık görüldü.

Ulukaya'ya, ödülünü New York'ta düzenlenen görkemli bir törenle Norveç eski başbakanlarından Gro Harlem Brundtlan verdi.
Birleşmiş Milletler Vakfı ve ABD Birleşmiş Milletler Derneği'nin "Küresel Liderlik" ödülleri sahiplerini buldu. Ödüle layık görülenlerden biri, kurduğu Chobanı yoğurt markasını, ABD'nin bir numarası haline getirmeyi başaran Türkiye kökenli işadamı Hamdi Ulukaya oldu. Ulukaya'nın yanısıra BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Al Hussein, Ebolaya Karşı Afrika Dayanışma Vakfı, Dr. Ahmed Shadeed de yer aldı.

ABD'nin New York kentinde Gotham Hall'da düzenlenen ödül töreninde, kendisini kürsüye davet etmeden önce Hamdi Ulukaya'nın başarılarından söz eden eski Norveç Başbakanı Gro Harlem Brundtland, Ulukaya'nın Suriyeli mültecilere yaptığı yardımları anlattı. Dünyanın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük mülteci krizini yaşadığına değinen Brundtland, "Bu duruma duyarsız kalmayan insanlardan biri de Hamdi Ulukaya. Mültecilere yardımcı olabilmek için kurduğu Çadır Vakfı aracılığıyla, servetinin yarısını, başta Suriyeli mülteciler olmak üzere, tüm dünyadaki mülteciler için harcayacağını açıkladı" dedi.

Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü eski direktörü de olan Brundtland'ın sözleri alkışlarla karşılandı. Brundtland daha sonra ödülünü Hamdi Ulukaya'ya teslim etti. Ulukaya da konuşmasında, kendi kişisel yaşamından deneyimleri ile, vermenin ne olduğunu iyi bildiğini, insanlara bir şeyler verebilmekten mutluluk duyduğunu anlattı. Ulukaya, "Küresel Liderlik" ödülüne layık görülmesinden dolayı onur duyduğunu belirterek, "Ancak bu akşam bu ödüle teşekkür etmek için değil, lütfen demek için buradayım, sizlerin yardımını istemek için buradayım" dedi. Dünyada 60 milyonu aşkın insanın yerinden edildiğini, geçen her üç saniyede de bir kişinin evinden uzaklaşmak zorunda kaldığını anlatan Ulukaya, "Lütfen demek için buradayım. Kamu görevlisi iseniz, hükümetinize baskı yapın BM'nin yardım çalışmalarına destek vermesi için. Yardım kurumlarında çalışıyorsanız lütfen bürokrasiyi ortadan kaldırın. Sesiniz varsa sesinizi yükseltin lütfen" diye konuştu.

Barış, iklim değişikliği, eğitim gibi konuları uluslararası ortamlarda öne çıkardığı için ödüle layık görülen BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da, dünyanın şimdiye kadar yaşanmadık sorunlarla yüz yüze kaldığını söyledi. Ödülünü BM Vakfı Başkanı Kathy Calvin'den alan Ban Ki Moon, "Nerede yaşıyor olursanız olun, herkes insan onuruna yakışır bir biçimde yaşayabilmeli" dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Al Hussein, BM'nin cinsel ayrımcılığa karşı yürüttüğü 'Özgür ve Eşit' kampanyasına sağladığı katkılardan, Ebolaya Karşı Afrika Dayanışma Vakfı, Ebola virüsüne karşı yürüttüğü kurumsal çalışmalardan, Dr. Ahmed Shaheed de, Özel Raportör olarak görev yaptığı İran'da insan hakları ve adaletin sağlanması konularındaki başarılarından dolayı ödüle layık görüldü. ABD Birleşmiş Milletler Derneği'nin ödülleri de Amerikalı bir bayan milletvekili ile bir senatöre verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.