IRRICA'DAN İSLAM ZİRVESİ'NDE HAT SERGİSİ

IRRICA'DAN İSLAM ZİRVESİ'NDE HAT SERGİSİ
İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), İstanbul’da toplanan 13. İslam Zirvesi’nde bir hat sergisi düzenledi. Sergiyi zirve için Türkiye’de bulunan Devlet Başkanları ve Dışişleri Bakanları ziyaret etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın kültür araştırmaları merkezi IRCICA, İstanbul’da başlayan 13. İslam Zirvesi Toplantısı’nda bir hat sergisi düzenledi. Sergilenen hat levhaları, IRCICA’nın 30 yıldır tertiplediği 10 Uluslararası Hat Yarışmasında ilk üçe giren eserler arasından seçildi. “Cismani aletlerle meydana getirilen ruhanî bir hendese” şeklinde tarif edilen hat sanatının bütün inceliklerinin yer aldığı 56 eserin bulunduğu sergi hat yazısının 14 farklı çeşidiyle yazılmış örneklerini barındırıyor. Sergideki eserlerin tezhibi IRCICA yönetiminde, çeşitli tezhip dallarında seçkin müzehhiplere yaptırıldı. Sergide Türk hattatların yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Tunus, Suriye, Suudi Arabistan ve Malezya’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden usta hattatların eserleri yer alıyor. Sergiyle İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı üye ülkelerin Devlet ve hükümet Başkanları ve Dışişleri Bakanları değerli hat eserlerini görme fırsatı buldu.


"SERGİNİN İSTANBUL'DA AÇILMASI ÖNEMLİ"
IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, serginin İstanbul’da açılmasının ayrı bir önemi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Abbasiler’in, tarih sahnesinden silinmesinden sonra hat yazısında üstünlük Türk ve İranlı hattatların eline geçti. İranlı hattatlar Yakut'un üslûbundan ayrılmadılar. Osmanlı Türkleri ise hat sanatında kendilerine has bir ekolun kurucusu oldular. Öyle ki İstanbul hat sanatının merkezi haline geldi. Bu nedenle ‘Kur'an-ı Kerim Hicaz'da nazil oldu, Mısır'da okundu, İstanbul'da yazıldı’ denilmiştir. Bu bağlamda IRCICA’nın sergisi ayrı bir anlam ifade ediyor. Hat sanatının zirveye çıktığı şehirde bu sanatın ustalarının eserlerinin sergilenmesi, bu köklü geleneğin en güzel şekilde devam ettirilme çabasını ifade ediyor.” Eren, 10’uncusunu düzenledikleri Uluslararası Hat Yarışması’na da dikkat çekerek kazanan eserlerin ise mayıs ayında kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Hat sanatına IRCICA’nın ayrı bir önem atfettiğinin altını çizen IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Eren sözlerine şöyle devam etti: “IRCICA bütün bu faaliyetleriyle İslam hat sanatı alanında bir odak noktası haline geldi. IRCICA gerçekleştirmiş olduğu Uluslararası Hat Sanatı Buluşmaları ile de ayrıca bu sanata olan ilgiyi arttırmaya ve tüm dünyada ilgili kurumlar ve hattatlar arasında iletişimi teşvik etmeye katkıda bulunuyor. Bu çerçevede hat buluşmaları programı gerçekleştiriyoruz. Bu buluşmalar neticesinde bu sanatın toplumlar arasında karşılıklı anlayışı ve kültürel bağları güçlendirmedeki rolü ve yeri ortaya konuyor ve daha da sağlamlaşıyor. Hat buluşmaları sergi, panel, atölye çalışmaları, icazet töreni ve inceleme gezileri gibi çeşitli aktiviteleri kapsayan festival tarzında bir faaliyet olarak gerçekleşiyor.”

IRCICA HAKKINDA
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT)’nın ilk kültürel alt organı IRCICA faaliyetlerine 1979 yılında başlamıştır. Kuruluş, İslam medeniyetinin ve Müslüman milletlerin kültürlerinin daha iyi tanınmasına katkıda bulunmakta, bu medeniyetin tarihinin ve günümüzde kültür, sanat, bilim ve entelektüel alanlardaki gelişmelerinin dünyada doğru şekilde bilinmesine çalışmaktadır. IRCICA, dünyanın çeşitli bölgelerinde İslam medeniyetinin ve Müslüman milletlerin tarihi hakkında araştırma, yayın ve kongreler düzenlemektedir. İslam kültür ve medeniyeti sahasında çalışan araştırmacılar için kaynak oluşturan elyazması ve basılı eserlerin, arşiv belgelerinin ve diğer kaynakların bibliyografya ve katalogları hazırlanmaktadır. Şehirlerin ve anıtların incelenmesi ve korunması amacıyla faaliyetler planlamakta, öneriler ortaya konulmakta ve mimari atölye çalışmalarını, restorasyon ve koruma çalışmalarını yürütmektedir. İslam mimarisi konusunda yarışmalar düzenlemekte ve yayınlar hazırlamaktadır. İslam dönemi arkeolojisi araştırmaları ve kazıları konusunda işbirliğini ve bilgi alışverişini arttırmak, problemlerini gözden geçirmek, IRCICA’nın çalışma programları arasında yer almaktadır. IRCICA’nın sanat sergileri birçok dalda sanatçıları teşvik etmekte, eserleri tanıtmak amacıyla merkez salonunda ve çeşitli ülkelerde sergiler düzenlenmektedir. Üye ülkelerin geleneksel el sanatları hakkında seminerler, festivaller düzenlemek, yayınlar yapmak; el sanatları üretiminin ekonomik, kültürel ve sosyal yönlerini incelemek ve bu üretim sektörünün korunması ve geliştirilmesi için tavsiyelerde bulunmak El Sanatları Programının amaçlarını teşkil etmektedir. IRCICA Kütüphanesi Koleksiyonu’nda 81.000 kitap, nadir eser ve tez, 20 bin cilt süreli yayın, 4100 ayrı basım, 10300 gri yayın, 1666 harita bulunmaktadır. IRCICA Kütüphanesine internet üzerinden de ulaşılabilmektedir. Tarihî fotoğraf arşivinde 19. yüzyıl sonu -20. yüzyıl başı döneminde İslam ülkelerinde şehirleri, anıtları, sosyal hayattan kesitleri gösteren 38 bin fotoğraflık Yıldız Albümlerinin elektronik ortamda kopyaları bulunmaktadır. IRCICA arşivinde toplam 65 bin fotoğraf bulunmaktadır. IRCICA faaliyetlerini Tarihi Yıldız Sarayı’nda sürdürmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.