İncir serada kurutulacak

İncir serada kurutulacak
Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde kalitenin arttırılması için kurutma işleminin seralarda yapılması planlanıyor.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, "Örtüaltı İncir Kurutma" projesi hazırlıyor. Aydın Ticaret Borsası ile Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın kırsal kalkınma projesi olarak destek kapsamına alması için çalışma konusunda işbirliği kararı aldı. Aydın Ticaret Borsası'nda düzenlenen "Kuru İncir Üretiminde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları" konulu toplantıda üreticiler, ihracatçılar ve aracı tüccarlar, kuru incirde kalitenin arttırılması için yapılabilecek çalışmaları ve geliştirilebilecek projeleri görüştü. Yaklaşık 40 bin üreticisi bulunan ve Türkiye'ye yıllık 250 milyon dolar döviz kazandıran kuru incirin ilekleme, üretim, seçme, kurutma ve depolama başta olmak üzere bütün aşamalarında üreticinin bilgilendirilmesi için mutabakata varıldı.

Kuru incir üretiminde, iç ve dış satımında sürdürülebilirliği sağlamak için hammaddenin hem kaliteli hem de sağlıklı olmasını temin etmek gerektiğini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, "Kuru incir, Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu bir ürün. Kuru incirin mevcut konumunu koruması ve daha da geliştirmesi için ilgili tüm paydaşlara görev düşüyor." diye konuştu. Küresel ısınmanın etkilerinin ve Aydın bölgesindeki jeotermal aramalarının kuru incire etkilerinin olumsuz olduğunun gözlemlendiğini ifade eden Celep, üreticilerin iklim değişikliklerinden olumsuz etkilenmemesi için ilekleme, bahçe bakımı, üretim, kurutma, seçme ayıklama ve depolama aşamalarında neler yapması gerektiğini aktaracaklarını belirtti.

Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Kazım Günaydın ise kuru incirin üretim süreçlerinde, kurutulmasında, seçme boylama ve depolamasında sıkıntılar olduğunu, bunların önemli bir kısmının önüne geçmek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile proje başvurusu yapma hazırlığı içinde olduklarını kaydetti. Bakanlık ve Güney Ege Kalkınma Ajansı ile görüştüklerini dile getiren Günaydın, "Projenin destekleme kapsamına alınması için gerekli görüşmeleri yaptık. 2016 yılından itibaren bu destekten üreticiler yararlanabilir konuma gelecek. Projenin Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından destek kapsamına alınması için maliyetinin yüzde 50'sinin üstlenilmesi gerekiyor. Bu noktada Ege İhracatçı Birlikleri'nden destek bekliyoruz." dedi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.